URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2015, 17:55

Consultantul care „regiza” trântelile primăriilor UDMR Bihor a fost reţinut de DNA pentru şantaj şi trafic de influenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Christian Hornung, şi Ioan Cotoroi, administratorii unor firme de consultanţă financiară, Beko Andras, administratorul unei firme de proiectare, şi băimăreanul Andras Zoltan au fost prezentaţi, vineri, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile după ce, cu o zi mai devreme, aceştia au fost reţinuţi de procurorii DNA Oradea sub acuzaţia că ar fi şantajat doi patroni de firme de construcţii, beneficiari ai unor lucrări publice.

Potrivit unui comunicat al DNA, făcut public vineri, Hornung şi Cotoroi au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată. Beko, administrator al unei firme de proiectare, este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, şantaj, trafic de influență în formă continuată, complicitate la trafic de influență în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, iar Andras de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.

Din ancheta efectuată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA împreună cu ofiţeri ai DGA Bihor şi suportul de specialitate al SRI, reiese că gruparea s-a constituit în 2011 şi a acționat până în cursul lunii decembrie 2012 pe raza județelor Bihor și Maramureș, fiind organizată pe paliere. 

„În cadrul grupării infracționale exista o disciplină internă, o ierarhizare și o specializare pe domenii de activitate a membrilor, aceștia având roluri și sarcini prestabilite, existând totodată o premeditare, organizare și supraveghere atentă a activităților infracționale desfășurate, în vederea realizării scopurilor ilicite propuse”, se arată în comunicat.

Grupul, spun anchetatorii, era coordonat de  Hornung, "persoana care „stabilea regulile” și care avea controlul atât pe componenta faptelor de corupție, cât și pe cea de spălare a banilor”.

Concret, în perioada 2010 - septembrie 2013, Hornung s-ar fi prevalat de influența avută asupra primarilor din trei comune bihorene și asupra membrilor comisiilor de licitație şi a pretins de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, 5.283.805 lei, din care a şi primit 988.546 lei.

În schimbul banilor, consultantul a promis că va rezolva "o bună colaborare" cu autorităţile locale "prin asigurarea unui circuit rapid al documentelor, prin acceptarea situațiilor de lucrări și prin plata facturilor în cel mai scurt timp și, de asemenea, să declare drept câștigătoare a licitațiilor organizate pentru proiectele respective o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri”, se precizează în informarea DNA.

În aceeaşi perioadă, zic procurorii, Hornung l-a constrâns pe unul dintre denunțători să-i plătească 606.176 lei (ca diferență dintre suma totală pretinsă de 790.000 lei și suma deja achitată în contul societății comerciale controlată de inculpat, respectiv suma de 183.830 lei), amenințându-l că, în caz contrar, nu va mai putea termina lucrările.

„Inculpatul l-a ameninţat pe denunţător că va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de șantier să nu semneze fazele de lucrări și că, în consecință, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte”, se spune în comunicat.

„Şpaga” pe care Hornung o pretindea pentru „rezolvarea” licitaţiilor, era „ascunsă” sub forma unor prestări de servicii în domeniul construcțiilor sau închirieri de utilaje, facturate în numele firmelor deținute de membrii grupului către societățile celor doi denunţători. Plata era făcută apoi de către denunțători în conturile societăților comerciale indicate de către Hornung.

Consultantul coordona şi mecanismul de „plimbare” a sumelor de bani, prin conturile bancare ale mai multor firme către conturile bancare ale unor persoane fizice și societăți comerciale cu sediul fiscal pe raza județului Maramureș, precum și instituții de credit, de unde sumele erau retrase succesiv, în numerar, de la bancomate.

Despre consultantul Christian Hornung BIHOREANUL a mai scris, în urmă cu 3 ani, prezentând în amănunt modul în care acesta croia caietele de sarcini pentru licitaţiile organizate de primăriile UDMR pentru ca lucrările să ajungă, în mare parte, tot la firmele apropiate ale UDMR. Citiţi despre "caracatiţa" lui Hornung în articolul: O firmă de consultanţă şi patru primării UDMR au trântit licitaţii în favoarea aceleiaşi firme

UPDATE. Judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor a admis propunerea făcută de procurorii DNA Oradea pe numele lui Christian Hornung, Ioan Cotoroi, Beko Andras şi Andras Zoltan, dispunând arestarea acestora pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@crisan
Exista vreo diferenta intre politicienii din udmr si cei din pnl, psd, etc?! Poate discursul public difera, dar cand e vorba de bagat mana in borcanul cu miere toti sunt la fel!
Postat 24 Octombrie 2015, 14:53 de pinonel
Consultanta si la Cefa
Acest consultant nu regiza doar pentru primariile UDMR Bihor, ci ar fi ajuns si la primarii liberale. Umbla vorba ca una dintre acestea ar fi cea de la Cefa. Cica, acest domn ar fi "aranjat" caietul de sarcini pentru lucrarea de canalizare astfel incat castigatoare sa fie declarata o firma de la Satu Mare care, atentie, ar fi avut in acel moment doar doi angajati.
Postat 24 Octombrie 2015, 11:04 de CrisanTeo
Felicitari, DNA Oradea!
D-le MAN Ciprian Florentin, sper ca v-ati facut incalzirea si purcedeti la agatat pestii cei mari... ca-i plina Oradea de rechini... ii stiti si d-voastra si oradenii!
Postat 23 Octombrie 2015, 20:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON