URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2017, 18:37

Consiliul Local Oradea: Opoziţia PSD-UDMR a respins exproprierea terenurilor pentru prelungirea drumului rapid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deocamdată nu! Opoziţia PSD-UDMR a respins, în şedinţa ordinară de joi, aprobarea coridorului de expropriere necesar pentru prelungirea drumului rapid din strada Ion Bogdan până în strada Suişului, în zona sensului giratoriu de la Real II, pe la bazele serpentinei care urcă la Paleu.

Împărţit în două tronsoane, coridorul viza în total exproprierea a 23 de proprietăţi, dintre care una implică nu doar terenul, ci şi o casă de vacanţă cu pivniţă. Valoarea totală a proprietăţilor vizate se ridică, potrivit evaluatorilor municipalităţii, la 694.000 lei.

Opoziţia a respins proiectul de hotărâre profitând de faptul că, dată fiind absenţa de la şedinţă a doi consilieri liberali, grupul PNL nu a mai avut majoritatea calificată de 18 voturi minim necesare pentru adoptarea unor proiecte de patrimoniu.

"Nu vom vota..."

Consilierul Local Huszar Istvan, liderul grupului UDMR, a întrebat din capul locului dacă reprezentanţii municipalităţii i-au consultat pe proprietarii imobilelor vizate înainte să creioneze coridorul de expropriere. "Vreau să ştiu dacă există un punct de vedere al Episcopiei Reformate, având în vedere că este proprietarul cel mai afectat", a cerut Huszar.

Directorul adjunct al direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, a explicat că municipalitatea nu a contactat încă toţi proprietarii. "Acolo unde suntem în situaţia să scoatem oamenii din casă bineînţeles că am discutat cu ei. Unde este vorba de terenuri urmează să îi contactăm, procedura de expropriere durează cam 6 luni", a spus Popescu.

Răspunsul a stârnit nemulţumirea consilierului. "În situaţia aceasta nu vom vota acest proiect", a declarat Huszar. Lucru care s-a şi întâmplat...

Vorba dulce, mult aduce...

În schimb, câteva minute mai târziu, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi coridorul de expropriere necesar pentru amenajarea unei zone verzi de-a lungul străzii Barcăului. "Am înţeles că aici există acordul proprietarilor, este vorba de amenajarea unui coridor verde, acest material o să îl votăm", a precizat Huszar.

Amenajarea drumului de acces pe relaţia străzilor Barcăului, Oneştilor şi Simion Bărnuţiu presupune exproprierea a 11 locuinţe, estimate la circa 1,4 milioane lei. Municipalitatea îşi doreşte coridorul verde pentru a salubriza amplasamentul fostelor depozite de fier vechi în acord cu planurile de reamenajare ale zonei. 

Primăria vrea să lărgească strada Oneştilor la patru benzi şi să amenajeze un sens giratoriu la intersecţia cu drumul care duce la hypermarketul Kaufland, având în vedere investiţiile private din zonă. Pe amplasamentul fostei întreprinderi Înfrăţirea se construieşte în prezent un mall, iar în locul fostei întreprinderi Sinteza urmează să fie ridicat un cartier cu 14 blocuri de 10 etaje care vor însuma în total 1.582 de apartamente.

Nu primim donaţii!

Profitând de faptul că PNL nu poate aduna suficiente voturi pentru a-şi promova proiectele de patrimoniu, consecventă unei decizii mai vechi, opoziţia PSD-UDMR a respins la vot toate cele patru donaţii de terenuri oferite de orădenii care, dornici să îşi ridice case, sunt obligaţi de municipalitate să asigure terenul necesar pentru amenajarea de drumuri de acces către acestea.

"Am aceeaşi intervenţie ca şi în dăţile anterioare. Aşa cum la alte materiale se poate avea o discuţie cu un proprietar privat pentru dezvoltarea unei infrastructuri stradale, eu cred că şi aici se putea", a protestat udemeristul Huszar Istvan.

Intervenţia a avut loc pe marginea proiectului de hotărâre prin care fotbalistul Zeno Bundea îşi manifesta intenţia de a dona o suprafaţă de 78 metri pătraţi de teren cu destinaţia de drum public pentru a putea obţine documentele necesare pentru ridicarea unei case.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@kid
Astia din presa locala trambitau ca noul ministru, cuc ii zice, e fratele nostru, bihorean, tac-su fiind nascut la Sudrigiu. O matusa de-a lui ar fi fost sefa protocolului din primarie in vremea slobozeanului. Loc de pus o pila este, are un var primar dupa tata, Ciprian Barna, care are o sinecura la zona metropolitana. Sa-l puna birtinezul city manager in locul fratelui klingonian, poate asa ne pica bani de vreo centura, sau macar de vreo curea.
Postat 24 Februarie 2017, 21:13 de pinonel
@david
la CJB e la fel. Doar ca in sens invers. Toti sunt la fel, sa nu ai nicio indoiala.
Postat 24 Februarie 2017, 20:11 de Kid
scuze, scriu de pe tel...
Dupa cum spuneam...tare mi-e teama ca daca n-au reusit sa rezolve terenul pe mandatul lui Buse, cat e PSD-ul la putere...pa pa.
Postat 24 Februarie 2017, 20:08 de Kid
eu zic sa
se rezolve intai problema terenului din gara. Altfel partea cealalta de drum rapid nu prea mai are sens sa fie facuta. Tare mi-e teama ca daca n
Postat 24 Februarie 2017, 20:05 de Kid
.
binenteles ca mizerabilii din pesede si udemere se opun in continuare dezvoltarii orasului asa cum au facut de zeci de ani. Acel drum trebe construit acum, nu peste 10 ani cand numarul exproprierilor o sa fie triplu. Dar cu un creier de gaina, nu poti avea pretentii de la ei
Postat 24 Februarie 2017, 10:56 de David
,,Donatie"?! Cam cum isi ,,donau" si nemtii casele prin '70-'80!
Metoda cu donatia e simpla, ca orice escrocherie:Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CMUAT, le cere proprietarilor să "doneze" o parte din teren pentru drumurile publice de acces aferente construcţiei. Ar putea spune unii, inclusiv birtinezul, ca nicio constructie nu poate exista fara drum de acces, fara utilitati, etc. Asa o fi, dar ce te faci, birtinezule, cand instantele dau dreptate ,,donatorilor" si obliga primaria sa-i despagubeasca?! E celebru cazul lui Horia Vuscan care a incasat pt. 175 mp 8300 de euro, dar nu e singurul. Si cand despagubeste primaria Oradea are grija sa planeze asupra tranzactiilor suspiciunea. De pilda pt. saracia aia fara cap si fara coada, drumul ,,expres", evaluatorul primariei a propus 24,5 euro/mp pt. teren. Pt. mp de constructie a propus intre 286 şi 878 euro/mp. "Cred că 24,4 euro este un preţ corect. Primăria a cumpărat teren pe dealul Ciuperca cu 21 euro", zice Cristian Popescu, un şefuţ pe la aio. Dar cand primaria plateste pt. un teren de 6.459mp în zona străzilor Xenopol şi Oneştilor, o parloaga, 82(!!!) euro/mp, adică peste 529.000 euro, e ok. Terenul aparţinea firmei Sinteza. Imi amintesc cum un idiot din primarie sustinea sus si tare ca primaria nu va da niciun ban, Sinteza avand datorii la bugetul local, adica s-a facut o compensare. E bine ca primaria sponsorizeaza o firma, dar daca primaria executa terenul in contul datoriei, oare la ce pret s-ar fi vandut?! Stiti cum e la licitatie, ceri 100 si daca primesti 50 te bucuri. Si ala e pretul pietei!
Postat 24 Februarie 2017, 08:02 de pinonel
URA !
Super ! S-au facut corecturile de rigoare iar comentariile rautacioase ( " Ma, da' ce rai e unii " ) inlaturate ! Poate maine ma trezesc suspendat de tot ! Ca n-am picat pe subiect !
Postat 23 Februarie 2017, 23:18 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON