URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2017, 18:35

Consolidarea dealului Ciuperca va costa peste 1,6 milioane lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de consolidare a dealului Ciuperca vor costa peste 1,6 milioane lei. Consiliul Local a aprobat joi, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de stabilizare a versantului în urma alunecărilor de teren de anul trecut.

Hotărârea a fost luată cu votul grupului majoritar al PNL, în vreme ce consilierii UDMR au votat împotrivă iar cei ai PSD s-au abţinut de la vot.

Cine e vinovat?

După toate probabilităţile, udemeriştii au fost nemulţumiţi că municipalitatea nu a stabilit nici acum un vinovat pentru dezastrul din iarnă. "Până la urmă s-a aflat motivul clar? Vina cui este?", a întrebat liderul grupului UDMR, Huszar Istvan.

"Există o expertiză care spune că cea mai mare parte din vină ţine de proiectare", a răspuns primarul Ilie Bolojan.

Edilul a precizat că în primă fază aleşii locali sunt chemaţi să aprobe lucrările de stabilizare a dealului, urmând ca refacerea amenajărilor făcute acolo din bani europeni să aibă loc într-o fază ulterioară.

Municipalitatea pare să îşi fi asumat din start cheltuielile cu lucrările de consolidare a vesantului care nu au fost prevăzute în proiect.

În ceea ce priveşte lucrările de refacere, Primăria va încerca să îşi recupereze banii de la cei vinovaţi de alunecările de teren. "Contravaloare lucrărilor de refacere va fi într-o formă sau alta recuperată de la cei responsabili pentru această situaţie de fapt", a promis edilul.

Întâi stabilizează clădirea...

Lucrările de consolidare a versantului au fost gândite în trei faze separate şi aprobate prin trei Hotărâri de Consiliu Local diferite.

Astfel, în faza întâi, estimată la 247.000 lei, va avea loc rigidizarea fundaţiei clădirii cafe-barului din vârful dealului, care, potrivit măsurătorilor făcute de experţi, continuă să vină la vale.

Potrivit raportului de specialitate, "s-a prevăzut realizarea unor grinzi de rigidizare din beton armat care vor lega fundaţiile izolate existente şi vor fi solidizate (!) cu acestea prin intermediul unor conectori din oţel beton". Altfel spus, pilonii clădirii, în prezent independenţi, vor fi conectaţi între ei prin grizi din beton pentru a împiedica alunecarea ei.

În paralel, executantul lucrărilor va realiza trei drenuri longitudinale cu lungimea de 100 metri fiecare de-a lungul pantei dealului. Cele trei şanţuri vor avea rolul de a colecta apele de pe versant pentru a evita infiltrarea în sol cu riscul de a provoca noi alunecări de teren. Termenul de predare a lucrărilor va fi de 30 de zile.

Vor ţintui dealul cu piloţi foraţi

În cea de a doua etapă a lucrărilor de stabilizare a dealului, estimată la 467.000 lei plus TVA, constructorii vor fi chemaţi să execute, la cota 167,5 metri, un perete format din 67 de piloţi foraţi cu diametru de 60 centimetri.

Stâlpii vor fi montaţi la o adâncime de 12 metri şi vor fi dispuşi în rând pe o lungime de 110 metri liniari. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de 1 lună şi jumătate.

Acest rând de piloţi va fi întărit în etapa a treia de încă două rânduri de piloţi, care vor fi amplasaţi la cota 177,5 metri, la o adâncime de 15 metri. Investiţie în valoare de 903.000 lei. Cei 98 de piloţi cu un diametru de 60 centimetri vor trebui finalizaţi în cel mult două luni.

Dezastrul Ciuperca

Grădina publică Ciuperca a fost distrusă în urma unor alunecări de teren care au avut loc la mijlocul lunii noiembrie 2016. Pământul desprins din versant a distrus, printre altele, cascada de la baza punctului de alimentaţie publică, un punct de belvedere, amfiteatrul şi mai multe ziduri de piatră. 

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015. Lucrarea, executată de firma Abed Nego după un proiect al societăţii Poliart, are un termen de garanţie de 5 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Aha...
PILÓT1, piloți, s. m. 1. Persoană calificată care conduce o aeronavă. 2. Persoană specializată care dirijează un convoi de vehicule sau o navă în condiții speciale. 3. (În sintagmele) Pilot automat = instalație automată de comandă a unei aeronave care servește la menținerea unui regim de zbor sau la executarea unor manevre. Stație-pilot = instalație experimentală în care se fabrică de probă un anumit produs înainte de fabricarea în serie. Știință pilot = știință care orientează alte discipline prin noțiunile și metodele ei. – Din fr. pilote. sursa: DEX '09 PILÓN, piloni, s. m. 1. (Adesea fig.) Stâlp puternic care susține o construcție sau o parte a unei construcții. Suport de metal, de beton armat sau de lemn care servește la susținerea conductelor și izolatoarelor liniilor electrice aeriene, a antenelor electromagnetice etc. – Din fr. pylône. sursa: DEX '09 https://www.youtube.com/watch?v=jclBSrO-wfk Dar cred ca si ăla ce comentează cu piloții are dreptate...
Postat 02 Aprilie 2017, 11:57 de omucuparerea
Unui ,,...umil inginer constructor..." E buna si modestia la ceva!
PILÓT, piloți, s. m. Stâlp de lemn, de oțel sau de beton (armat), fixat în pământ (vertical sau înclinat) pentru a transmite la stratele de teren rezistent greutatea construcțiilor de deasupra sau pentru a consolida terenul; stâlp de susținere. – Din fr. pilot. sursa: DEX '09
Postat 31 Martie 2017, 16:12 de ili3
Piloții conduc mașini
După câte știu eu, piloții sunt cei care conduc mașini la curse și pilonii sunt cei care susțin rezistența construțiilor. Asta ca parere a unui umil inginer constructor...
Postat 31 Martie 2017, 14:44 de omucuparerea
?!
Nea Mang_litorule, dom' Bodea, domnilor Cseke Attila si Szabó Ödön, nu ajunge sa iesiti in media si sa dati din clanta ca administratia birtinezului isi bate joc de banii oradenilor! Concret, ati depus careva o plangere penala in legatura cu aceasta bataie de joc, ma refer la problema Dealului Ciuperca?! Asa m-am gandit si eu: pnl+psd+udmr+...=aceeasi mizerie!
Postat 31 Martie 2017, 08:38 de pinonel
"Vom ţintui dealul cu piloţi foraţi.."Iarasi trepidatii, iarasi......
"Amenajare Dealul Ciuperca la Oradea",un proiect" grandios" al ordonatorului principal de credite pe Oradea,primarul Ilie Bolojan ,la a carui "reusita"(alunecarea la vale),au contribuit : Institutia Arh Sef Oradea(ing.constr.!!??-Lipoveanu Adriana),ISC Oradea (dir.Chindlea Lucian),GNM Oradea...,colaboratori de nadejde ai Primariei Oradea. "Dezvoltarea orasului cu orice pret"impusa de ordonatorul principal de credite pe Oradea,primarul Ilie Bolojan,fara arhitect sef la sefia Institutiei Arh.Sef,inconjurat numai de Yes'mani si de Institutii cu atribut de control ,servile,obediente,fara a tine cont de opiniile cetatenilor oradeni, ba mai mult,nici de ale specialistilor,- este un DEZASTRU.Decat sa "dezvolti" zece proiecte proaste,mai bine unul,dar bun.Este mai greu sa readuci o lucrare proasta,la starea initiala,te va costa inzecit si va ramane,in cele din urma o ... carpeala. Oradea de azi, este o ....carpeala,a la Birtin."Vom ţintui dealul cu piloţi foraţi.." A tintui = a bate!!!???.Iarasi trepidatii, iarasi peretii caselor din zona fisurati ,iarasi zgomot...."Reusita" acestui proiect este de Top. Topul proiectelor "destepte", prezentate de "The Best Engineering Projects" sub genericul " Dacă ești prost de mic, când ești mare numa' te joci."
Postat 31 Martie 2017, 02:08 de platona
ciuperca otravitoare
Investitie 1,94 mil eur, completare pt consolidare inca 1,6 mil eur. Plus restul sumei pe care n-o stim inca pt reamenajare. Putem zice ca proiectul a costat dublu. Frumos! Macar o parte din bani sa fie recuperati, desi va fi cam greu. Firmele mai dau faliment, se mai instraineaza active, mai intra in insolventa...etc. Deja s-au rezolvat problemele, timp a fost berechet.
Postat 30 Martie 2017, 20:32 de Kid
...
Dealul trebuia amenajat pe vechea structură şi nu se întâmpla nimic. Dar ce să-i faci, trebuiau satisfăcute megalomaniile veneticului...
Postat 30 Martie 2017, 19:01 de detassis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON