URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2017, 12:55

Continuă înregistrarea gratuită a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, OCPI Bihor anunţă primăriile că le alocă bani

Continuă înregistrarea gratuită a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, OCPI Bihor anunţă primăriile că le alocă bani sursa foto: www.adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste bună pentru primăriile care vor să profite de Programul național de cadastru și carte funciarã 2015–2023, ce are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România, indiferent de forma de proprietate şi de destinaţie (terenuri, clădiri şi apartamente), în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, finanţat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din fondurile poprii şi din fonduri UE obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat, că a primit bugetul pe acest an de la ANCPI, în baza căruia creşte de la 135.000 lei la 150.000 lei alocarea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială interesată să realizeze înregistrarea sistematică a imobilelor. Totodată, ANCPI a actualizat Ghidul primarului privind desfășurarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, care poate fi consultat pe site-ul agenţiei. 

La fel ca anul trecut, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor din extravilan și a celor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice, rețele de transport gaz).

În această perioadă, OCPI Bihor organizează întâlniri cu primarii, cu specialiştii autorizaţi să execute lucrări de înregistrare sistematică şi cu notarii publici, urmând ca până la finele acestei luni să fie semnate contractele de finanţare între Oficiul judeţean şi primăriile bihorene, iar ulterior acestea să încheie contracte de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică.

Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, și prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanțare încheiat de OCPI Bihor cu fiecare UAT solicitant.

Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi derulată de UAT-uri, iar transferul fondurilor cãtre primãrii va fi efectuat dupã deschiderea cãrților funciare aferente imobilelor recepționate.

Potrivit OCPI Bihor, lucrările de înregistrare sistematică în județul Bihor au fost încheiate la nivel de sector cadastral în 19 sectoare din doar trei comune (Gepiu, Popești, Sânnicolau Român) şi sunt în derulare la nivel de unitate administrativ-teritorială în alte şase comune (Borod, Borș, Tulca, Mădăras, Sântandrei, Sânmartin).

La fel, în alte 35 de comune (Abram, Aleșd, Aștileu, Balc, Beiuș, Biharia, Bratca, Brusturi, Căbești, Ceica, Chișlaz, Cociuba Mare, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Curtuișeni, Derna, Dobrești, Drăgănești, Husasău de Tinca, Ineu, Lazuri de Beiuș, Măgești, Nojorid, Răbăgani, Remetea, Roșiori, Sălard, Sâmbăta, Sârbi, Șimian, Șinteu, Tăuteu, Uileacu de Beiuș, Viișoara) se derulează lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de sector cadastral.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON