URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2015, 12:01

Cornel Popa: NIS Petroleum vrea să înceapă explorarea gazelor în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL, că în cursul zilei de miercuri a primit o delegaţie a companiei sârbeşti NIS Petroleum (controlată de acţionari ruşi), care l-au anunţat că, în calitate de deţinători a două licenţe de explorare-exploatare a gazelor în perimetrele Derna şi Băile Felix, doresc să înceapă în ambele zone activităţile de explorare.

"Eu le-am spus încă de bun-venit că sunt într-un judeţ nu tocmai prietenos cu ei din acest punct de vedere", afirmă Popa că le-a replicat oficialilor NIS Petroleum, sugerând că aceştia vor să extragă gaze de şist.

Cunoscut adversar al exploatării gazelor de şist, Cornel Popa a afirmat că este adeptul independenţei energetice, dar din surse regenerabile, nu cu preţul afectării mediului şi sănătăţii bihorenilor.

"Ştiu că noi, ca stat, avem nevoie de independenţa energetică, dar ştiu şi că avem potenţial încă nepus în valoare din sursă eoliană, hidro şi solară, deci putem face rost de cât mai multă energie verde. Sunt pentru acest tip de energie şi sunt pentru exploatarea potenţialului turistic al judeţului, aproape nepus în valoare, şi pentru exploatarea potenţialului geotermal", a explicat Popa, amintind că există încă resurse serioase din acest punct de vedere, de apă termală, în diverse zone ale judeţului - Săcueni, Valea lui Mihai, Marghita, Salonta, Beiuş, Ştei şi Aleşd.

De asemenea, Popa a subliniat că "nu îndemn pe nimeni la acte reprobrabile, antisociale sau asociale", adică nu instigă locuitorii din comunele cuprinse în cele două perimetre la revolte împotriva NIS Petroleum, dar consideră că activitatea acestei companii nu trebuie "să afecteze mediul şi traiul oamenilor".

Întrebat dacă reprezentanţii NIS Petroleum i-au comunicat şi data când va începe activitatea de explorare, Cornel Popa a spus că nu, dar a dat de înţeles că acest lucru s-ar putea întâmpla după Paşte, pentru că "n-or să se apuce (n.r. - să foreze) taman de Florii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bihorul nu e zona seismica, deocamdata
intrebati orice mare cunoscator autorizat, sa vedeti ca oradea, cel putin in momentul de fatza nu exista vreun risc seismic, de cutremure. sa vedeti ce se va intampla dupa exploatarea gazelor de sist in judet, daca va fi cazul. oricum, americanii si canadienii au recunoscut deja oficial ca nu e tocmai ok sa perforezi dupa gaze de sist, ca se produc apoi cutremure. in plus a devenit deja mai scump sa faci energie din gazele de sist, decat sa exploatezi alte forme de energie neconventionala. cel putin se va stii ca in bihor nu sunt sufiente gaze de sist, nu e rentabil sa le exploatezi si oamenii nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist la ei in judet.
Postat 03 Aprilie 2015, 13:05 de vg
Autorizaţiile de construire trec pe la Consiliul judeţean sau vorbim ca să ne aflăm în recomandări ???
Se duce naibii toată şandramaua unificării cu Oradea, că acum nu mai vrea municipiul să se asocieze cu o comună care e model pentru expoatarea gazelor de şist ... mai mult decât atât Oradea va recurge la desfiinţarea tuturor racordurilor de apă potabilă dintre cele două localităţi, iar turismul geotermal va fi o amintire !!! Asta pentru bunăstarea descreieratului de la Moscova care vrea cu orice preţ zânzanie pe teritoriul foştilor aliaţi ai CAER !!! Măi politrucilor, voi aveţi sânge în instalaţie sau v-o trageţi doar între voi ca să arătaţi publicului care e mai fălos tot la patru ani ???
Postat 02 Aprilie 2015, 14:21 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON