URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2014, 18:05

Cristian Puşcaş, despre creşterea numărului de clase profesionale: "Municipalitatea nu este samsar de forţă de muncă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să rămână învăţământul aşa cum era şi până acum în Oradea! Asta a propus preşedintele filialei locale a PDL, Cristian Puşcaş, joi, într-o conferinţă de presă. Puşcaş consideră că USL, municipalitatea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean greşesc adoptând strategia prin care numărul claselor profesionale va creşte treptat în următorii ani, în timp ce cel al claselor teoretice şi vocaţionale va scădea.

"Constatăm din păcate cum, fără consultări şi dezbateri publice prealabile, destinul unor generaţii întregi de tineri este trasat independent de voinţa acestora. Cu toţii înţelegem şi susţinem necesitatea adaptării sistemului de învăţământ la cerinţele pieţei muncii, dar în măsura în care această piaţă există şi funcţionează după regulile stricte ale cererii reale şi ofertei motivate", a spus Cristian Puşcaş.

Şeful PDL Oradea consideră că, din contră, oraşul trebuie să-şi păstreze actualul specific educaţional. "De ce municipalitatea intenţionează să amputeze şansa unor tineri de a se perfecţiona şi de a evolua intelectual, educaţional şi cultural?", s-a întrebat retoric politicianul.

Puşcaş susţine că Primăria are datoria să concesioneze terenuri, să asigure utilităţi şi avantaje financiare companiilor care vor să vină în Parcul Industrial. Dar atât. "Este lăudabil demersul administraţiei locale de a înfiinţa platformele industriale generatoare de plusvaloare economică, însă rolul acesteia trebuie să se oprească aici. De ce îşi asumă municipalitatea postura de samsar al forţei de muncă tinere, pe care o obligă să schimbe uniforma de licean cu salopeta şi casca de protecţie, trântindu-i poarta colegiului în nas?", a mai spus Puşcaş, adăugând că, prin creşterea numărului de clase profesionale, în timp, municipalitatea le restricţionează multor tineri accesul la liceu.

"Nici statisticile nu par să justifice o astfel de transformare. Acestea arată că, în timpul ultimei sesiuni de înscriere la şcolile profesionale pentru anul şcolar 2013-2014, în cadrul colegiilor tehnice participante în proiectul Eurobusiness, la clasa de Mecanică a Colegiului Tehnic Traian Vuia erau înscrişi doar 5 candidaţi pe cele 28 de locuri, în timp ce 3 era numărul celor înscrişi la secţia de Confecţioner articole din piele şi înlocuitori a Colegiului Tehnic Transilvania", a mai spus Puşcaş.

Mai mult decât atât, preşedintele PDL Oradea susţine că angajaţii care vor avea doar studii profesionale vor fi trataţi mai prost de angajator.

"Se conturează astfel apariţia unei generaţii demotivate şi subapreciate, în permanenţă aflată la dispoziţia şi interesele economice ale unor angajatori interesaţi doar de maximizarea propriilor beneficii", a mai spus acesta. Puşcaş a deplâns şi efectele pe care schimbarea raportului de clase în învăţământul preuniversitar îl va avea asupra Universităţii din Oradea, care va rămâne fără mulţi studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Sunt shomer cu 3diplome si 2 doctorate
Oradea trebuie sa fie plina de shomeri cu 3 diplome si 2 doctorate de Shorbonika.Ce fabrici baii prostilor,azi la moda sunt doar cluburile si shmekerii ce vand mashini de second in ocsko. Bravo Puscas ,asa=i numai rattatii muncesc in fabrici,noi ce am studiat atata vrem ca Bolo sa ieftineasca cluburile ,bautura ,drogurile si femeile.Puscas toti drogatii orasului te voteaza daca ne dai ce vrem si inchizi toate fabricile...
Postat 25 Ianuarie 2014, 13:59 de Shomer doctor docent
NU MAI SCĂPAȚI,NEMERNICILOR!
BIVOLE,MATIUȚĂ TE-A PUS SĂ RĂCNEȘTI,DOAR,DOAR ÎL SCAPĂ PE BURTĂ...? Doar,doar,mai stăpânește peste Liceul din ȘTEI,a.î. după 40 de ani de folosință să-l întăbuleze pe el,conform legii uzucapiunii. Nici dracu nu îl mai scapă pe MAFIOTUL BURTĂ VOICU de la C.T. UNIREA-ȘTEI...! SINGUR ȘI-A FĂCUT-O...!
Postat 24 Ianuarie 2014, 16:18 de MATEUȚĂ FĂRĂ PUTZĂ
meseriasii au ajuns pe drumuri
Va plangeti ca nu avem meseriasi.. oradenii care au lucrat 15 - 20 de ani in fabricile puse pe chituci si care sunt chiar meseriasi nu sunt angajati din cauza varstei (toti au peste 40 - 50 de ani) dar sa nu uitam ca varsta de pensionare a crescut pana la 65 de ani, deci ar mai putea presta cativa ani, poate mai mult decat intentioneaza "investitorul" sa stea meleagurile noastre. Singurele job-uri pe care la primesc sunt de paznici sau salahori in fabricile coreene. Cu ei ce facem? domnilor de la HR..
Postat 24 Ianuarie 2014, 15:23 de oradean
carul inaintea boilor
Cine poate sa fie atat de prost incat sa creada ca o firma a investit milioane sau zeci de milioane de euro in parcul industrial fara sa fi studiat piata muncii locala? In primul rand au venit pentru costurile mici (adica mana de lucru ieftina). Daca calificarea era un criteriu ar fi ales orase cu oameni "calificati" (Arad, Cluj, Timisoara) dar sigur pe alti bani. Cat despre directorasii de resurse umane care se plang ca nu-si gasesc angajati calificati, le recomand un lucru: negociati cu angajatorul salarii decente sau schimbati-va meseria!. In mare masura, salariile mici din Oradea se datoreaza si ambitiilor stupide de a angaja oameni pe bani putini, ca doar suntem in Bihor, nu in Timis sau Cluj.. nu-i asa?
Postat 24 Ianuarie 2014, 14:22 de oradean
@Marius
Mie-mi plac cei ce se cred destepti si pe altii prosti. Imi dau cu parerea in perfecta cunostinta de cauza, nu ca tine, doar ca sa ma bag in seama: stiu ce vorbesc pentru ca si eu am problem in a gasi persoane calificate, dar inafara de fite in capul unora nu prea gasesc mare lucru pe piata fortei de munca din Oradea. Mai mult, am fost rugat de altii sa le caut persoane calificate in domeniul prelucrarilor mecanice, eu lucrand inainte multi ani in domeniu, dar mai ia strungari si frezori de unde nu-s, ca toti sunt doctori docenti azi, iar meseriasii s-au prapadit demult sau sunt la pensie saracii!
Postat 24 Ianuarie 2014, 12:26 de Oradean
daca taceai...
Pentru toti cei care se considera mari experti in corelarea educatiei cu cerintele pietei fortei de munca, un absolvent bun de profesionala, un tehnician, poate castiga imediat dupa absolvire de la 1000 de lei net in sus, la firmele din Parcul industrial si poate creste frumos daca se dovedeste chiar capabil si pe mai departe. Un absolvent de liceu teoretic sau facultate teoretica dar din pacate inutile acolo, poate castiga la aceleasi firme, sume mai mici pentru ca nu e pregatit sa faca ceea ce se cere acolo. Firmele acelea, unele dintre ele investind zeci de milioane de euro, au nevoie de forta calificata de munca, nu de absolventi teoretici inutili lor. Asa va creste media veniturilor in Oradea - asta pentru cei care vorbesc fara sa gandeasca si fara sa stie. Municipalitatea trebuie sa isi asume o politica publica in invatamantul local - asta pentru politicienii care vorbesc fara sa gandeasca si fara sa stie.
Postat 24 Ianuarie 2014, 11:56 de Cristi
ce-mi plac oamenii care se pricep la orice
pentru asta trebuie sa fii politician nu ? ai intrebat investitorii din parcul industrial de ce oamenii au nevoie inainte de ati da cu parerea? parere care nu ne intereseaza.
Postat 24 Ianuarie 2014, 11:41 de marius
tara te vrea prost
Sunt curios care firme nu gasesc angajati si cum poate orasul sa le ofere specialisti scoliti in scoli profesionale? Adica nu gasesc mana calificata la salariile de mizerie ce se ofera! Asta e alta poveste. Cine a lucrat la oricare din fabricile din parcul industrial stie: daca esti experimentat si ceri mai mult decat salarul minim pe economie se considera ca esti supra calificat si nu e nevoie de tine, la fel daca ridici capul sus dupa 1, 2 sau 3 ani de munca si ceri un salar mai bun ti se arata usa, doar sunt destui la poarta fabricii. O sa ajunga si Oradea un fel de Alesd: doar asta se urmareste, nu-i asa domnule primar?
Postat 24 Ianuarie 2014, 09:21 de oradean
pierde vara
Cat de bou trebuie sa fii sa iesi cu asa declaratii?! Loaza asta se vrea primar cumva? Pai chiar firmele din parcul industrial au constatat ca nu au de unde angaja persoane CALIFICATE si au solicitat primariei sa se implice. In alta ordine de idei, cum poti sa consideri ca daca inveti si practici o meserie esti ratat? MESERIA e una, munca necalificata cu totul altceva. Ratati sunt cei care termina o scoala (fara nici o legatura cu cerintele pietei fortei de munca) si apoi nu-si gasesc loc de munca pentru specializarea si presupusa lor calificare. Ca sa dau un exemplu mai pe intelesul idiotilor: un absolvent de drept care vinde inghetata e ratat, sau un inginer care e sofer profesionist. Din pacate lumea asta e tot mai cu susul in jos si astfel de specimene, fara nici o viziune si fara nici un gram de logica si bun simt ajung la conducere. Asta-i ratarea cea mare: a unei natiuni! Meritocratie, munca, viziune??? bleeeah, ce-s astea? Noi vrem sa fim smecheri, sa fim vedete, directori, avocati sau doctori toti!
Postat 24 Ianuarie 2014, 08:49 de Oradean
Abureli...
De la bolovan si pana la femeia de serviciu din primarie nimeni nu-si va da copilul la profesionala. Nimeni nu recunoaste ca are un copil inteligent cat sa poata da cu tarnacopul, ar insemna sa-si recunoasa esecul.
Postat 24 Ianuarie 2014, 06:36 de DlGoe
oras muncitoresc
Oradea este si a fost un sarac oras muncitoresc. Se pare ca cei care conduc acest oras nu au nici o intentie sa ridice nivelul de educatie si de trai al oradenilor. Pare dubioasa intentia de a pregati "specialisti" cu scoala profesionala pentru fabricile din Oradea care ofera cele mai mici salarii din tara. O sa ajungem un oras fantoma cu pensionari ai caror copii plecati in orase dezvoltate/civilizate nici nu vor vrea sa mai auda de Oradea.
Postat 24 Ianuarie 2014, 00:36 de oradean
Dar Negrean si Bolojan si-au dat copiii la profesionala?
E usor sa propovaduiesti altora sa-si dea copiii la profesionala. Dar prima data sa dea ei insisi exemplu.
Postat 23 Ianuarie 2014, 22:42 de cristian
Caraghiosul.
Cine o fi si ce se vrea omuletul asta? Simte saracul ca nu are un rost in viata si sa gandit el asa ca poate un partid il va scapa de a munci. La sapa ma, la sapa la tara- tu nu vezi ca la oras eee greu tare
Postat 23 Ianuarie 2014, 22:27 de Tepes Vlad
bai, prostane...
pai, ce sa faca autoritatile ? sa creasca si sa educe tineri pt meserii care nu exista in zona ? tinerii care vor face "teoretic" din ce o sa-si castige existenta ? aici e parcul industrial care are nevoie de forta de munca iar noi sa pregatim viitori tineri someri ? omul asta e la fel de redus ca si ghilea !!!
Postat 23 Ianuarie 2014, 22:03 de munca sau somaj ?
Vorbesti ca un adevarat PDL-ist, rural pe dinauntru pana in maduva oaselor!
Prioritatea nr. 1 a oricarei administratii publice locale ar trebui sa fie EDUCATIA. Strategia si modalitatile de aplicare a acesteia tin insa de o larga implicare la nivel local in acest sens, participarea find a tuturor actorilor care, calitativ si cantitativ, depasesc autoritatea initiatoare. Dar sa spui ca nu are ce cauta municipalitatea in asa ceva arata ca ori esti prost ori esti prost! Din doua, sigur una dintre consideratiile cu privire la inteligenta ta de puscas e adevarata!
Postat 23 Ianuarie 2014, 21:17 de Amatorul USL s.a.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON