URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2012, 16:38

Cozi de sute de oameni la Permise: Şoferii bihoreni îşi schimbă actele din cauza noului Cod rutier

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de bihoreni au stat, vineri, la coadă, ca să-şi obţină un nou permis de conducere, pentru că de la mijlocul lunii viitoare intră în vigoare modificări mai restrictive în Codul rutier, iar valabilitatea permiselor se schimbă.

"Numărul solicitanţilor a început să crească de săptămâna asta. Dacă luni au fost 300 de preschimbări permise, marţi au fost 400, miercuri în jur de 700, iar joi şi vineri câte 800. Sute de persoane au aşteptat la cozi care s-au întins până în stradă, iar unii oameni au aşteptat încă de la ora 6 dimineaţa. Am chemat personalul din concedii, acum lucrăm la două ghişee, şi nu unul, cum e în mod normal, dar nu am avut incidente", a declarat vineri BIHOREANULUI comisarul de poliţie Săndel Dima, împuternicit la comanda Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor.

Potrivit acestuia, fenomenul vine ca urmare a faptului că, din 19 ianuarie, Codul Rutier se modifică, iar şoferii vor fi obligaţi să îşi facă analizele dacă vor prelungirea permisului. "Pentru categoriile A, B şi subcategoriile lor (AM, A1, A2, B1 - nr), valabilitatea permisului va fi de 10 ani, iar pentru şoferii profesionişti (respectiv pentru categoriile C, C1, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE - nr), valabilitatea va fi de 5 ani", a explicat Dima.

Mai mult, dacă până acum şoferii puteau "fenta" analizele, prelungindu-şi permisul cu câteva zile înainte să expire, invocând diverse motive, acest fapt nu se va mai putea întâmpla din 19 ianuarie. Orice prelungire va fi făcută doar până la data la care ar fi expirat primul şi nu cu încă un ciclu de 10 ani, cum e acum.

"Dacă permisul este valabil şi se solicită preschimbarea pentru modifcarea adresei, a numelui, pentru că este deteriorat sau furat, noul permis va fi un duplicat şi va avea aceeaşi valabilitate", a explicat Dima, adăugând că cel mai probabil, după sărbători, numărul celor care vor aştepta la cozi va creşte.

Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor va funcţiona în zilele de 27 şi 28 decembrie, de când va fi deschis un ghişeu în plus, iar anul viitor se va redeschide pe 3 ianuarie, după programul normal, adică de lunea până joia între orele 8-16, iar vinerea între orele 8 şi 12, cu posibilitate de prelungire.

Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată de deputaţi la final de octombrie şi de senatori în septembrie, ea fiind publicată în Monitorul Oficial.

Noile reglementări stipulează, între altele, şi că mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere (categoria AM, care poate fi obţinută de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi). "Practic, tot ce e autovehicul se înmatriculează şi necesită permis de conducere", a mai spus comisarul Dima.

Pe lângă reînnoirea permisului doar în urma unui control medical în prealabil, legea conţine şi reglementări în ce priveşte circulaţia pe biciclete, conform cărora dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială pentru biciclete, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă, şi se introduc şi sancţiuni pentru biciclişti (de la 6 la 8 puncte amendă).

De precizat că vechile permise, eliberate înainte de data intrării în vigoare a noii legi, deci inclusiv din 18 ianuarie 2013, rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
hai sictir
cum adica sanctioneaza biciclistii cu puncte!?e nevoie permis pt bicicleta!?:))astia s-au tampit de tot
Postat 28 Decembrie 2012, 13:34 de romanu
nu este constitutional sa ne oblige la cheltuieli
toti trebuie sa le reinoim al meu expira in 2016 ? Anul trecut le am facut din cauza handicapului, la doleanta Sulfinei Barbu ca sa fie votata Presedintele Organizatiei de Femei PDL :))) , acest gen de programe care il obliga pe cetatean sa scoata banii din puzunar trebuie penalizata, PDL plateste programele de jaf cu care altii primesc functii :))) ce se intampla ?
Postat 21 Decembrie 2012, 21:42 de nu se poate asa ceva
@Dima
Care adresa pe noul permis, bai mocofane cu cashcheta?
Postat 21 Decembrie 2012, 18:11 de bla
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON