URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 14:19

Cristian Bodea: Regionalizarea se va face cum vrea Ponta, pe 8 regiuni, şi fără Oradea centru de regiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Regionalizarea, fiindcă se face anul acesta, se va face cu 8 regiuni, pentru că numai aşa se poate face anul acesta. Sunt nevoit să-i dau dreptate în această privinţă domnului Mang", a declarat joi senatorul PNL Bihor Cristian Bodea, referindu-se la preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care spunea în urmă cu două săptămâni acelaşi lucru. Culmea, la fel ca Mang a motivat şi liberalul: "Nu mai este timp pentru alte negocieri".

Bodea a afirmat că acum două săptămâni, când deputatul UDMR Cseke Attila a iniţiat o dezbatere pe tema regionalizării, iar şefii celor cinci partide parlamentare din Bihor s-au angajat că vor susţine varianta unei regionalizări conform căreia Oradea ar fi devenit centru de regiune, a încercat să spună acelaşi lucru, însă "nu am vrut să stric momentul festiv".

Bodea a spus că varianta propusă de Cornel Popa, conform căreia România ar putea fi împărţită în 10 regiuni, va putea fi negociată abia la următoarea regionalizare, iar cea avansată de UDMR, cu 16 regiuni, ar putea să fie aplicată "ori niciodată" (pentru că are în vedere criterii etnice şi dorinţa UDMR de a crea o regiune a Ţinutului Secuiesc şi o alta pe modelul Partium, în care populaţia maghiară să fie majoritară în viitoarea euroregiune transfrontalieră), "ori când va mai ajunge la guvernare din nou, cu PSD probabil, şi va reuşi ceea ce n-a reuşit cu Băsescu, să şantajeze mai puternic".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Reorganizare teritorială, varianta udmr
udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \\"arde\\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \\"caracterul etnic\\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \\"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, etc.
Postat 15 Februarie 2013, 17:05 de Aircraft Patrolled
Fara enclave unguresti !
Bine zis: varianta avansată de UDMR, cu 16 regiuni, ar putea să fie aplicată "ori niciodată" (pentru că are în vedere criterii etnice şi dorinţa UDMR de a crea o regiune a Ţinutului Secuiesc şi o alta pe modelul Partium, în care populaţia maghiară să fie majoritară în viitoarea euroregiune transfrontalieră), "ori când va mai ajunge la guvernare din nou, cu PSD probabil, şi va reuşi ceea ce n-a reuşit cu Băsescu, să şantajeze mai puternic". Intro alta ordine de idei, ungurii frustrati n-au decat sa planga. Plange prostia din ei (se vede mai jos) pt ca nu-i intereseaza altceva decat separatismul, izolationismul si enclavizarea ungurimii. Dupa noile norme structurale europene din 2014, centrul de regiune (Cluj), va primi cei mai putini bani !
Postat 15 Februarie 2013, 16:32 de main facility
Lasa trancaneala si treci la fapte !
Vad ca esti tare-n clanta, inca nu ti s-au tocit dintii... Ia zi-ne, cate amendamente pt. Bihor ai sustinut, care si cate ai votat ? Zi-i, cu subiect si predicat, concret ! Pot raspunde si loazele celelalte, pot raspunde si ,,garantii", popa ciordel, nea ilie, mang_litorul. Aud ?
Postat 15 Februarie 2013, 09:02 de altul
@CARP3
Prietene crescut la oras fara mila, ca florile in fereastra, prietene care inca niciodata n-ai vazut camp si soare jucand subt peri infloriti, vreau sa te iau de mana, vino sa-ti arat brazdele veacului (L Blaga)
Postat 14 Februarie 2013, 20:22 de Taran
Ei vor să fie mari dar sunt încă minusculi
Voi, parlamentarii Bihorului, engross, sunteţi cu toţii de la ţară, adică năcuţi şi crescuţi în liniştea livezilor, ogoarelor şi pădurilor. De ce acum, la o aşa zisă maturitate încă nedovedită, nu vreţi să trăiţi în continuare "a la" mama, tata şi bunicii ? Ce nu vă convine în liniştea unui oraş de rangul doi !?! De ce vreţi să fiţi permanent în miezul freamătului unor decizii de nivel regional, atâta timp cât nu aveţi capacitatea unor decizii reale şi benefice tuturor, de nivel local ? De ce sunteţi toţi afiliaţi la mixul politic al UDMR, chiar dacă vă erijaţi, separat sau la grămadă, în liberali, socialişti, conservatori sau populari ?
Postat 14 Februarie 2013, 20:10 de Carp III
Unde este acel guvern competent ?
Prefectul Claudiu Pop şi-a asumat rolul de apărător al Guvernului în problema explorării/exploatării gazelor de sist în Bihor. Regionalizarea se va face cum vrea Ponta, pe 8 regiuni, şi fără Oradea centru de regiune Pop (Prefectul ) nu crede că era necesar ca Guvernul să se intereseze ce părere au localnicii şi reprezentanţii acestora despre apariţia sondelor în propria comună, făcând abstracţie de faptul că în cazul de faţă este vorba despre exploatări ce pun în pericol sănătatea oamenilor şi mediul înconjurător. „În momentul în care aceasta a fost decizia Guvernului, de aprobare a acordului petrolier de concesiune, acest lucru s-a făcut. De aceea a fost un Guvern votat de Parlament, Parlamentul votat de către popor, pentru a-ai da posibilitatea să lucreze. Păi dacă la fiecare decizie, fiecare Hotărâre de Guvern, se consultă cine vreţi dumneavoastră, nu putem face nimic”, e de părere reprezentantul Guvernului Ponta. TRADUCERE : Fraierilor, ne-ati votat – Mucles acum ! Facem ce vrem noi, bani sa iasa si functii pentru membrii de partid, ca au cotizat.... Voi n-aveti decat sa va imbolnaviti, sa muriti sau sa plecati din tara. Cat timp mai avem de unde roade ciolanul, puteti spune voi tot ce vreti....NU MAI CONTEAZA !
Postat 14 Februarie 2013, 19:52 de giany
declaratie 2011 Senatorul Ioan Mang
pacate, pana acum, Guvernul Boc ne este dator cu analize si studii serioase si fundamentate privind "impactul" reorganizarii administrativ-teritoriale asupra calitatii serviciilor publice prestate de stat si asupra vietii noastre de zi-cu-zi. In aceste conditii, o serie de intrebari isi cauta inca un raspuns. Am pregatit o lista cu sapte astfel de intrebari pe care le voi adresa direct si domnului prim-ministru, Emil Boc. Sper sa nu fie doar niste intrebari retorice... 1. Din punct de vedere procedural, de ce avem atata graba? Care este urgenta unei asemenea "reforme"? De ce trebuie sa o facem maine? 2. Nu ar fi fost mai bine, poate, sa "gandim" problema inainte sa o lansam pe piata? Pentru asemenea schimbari complexe e nevoie de timp - pentru a fi pregatite, pentru a fi dezbatute, pentru a obtine consensul politic necesar; ele nu se fac de pe o zi pe alta, si nicidecum prin vreo (noua) asumare a raspunderii Guvernului... 3. Din punct de vedere al continutului "reformei", avand in vedere variantele vehiculate, de ce 8, 12 sau 16 regiuni? Cum s-a ajuns la aceste cifre? Pe ce baza? Si chiar "asa trebuie sa fie", nu altfel? 4. Inainte de a stabili numarul regiunilor, nu ar fi fost mai normal sa stabilim criteriile pe baza carora sa delimitam noile unitati administrative? 5. Conteaza mai mult numarul regiunilor sau functiile pe care le vor indeplini? 6. Odata cu reorganizarea, vom avea curajul sa crestem si gradul de descentralizare - descentralizare administrativa, politica - sau ramanem in continuare prizonieri ai modelului centralismului feroce, camuflat in bune intentii? 7. Se "reorganizeaza" doar judetele sau intentionam sa modificam si nivelul administrativ inferior, regandind simultan si organizarea comunelor? Stimati colegi, Am vazut pana acum la domnii Boc si Basescu cum nu se face o reforma administrativ-teritoriala! Permiteti-mi, in incheiere, sa va prezint etapele majore pe care cred eu un astfel de proces ar trebui, in mod obligatoriu, sa le parcurga. In primul rand, este esential obtinerea consensului politic privind necesitatea reformei si ale principiilor sale. In aceasta prima faza stabilim "ce vrem sa facem si cum vrem sa ne atingem obiectivele". Pentru ca tot suntem membri ai clubului european, poate ne-ar fi de folos, in aceasta etapa, si implicarea institutiilor si partenerilor europeni care pot sa ofere suport si expertiza. Chiar daca nu exista vreun model european, putem fi beneficiarii unor experiente ale altor state membre ale Uniunii Europene unde s-au produs astfel de reforme. Daca nu pentru altceva, putem macar invata ceva din succesele si greselile acestora. Intr-o alta etapa, cred ca este absolut necesar organizarea de consultari si dezbateri la nivel de experti pentru degajarea solutiilor tehnice. In urma acestora am putea stabili criterii clare si fiabile dupa care sa delimitam noile unitati administrativ-teritoriale. Putem sa ne inspiram chiar dupa modelul institutiilor europene, care atunci cand pregatesc o schimbare de legislatie scot un policy paper, un fel de expunere de motive, plus trei scenarii de reforma pe care le supun dezbaterii publice. Ar fi utila chiar si organizarea unui Forum National (sau chiar mai multe) dedicat reformei pentru a se asigura cadrul institutional cat mai reprezentativ pentru aceste dezbateri. Dupa ce, la nivel politic s-a cristalizat directia spre care se va indrepta aceasta reforma, se impune organizarea de campanii de informare la toate nivelele: central, regional si local. Masurile trebuie mediatizate si dezbatute sub toate aspectele lor intr-o forma usor de inteles pentru toti cetatenii, astfel incat acestia sa poata discerne si pronunta in cunostinta de cauza. Abia dupa parcurgerea tuturor acestor etape, Guvernul Romaniei poate initia procedurile pentru revizuirea cadrului juridic, inclusiv pentru modificarea Constitutiei si organizarea unui referendum. Este desigur un model diferit de cel practicat de domnii Boc si Basescu care prefera sa puna caruta in fata boilor si reforma inaintea interesului cetatenilor si a tarii. Atunci cand un Guvern nu este capabil sa creeze premisele unei dezvoltari economice coerente, el se apuca ca "ghiceasca" tot felul de formule, inclusiv administrative pe care sa le livreze populatiei drept solutii salvatoare. La fel ni se intampla si noua astazi: in fata falimentului guvernarii PDL, Emil Boc si Traian Basescu ne propun reforma administrativa. De parca Romania s-ar dezvolta prin harti desenate prin cabinete guvernamentale si nu prin programe economice bine gandite si consecvent aplicate?! Nu de reforma administrativ-teritoriala a domnilor Boc si Basescu are Romania nevoie acum, ci de un guvern competent si orientat spre dezvoltare economica si democratica!
Postat 14 Februarie 2013, 19:10 de giany
Ca pe vremea lui Carol al II-lea
Impartirea pe regiuni propusa de Ponta, este ft asemanatoare, iar pt Ardeal aproape identica cu organizarea adm-teritoriala a Romaniei din 1939,de sorginte fascista(regiunile de atunci se numeau tinuturi si purtau nume de ape)Actuala regiune de NV se numea tinutul Crisuri, sau Somes-Crisuri, cuprindea aceleasi judeta si avea capitala la Cluj.
Postat 14 Februarie 2013, 19:08 de Beiusan
???
SA SCHIMBE CONSTITUTIA SI PT REGIONALIZARE E NEVOIE DE REFERENDUM,ATUNCI TREBUIE SA FITI ATENTI CE VOTATI SAU SA VA LASATI IAR PROSTITI DE MINCIUNILE USELISTE SI UDEMERISTE,CA PEDELEI NU MAI CONTEAZA PT BIHORENI CARE AU DEVENIT MITICII ARDEALULUI
Postat 14 Februarie 2013, 19:07 de luky
@sandy
Esti de cacao, in alte conditii as fi ras, .....bodea draga ,de cate ori sa-ti repet ? mmarsssssssssssssssssssssssssssssssss tarane si du-i cafeaua lui ciordel ca-i obosit dupa septica d áseara!!!!! bani cheltuiti degeaba cu neterminati ca voi
Postat 14 Februarie 2013, 17:12 de soso
Truli- luli
Asta o sa bata din gura patru ani crezind ca daca vorbeste mult se considera activitate, defapt face ce a facut toata viata.
Postat 14 Februarie 2013, 17:05 de Unu
Protest
Aceasta este intr-adevar o tema pentru care ar trebui sa iesim in strada! Chiar daca nu am rezolva nimic, macar ne-am face auzita vocea. Insa romanii stau ca mamaligile in casa si ii lasa pe cei smecheri sa le decida soarta. Se iese in strada doar cand e vorba de bunastarea maidanezilor.
Postat 14 Februarie 2013, 16:53 de Andrei
fir-ati toti ai ****
Stimabilul, decat sa-si bata gura prin parlament, si sa se puna rau cu alti hotzi (aka colegi de guvernare), mai bine sa traga inca un pui de somn, ca si-asa face Tonta copy+paste dupa planurile lui Bashescu
Postat 14 Februarie 2013, 16:18 de Geo
ha ha ha in ***** mea
Pentru ce ati mai mers sobolani de senatori si parlamentari ce sunteti la bucuresti ? Sa ne-o trageti si sa ne bagati tot mai la fund?Pentru asta v-am votat?eiii lasa ca o sa mai veniti voi batand pe bata la noi sa va votam si o sa va spune ca si base ,, Mu*e v-am spus!'' Pana nu se elimina coruptia asta hiperbolica din tara nu o sa o ducem bine niciodata. MULTUMIM CA NE-ATI VANDUT DIN NOU!!!
Postat 14 Februarie 2013, 15:41 de Emilut din Germania
Si tu?
De criticat il critici pe ponta, aliatul tau, dar tu ce ai facut? De ce ai fost ales in Bihor? Voi numai va plangeti, de facut nimic... zici ca ati fi in opozitie si nu la putere... cand erau aia de la pdl la putere, va intelegeam... Dar acum?
Postat 14 Februarie 2013, 15:31 de din Oradea
adevarat oradean
sovinismul nu intra in afacerile politice !!!!!!!!!! aici se decide doar de bani de bani grei care se pot fura usor ! banii sunt interesele partidelor nu sovinismul ! degeaba nu se spune °politica este cur...°pacat ca azi din cauza partidelor se ajunge la atita ura si sovinizm !
Postat 14 Februarie 2013, 14:58 de oradean
si totusi....
daca se fac 8 regiuni(miza fiind cred, includerea HR si CV intr-o regiune in care sa existe si judete cu populatie preponderent romaneasca)atunci oricat patriotism local am avea totusi Cluj Napoca trebuie sa fie capitala. Daca se vor face mai multe regiuni situatia se schimba
Postat 14 Februarie 2013, 14:46 de TDS
D-lui Ovtavian BOT, cu stima !
Superba radiogradia pe care ati facut-o asa-zisei clase politice bihorene ! Si foarte adevarata ! De pilda acest stimabil, ajuns printr-un accident al istoriei si prin vointa a peste 60% dintre cetateni, cei mai prosti, parlamentar de Bihor, crede ca o Constitutie se poate schimba cum vrea el si adormitul de căcărău. Auzi, acum vor fi 8 regiuni, maine 10, apoi iar 8.... poate 16...
Postat 14 Februarie 2013, 14:46 de Oradean
Multumim!
Multumim parlamentarilor nou alesi pentru lobby-ul facut Oradiei si Bihorului!
Postat 14 Februarie 2013, 14:40 de sandy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON