URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2016, 17:00

Constructorii încep lucrările de reamenajare a dealului Ciuperca după alunecările de teren

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dealul Ciuperca a intrat în reparaţii de urgenţă. Constructorii au început marţi lucrările de amenajare a drumului tehnologic necesar deplasării utilajelor care vor consolida dealul în urma alunecărilor de teren din 13 noiembrie. Lucrările sunt executate de firma Abed Nego, pe cheltuială proprie.

"La dealul Ciuperca lucrează tot firma care a executat lucrările. Fiind vorba de lucrări de urgenţă, nu putem discuta de contraprestaţie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, în urma vizitei făcute în 17 noiembrie la faţa locului şi a măsurătorilor executate periodic pentru a stabili viteza de alunecare a versantului, echipa de experţi condusă de profesorul Marin Marin de la Universitatea Tehnică Timişoara a transmis săptămâna aceasta municipalităţii primele măsuri care trebuie luate pentru consolidarea dealului.

"Sunt două direcţii pe care vom acţiona. Pe de o parte vom executa două rânduri de piloţi foraţi, care au rolul de a consolida versantul şi clădirea principală. Pe aceşti piloţi urmează să se execute zidurile de sprijin care vor asigura stabilizarea terenului de suprafaţă. A doua direcţie este realizarea unui sistem de drenare a apei din terenul de suprafaţă şi evacuarea acesteia în afara perimetrului afectat", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Consolidări şi drenări

Potrivit edilului, piloţii foraţi cu diametru de 80 centimetri şi adâncimi variabile de circa 15 metri vor fi dispuşi la intervale de circa 2,5 metri în amonte faţă de cele două alei pietonale afectate de alunecările de teren.

Piloţii vor fi montaţi de o firmă din Cluj, începând de zilele următoare, şi vor fi amplasaţi integral în subteran, deasupra lor urmând să fie realizat un zid din beton amprentat sau gabioane de piatră.

Lucrările vor trebui realizate în cel mai scurt timp posibil, pentru a opri alunecarea versantului. "Terenul are mici probleme de alunecare din cauza precipitaţiilor şi a cantităţii de apă din sol. Din acestă pricină s-a şi decis realizarea acelui sistem de drenaj pentru a fi împiedicată apa să ajungă la linia de rupere, acolo unde întâlneşte argila pe care nu o poate penetra", a spus edilul. Sistemul de drenaj va colecta apele de pe deal şi le va descărca în sistemul de canalizare al oraşului.

Viceprimarul a afirmat că alunecările de teren nu au afectat clădirea principală cu funcţie de cafe-bar şi punct de informare turistică. Cu toate acestea, imobilul va fi consolidat.

"Există o microfisură, mai mică de un milimetru, la unul din pilonii clădirii, motiv pentru care se execută două grinzi de consolidare. Acel pilon va fi legat mult mai solid de scheletul întregului ansamblu", a spus Mălan.

Prejudiciu necunoscut

Viceprimarul a estimat că, în ciuda aspectului dramatic al zonei, alunecările de teren au afectat doar 10% din suprafaţa de 38.000 de metri pătraţi a grădinii publice Ciuperca.

Echipa de experţi va trebui să stabilească până la sfârşitul lunii ianuarie cauzele alunecărilor de teren şi cei care se fac responsabili pentru producerea acestora. Prejudiciul va fi, însă, cunoscut abia anul viitor.

"Deocamdată nu avem cum să ştim la cât se ridică prejudiciul. În primăvară vom reface lucrările şi vom constata cât vor costa. Evident că acestea vor fi plătite de cine s-a făcut vinovat", a declarat Mălan.

Lucrările de amenajare a dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015. Lucrarea, executată de firma Abed Nego după un proiect al societăţii Poliart, are un termen de garanţie de cinci ani. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Lasati..
nu va mai chinuiti si nu-i mai chinuiti nici pe oradeni cu umflarea impozitelor ca sa-si scape fundul ala nesimtit , Distrugatorul de la primarie.
Postat 08 Decembrie 2016, 10:37 de Aghaurr
Cata neobrazare :Vinovatii "fara vina",cer sa se faca lumina ?
Vinovatii "fara vina",cer sa se faca lumina ? Asta e culmea neobrazari. Au fost taiati 78 de arbori sub rezerva plantarii a 587 de copaci.Administratia Bolojan, este principalulivinovat,in frunte cu al sau conducator, primarul Bolojan Ilie.Garda Nationala de Mediu Oradea, alt mare responsabil,pentru neurmarirea respectarii conditiilor de protecte a mediului impuse prin avizul acordat de APM Oradea, prevazute in Decizia Etapei de Incadrare,incalcate cu buna stiinta de toti acesti corifei.GNM Oradea mai recidiveaza si in cazul proiectului Drumul expres.unde constructorul,sub atenta supraveghere a primariei Oradea,nu se conformeaza conditiilor impuse in Caietul de sarcine,de reamenajare a zonei afectate de lucrari,de refacere a vegetatiei distruse. Asteptam cu interes si rasunsul GNM Bucuresti legat de problemele de mediu trecute cu vederea de agentia de la Oradea.Se vor executa reparatii de urgenta ? Deci,o alta lucrare executata pe "genunchi","dupa ureche"? Fara proiect,fara un studiu geotehnic veridic, din partea unor specialisti ,care,in sfarsit sa fie luati in seama? Fara avizul ISC Oradea(dir.Chindlea lucian) ? Acum, mai mult ca niciodata, ne-am convins definitiv ca Oradea, chiar a ajuns un fel de sat fara caini.
Postat 06 Decembrie 2016, 21:25 de platona
pisi !
Garantia o papato pisi !!! Asta o sa o aflam DUPA alegeri ca pisi o papat garantia pe motive de .... dezastru natural !!!!
Postat 06 Decembrie 2016, 21:07 de scortosul
Intrebare : CINE plateste ?? Care este costul pe mp. de iarba verde in panta la aceasta lucrare ?????
CINE raspunde de mizerie?.... CINE plateste mizeria ??? NOI ? Adica tot noi ??????? Cam la ce suma se v-a ajunge cu acest parc in panta ? Asa la mp. de iarba verde ! Cred ca v-a fi cel mai scump mp. de iarba verde din lume !!!!!! Ca trebuia inceput cu consolidari tat prostu stia numai cei din PMO afla abia acum la dezasru !!! CINE PLATESTE ?????
Postat 06 Decembrie 2016, 21:04 de scortosul
@pinonel
Parchetarii sunt ocupaţi să-şi fac-ă dosarele de pensionare. E mai avantajos acum. Unde mai punem că până acum s-au specializat în montajul parchetului laminat (demontabil). Legat de cheltuirea banilor publici, n-au cum să vegheze cât timp şi ei fac acelaşi lucru.
Postat 06 Decembrie 2016, 20:14 de eutanasiu
Aceeasi stire, prezentata altfel
Din presa locala online: ,,Mircea Mălan (foto) a declarat că s-a decis consolidarea dealului prin forarea de piloni în pământ. Forarea va începe când va sosi foreza cu care o firmă din Cluj va realiza intervenția. Tot Abed Nego este executantul care se va ocupa de remedierea lucrurilor, deși mai multe firme de specialitate ar fi contactat primăria Oradea pentru a-și oferi sprijinul. „Fără niciun fel de contraprestație”, susține Mălan, care a precizat că executantul inițial, Abed Nego, nu se consideră vinovat și că o soluție finală va putea fi dată doar pe baza Raportului care este așteptat pe finalul lunii ianuarie 2017. Până atunci, însă, la deal trebuie intervenit, „mișcarea” de acum fiind acoperită de garanția de bună execuție. Referitor la soluția de urgență pentru consolidarea Dealului Ciuperca, la solicitarea jurnaliștilor, viceprimarul orădean a precizat că documentația tehnică originală (care a stat la baza proiectului final pentru amenajarea zonei) nu prevedeea (nici măcar ca opțiune) forarea de piloți. În paranteză fiind meționat, la drumul expres aflat la baza Dealului Ciuperca, executantul a realizat astfel de lucrări de consolidare, semn că unii geologi / topografi au putut avertiza cu privire la potențiale mari alunecări de teren. Totodată, urmează ca și în zona punctului belvedere în care a fost amenajată cafeneaua (între timp închisă) să se facă o consolidare astfel încât acel loc să nu prezinte niciun fel de pericol după redeschidere. „Riscul alunecării de teren era cunoscut. Acolo existau rupturi de nivel și pe varianta veche a dealului, rupturi cauzate de niște mici alunecări de teren”, a declarat Mircea Mălan cu mențiunea că asemenea fenomene – la scară foarte mică – există în continuare și ele s-ar datora apei care se infiltrează. Motiv pentru care refacerea de la Ciuperca va însemna și realizarea unui sistem de drenaj al apei din pământ, astfel încât ea să curgă spre canalizare și să nu se impregneze în sol facilitând o nouă surpare de anvergură." Acum vin si eu si intreb: la ce obligatii, la ce garantii e obligata Abed Nego, din moment ce proiectul care stat la baza lucrarii nu prevedea consolidarea cu piloni si nici drenarea?! Toata ,,consolidarea" erau niste gabioane (custi din plasa umplute cu pietre)?! Astept lamuriri de la parchetarii platiti asupra de masura sa vegheze (si) la cheltuirea banului public!
Postat 06 Decembrie 2016, 17:33 de pinonel
Mai rău îl vor distruge !
Dealul Ciuperca trebuie lăsat exact așa cum este , până fac rost de niște ecologiști și specialiști în străinătate
Postat 06 Decembrie 2016, 17:02 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON