URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2014, 13:16

Consiliul Local din Lazuri de Beiuş va fi amendat pentru că a refuzat să demită un ales incompatibil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Agenţia Naţională de Integritate cere amendarea Consiliului Local Lazuri de Beiuş, după ce a refuzat nejustificat să îl destituie din funcţie pe fostul viceprimar PDL Ioan Fofiu, acum ales local, acuzat şi dovedit în justiţie ca fiind incompatibil.

Potrivit unui comunicat, ANI a solicitat mai multor instituţii ale prefectului şi preşedinţi de consilii judeţene aplicarea sancțiunilor disciplinare de revocare din funcții ca urmare a deciziilor definitive și irevocabile emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul a 9 aleşi locali pentru care Agenția a constatat starea de incompatibilitate.

„Solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorități locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcții a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese", arată comunicatul ANI.

Legat de fostul viceprimar bihorean, Ioan Fofiu, care a fost acuzat de incompatibilitate pentru că în perioada 2008-2012 a fost şi administrator al SC Hinch Risa Com S.R.L, ANI a reţinut că legislativul local a refuzat „în mod nejustificat destituirea", ca urmare acesta din urmă va fi amendat.

„Agenția Națională de Integritate a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale cu amendă pentru Consiliul Local Becicherecu Mic - jud. Timiș, Consiliul Local Fundulea - jud. Călărași, Consiliul Local Lazuri de Beiuș - jud. Bihor, și va depune toate diligențele necesare pentru ducerea la îndeplinire a deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform competențelor legale, inclusiv prin sesizarea organelor de cercetare penală", arată comunicatul.

Ioan Fofiu a fost anunţat ca fiind incompatibil în septembrie anul trecut. Contactat, la acea vreme, de BIHOREANUL, acesta a răspuns uimit că habar n-a avut de decizia ANI. "Acum vreo 2 sau 3 ani mi-au trimis ceva hârtie, dar nici n-am ştiut ce-i aia "incompatibil", că nu scria acolo motivaţia, şi nici n-am luat în seamă hârtia. Eu eram administratorul firmei mele, nu eram angajat, au zis ei că fie mă prezint sau nu la ei, mi-or trimite acasă. Nu mi-or trimis nimica", a spus Fofiu, neştiind ce sancţiuni riscă. "Nu ştiu, am o nepoată avocată, oi vedea ce oi face", cocluziona el.

Potrivit ANI, "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON