URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2016, 11:50

Consiliul Local: Oradea va avea cinci staţii de reîncarcare pentru vehicule electrice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ziua Oradiei, consilierii locali au revenit la sentimente mai bune. Reunit în şedinţa extraordinară, Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi şi fără polemici, aplicaţia de finanţare pentru un proiect european care vizează amenajarea pe arterele intens circulate din municipiu a unui număr de cinci staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice şi hibrid.

Din valoarea totală a proiectului, estimat la 1,2 milioane lei, 696.000 lei o va reprezenta finanţarea europeană, diferenţa de 560.000 lei fiind contribuţia Primăriei.

Cele cinci staţii vor fi amenajate pe domeniul public în străzile Primăriei, Dunărea, Corneliu Coposu, Nufărului şi Aleea Ştrandului.

"Să fim prinşi în program"

Cum consilierul local Liviu Popa Sabău (PSD) a propus strămutarea staţiilor din străzile Dunărea şi Corneliu Coposu pe considerentul că sunt, oricum, prea aglomerate, viceprimarul Mircea Mălan a explicat că acestea au fost alese anume.

"În ghidul de finanţare se preciziează clar că trebuie să fie locaţii aflate la dispoziţia tuturor, pe artere principale şi în zona publică. În plus, aceste amplasamente au în apropiere puncte trafo, iar dacă le mutăm, cu cât distanţa este mai mare, cu atât cresc costurile de racordare", a spus Mălan.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a făcut un apel la consilierii locali să aprobe proiectul de hotărâre în forma supusă votului.

"Propunerea mea este să fim prinşi în acest program ca să avem o reţea minimă de staţii electrice, urmând ca în perioada următoare să o extindem la toate parcările din municipiu", a cerut Bolojan.

Promovat în forma propusă de Primărie, proiectul va trebui depus de municipalitate la Agenţia Fondului pentru Mediu înainte de sfârşitul acestei săptămâni.

ANL pentru medici

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, şi transmiterea în folosinţă gratuită în favoarea ANL a suprafeţei de 4.200 metri pătraţi din curtea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu.

ANL va construi aici primul din cele două blocuri cu 30 de apartamente şi garsoniere destinate medicilor rezidenţi.

"Grupul UDMR salută acest material cu atât mai mult cu cât domnul Cseke Attila a fost cel care a propus introducerea în legea ANL şi a locuinţelor pentru medici", a declarat consilierul local Huszar Istvan.

Lucrările, estimate la circa un milion de euro, vor demara anul viitor. Potrivit înţelegerii făcute de Primărie cu MDRAP, Ministerul Dezvoltării va finanţa construirea imobilului pe terenul pus la dispoziţie de către municipalitate, iar bugetul local va acoperi costul execuţiei utilităţilor aferente construcţiei de la apă şi canalizare la energie termică, electrică şi gaze.

Primăria va mai asigura sistematizarea zonei prin amenajarea de alei pietonale şi spaţii verzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON