URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2013, 16:45

Constructorul Sălard a început lucrări în valoare de 27,2 milioane lei în cea de-a doua etapă de reabilitare a Cetăţii (FOTO)

Muncitorii firmei Constructorul Sălard au demarat miercuri cea de-a doua etapă a lucrărilor de revitalizare a Cetăţii. Firma şi-a adjudecat lucrările pentru suma de 27,2 milioane lei. "Contractul a fost semnat luni, iar miercuri dimineaţă la ora 8 constructorul s-a apucat deja de lucru. Câştigătorul licitaţiei va trebui să se mobilizeze pentru că termenul de finalizare a lucrărilor este strâns. Cea de-a doua etapă de reabilitare a Cetăţii va trebui finalizată până în iunie 2015", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim.

Lucrările demarate de Constructorul Sălard vizează consolidarea, conservarea, restaurarea şi refuncţionalizarea corpurilor de clădire B, C, D şi E din Castelul Cetăţii, însumând în total nu mai puţin de 11.829 metri pătraţi. Lucrările mai implică realizarea a 1.662 metri pătraţi de parcare în zona intrării principale în curtea fortificaţiei, construirea unei rampe de acces cu o lungime de 627 metri şi introducerea reţelelor de apă, canal şi energie electrică.

Faptul că lucrările vor fi efectuate tot de Constructorul Sălard, firma care a câştigat şi lucrările din prima etapă a reabilitării fortificaţiei, este considerat un semn bun de către reprezentanţii finanţatorului.

"În prima etapă de reabilitare a Cetăţii colaborarea cu Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei şi cu firma Constructorul Sălard a fost foarte bună. Mă bucur că şi acum este acelaşi constructor, pentru că îmi era frică de faptul că ar putea veni alt constructor în acelaşi şantier cu o suprapunere de şantiere vreme de de doi ani de zile şi vor fi probleme", a spus Horea Droc, reprezentantul pe Bihor al ADR Nord-Vest, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în deschiderea lucrărilor.

Cu ocazia conferinţei, primarul Ilie Bolojan şi-a reiterat propunerea de strămutare a Muzeului "Ţării Crişurilor" în incinta Cetăţii. "Locul este suficient. Avem în total peste 11.000 de metri pătraţi de suprafaţă desfăşurată încălzită", a spus Bolojan.

Edilul a atras atenţia asupra faptului că relocarea muzeului în clădirea fostei Comenduiri a Garnizoanei va provoca bugetului Consiliului Judeţean cheltuieli consistente, care ar putea evitate în cadrul unei mutări în Cetate.

"Nu am o cifră exactă, dar costurile de întreţinere vor fi uriaşe. E vorba de o suprafaţă de 18.500 metri pătraţi. Cineva trebuie să se gândească şi la ce cheltuieli lăsăm viitoarelor administraţii", a avertizat Bolojan.

Primarul este de părere că mutarea Muzeului "Ţării Crişurilor" în incinta fortificaţiei va economisi bani din bugetul judeţului şi va creşte numărul ce vizitatori ai Cetăţii.

Potrivit proiectului, în incinta fortificaţiei vor mai funcţiona o galerie de artă, o bibliotecă virtuală, un centru de studii religioase, un centru de excelenţă în domeniul culturii şi artelor, un centru de formare şi perfecţionare în management cultural precum şi o casă a căsătoriilor. La parterul clădirilor vor funcţiona restaurante, cafenele şi magazine de suveniruri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Restaurare ... zidurilor pe cand
e BINE CA SE RESTAUREAZA CLADIRILE , PALATELE, DAR ZIDURILE CUI RAMAN NU TREBUIA GANDIT UNPROIECT CA INTRE TIMP CE SE RENOVEAZA CLADIRILE O ALTA FIRMA SA RESTAUREZE ZIDURILE SI BASTIOANELE, SAU NUMAI CONSTRUCTORUL SALARD MAI STIE SA PUNA O CARAMIDA CAZUTA INAPOI ?
Postat 07 Iunie 2013, 15:14 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON