URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2016, 15:36

Consiliul Local dezbate joi PUG-ul care prevede demolarea unui rând de case pe străzile Sucevei şi Avram Iancu

Consiliul Local va fi chemat să voteze joi, în şedinţă extraordinară, noul Plan Urbanistic General al Oradiei. Documentul reglementează dezvoltarea urbanistică a municipiului pentru următorul deceniu.

"Oraşul nu îşi va mai extinde intravilanul în următorii zece ani. Oradea a ajuns în câţiva ani de la 6.000 de hectare de intravilan la 8.000 de hectare de intravilan dată fiind extinderea accelerată între anii 2004 - 2008, din perioada de boom imobiliar", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

La eveniment au mai participat arhitectul Tiberiu Ciolacu, reprezentantul firmei Planwerk Cluj, care a lucrat la PUG, şi Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef din cadrul Primăriei.

Potrivit primarului, oraşul este nevoit să îşi blocheze extinderea suprafeţei pentru a putea urbaniza zonele intravilane prin introducerea de reţele de utilităţi, asfaltarea de străzi, amenajarea de spaţii verzi şi altele.

"Avem cel puţin 2.000 de hectare disponibile pentru construcţii în oraş. E lipsit de logică să extindem intravilanul, pentru că aceasta înseamnă un efort financiar pentru oraş cu realizarea infrastructurii de reţele şi drumuri", a spus Bolojan.

Străzile Avram Iancu şi Sucevei vor fi lărgite!

Noul PUG vrea să rezolve problemele de circulaţie din Oradea prin extinderea şoselei de centură peste câmpuri (din Calea Sântandreiului până în Şoseaua Borşului cu trecere pe pod peste Crişul Repede) până în Biharia, unde va fi conectată la viitoarea autostradă, dar şi prin şi realizarea unui inel ocolitor al zonei centrale pe direcţia Bulevardul Decebal, Bulevardul Dacia, strada Republicii, Piaţa Emanuil Gojdu şi strada Sucevei.

Dacă în ceea ce priveşte şoseaua de centură extinderea presupune exproprierea unor terenuri, inelul ocolitor al zonei centrale, cu câte două benzi pe sens, se va realiza prin demolarea unii rând de case din strada Sucevei.

La fel se va întâmpla şi pe strada Avram Iancu, unde un rând de case de pe partea dreaptă va trebui retras pe aliniamentul unităţii de pompieri.

"Cei care vor dori să construiască pe străzile Avram Iancu şi Sucevei vor trebui să respecte noile aliniamente. Asta nu schimbă însă nimic în viitorul apropiat", a declarat primarul.

Potrivit lui Bolojan, oraşul nu va întreprinde exproprieri sau demolări în viitorul apropiat pentru că nu îşi permite. "Este o problemă de capacitate financiară. Trebuie să ai bani pentru exproprieri, amenajarea de drumuri şi altele", a spus Bolojan.

Adriana Lipoveanu, şefa Instituţiei Arhitectului Şef OradeaPotrivit directoarei Adriana Lipoveanu, reconfigurarea străzii se va face doar după studii amănunţite, cu atât mai mult cu cât una dintre clădirile dinspre Piaţa Unirii este clasificată ca monumet. "Planul Urbanistic Zonal va avea obligatoriu avizul Ministerului Culturii. Dacă ne dau avizul pentru lărgirea străzii vom face PUZ-ul în consecinţă", a spus Lipoveanu.

Cu viteză pe centură

La fel, pentru fluidizarea traficului rutier din municipiu, municipalitatea va lua măsuri pentru creşterea vitezei de circulaţie pe şoseaua de centură de la 70 la 90 km/h. Astfel, şoferii ar putea fi motivaţi să scurteze timpul de deplasare folosind inelul ocolitor, fără să mai intre în oraş.

"Creşterea vitezei de circulaţie la 90 km/h presupune o procedură de avizare care poate dura circa o lună, dar în septembrie am putea avea o decizie", a declarat primarul.

Creşterea plafonului de viteză de pe şoseaua de centură va fi precedată de finalizarea lucrărilor la pasajele supraterane de la intersecţia străzilor Ciheiului cu Nojoridului şi montarea de separatoarea de sens pentru evitarea accidentelor.

Din acelaşi motiv, municipalitatea vrea să construiască drumuri colectoare de-a lungul inelului ocolitor, astfel încât şoferii să poată ieşi în centură doar în anumite puncte, cu risc redus de accident, cum ar fi sensurile giratorii.

"Planul verde"

Noul PUG mai prevede printre altele extinderea zonelor verzi din municipiu, măsură menită să ducă la creşterea calităţii vieţii orădenilor. 

Tiberiu Ciolacu, reprezentant firma Planwerk"Cartierele de blocuri au cea mai mare nevoie de intervenţii pentru regenerare urbană cum ar fi modernizarea clădirilor sau amenajarea de spaţii verzi în cartierele construite în anii ’50", a declarat arhitectul Tiberiu Ciolacu (foto). Firma Planwerk a făcut pentru municipalitate "planul verde" al oraşului cu suprafeţele intravilane care urmează să fie transformate în spaţii verzi.

Instrument preluat din sistemul urbanistic german, planul dă imaginea concretă a modului în care va evalua oraşul din punct de vedere al creşterii calităţii vieţii.

"Intenţia noastră este să amenajăm parcuri şi spaţii vezi în toate cartierele oraşului, astfel încât toţi orădenii care vor să îşi plimbe copiii în aer liber să aibă un parc în vecinătate la o distanţă de 5 minute", a spus edilul.

Potrivit noului PUG, municipalitatea şi-a propus să ajungă în viitorii ani la o suprafaţă de 35,5 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor faţă de minimul de 26 metri pătraţi, prevăzut de legislaţia în vigoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
prin bolojan ceausescu traieste
Prin Bolojan demolatorul Nicolae Ceausescu traieste. Lipovan este fantoma Anaci Petrescu!
Postat 28 Iulie 2016, 13:49 de andreimagheru
preastatatorul BOLOVAN
Ceea ce observ este ca Lipoveanu nu este arhitectul sef al PMO, ea este doar diretor tehnic(executiv) al institutie arhitectului sef. Arhitectul sef al PMO in facto este preafericitu, preaiscusitul, ***, preamaretul, preainteleptul singurul statator al urbei : bolovanul birtinez !!!!!!!!!!!!!!!! ABC-istul asta se pricepe ca si Ceasca la tot si toate , pe toate le stie la perfectie doar ca toata sunt semirateuri !!!
Postat 28 Iulie 2016, 11:48 de scortosul
Omul din coasta lui Bolojan
Bolojane directorul asta al tău full de bani Norocosul la injunghiat în spate pe Seica a înjunghiat în spate pe Biro la injunghiat în spate pe Beltechi acum in pregătește moartea si lui Popa Când îl va chema să dea cu subsemnatul peste 5-6-7-8 ani pentrun aceste exproprieri ai vreun dubiu că nu te va turna si chiar daca acum executa ce îi spui ca un lingău pervers te îndoiești vreun minut ca acolo nu va declara ca toate exproprierile lea făcut la presiunea ta și el știa că nu e legal dar a fost obligat . Periculos om să îl ti lângă coasta ta !
Postat 28 Iulie 2016, 07:55 de ionushka77
Alo AMBULANTA....
Omul trebuie tratat de urgenta!Sapoca poate deveni locul unde nu poate face rau oaradenilor..Alo AMBULANTA?????????
Postat 28 Iulie 2016, 06:49 de grigore
@eutanasiu
TDS se referea aici la directorul AIO responsabil cu demolările. CRISTIAN NOROCEL POPESCU a funcționat ca secretar al facultății de drept înainte să fie adus de Rozi Biro la PMO. ...
Postat 28 Iulie 2016, 00:30 de tatabalaur
FABULOS !NOROCEL *** LOVESTE DINNOU!
CENZURAT
Postat 28 Iulie 2016, 00:13 de viorel_guide
RE: FABULOS !NOROCEL SPAGA LOVESTE DINNOU!
@viorel_guide, dacă ai ceva de reclamat, te îndrumăm să te adresezi instituţiilor abilitate, în speţă, du-te şi depune o plângere penală, altminteri ceea ce faci tu se numeşte atac la persoană. Dacă nu încetezi, numele tău de utilizator va fi dezactivat. Avertismentul este valabil pentru toate numele de utilizator false pe care ţi le-ai făcut. Este ultimul avertisment.
Postat 28 Iulie 2016, 11:58 de Moderator
!!!
Bei tarane...fa ce ai de facut prima data...ne inunda fiecare ploaie...,strazile sint sub orice critica..despre jeg nu mai vorbesc...si tu o f===== pe oarba cu demolarile...dar chiar nu te opreste nimeni....iti trebuie sa te dai bu roata ...ce-ti mai face ba aqua parkul...nu mai zici nimic???dar ce-ti mai face drumul expres???luati-l oameni buni pina nu distruge tot..
Postat 27 Iulie 2016, 23:51 de Tinas
10% din valoarea TUTUROR contractelor de lucrări ale căror beneficiar este PMO este valoarea pagubei create prin exercitarea atribuţiilor de serviciu în mod defectuos. De-a dreptul cu încălcarea legii!
Pentru fiecare „investiţie” cu care se laudă, fără excepţie, s-a modificat termenul de finalizare faţă de prevederile contractuale. 0,1% pe zi sunt penalităţile ce trebuiau aplicate până la limita a 10% din valoarea contractelor. Depăşirea celor 100 de zile prin ARTIFICIUL prelungirii termenului la solicitarea beneficiarului face ca art. 297 să fie perfect aplicabil. Modificarea proiectelor la iniţiativa verbală a „şefului” sau la „cererea” antreprenorilor(în condiţii ce urmează a fi elucidate) confirmă, odată în plus, dacă mai era cazul, prin pixul DMPI că mai mult de 16,6 milioane de euro ar fi trebuit încasaţi de la firmele de casă cu titlu de penalităţi!
Postat 27 Iulie 2016, 22:59 de eutanasiu
Bolovane .....
Bolovane inainte de a incepe demolarea orasului incerca totusi sa termini lucrarile incepute in anii anteriori si pe care sunteti, toata sleahta PMO, incapabili sa le finalizati onorabil !!!!
Postat 27 Iulie 2016, 22:22 de scortosul
primaria se ajute la indepartarea viespilor din parcul olosig! e teroare acolo!
in parcul olosig in zona fantanilor cu apa sunt multe viespi! am cerut si sapt trecuta sa se faca o deinsectie acolo, e pericol mare pt parinti, copii, bebelusi. aude cineva?
Postat 27 Iulie 2016, 22:12 de roger
Consiliul Local va fi chemat să voteze joi, în şedinţă extraordinară, noul Plan Urbanistic General al Oradiei. DE CĂTRE CINE?
Pornind de la noua definiţie a Reales-ului al III-lea, aceea de ERDO-jean (care mi se pare o formulare ce va face carieră în următorii patru ani), pentru care îl felicit (cu invidie prietenească) pe TDS, aş spune că este şi „cel mai odihnit fiu al oraşului” în cel mai pur stil comunist. Oamenii odihniţi „la minte” au câteva caracteristici comune: Netrebnicul e, pur şi simplu, incapabil să ducă o treabă până la capăt, inapt să „producă”, inutil, neînsemnat, anonim în mediocritatea sa cronica. Nevrednicul atârnă între neonorabilitate şi dispreţ. Netotul e un năpăstuit al sorţii: mărginit, nătărău. E plină lumea de inşi fără de folos, fără de merit, neghiobi, tonţi. Grav este când indivizi din aceste categorii ajung să constituie „elita”, „vedetele”, „oligarhia” de care depinde soarta fiecăruia dintre noi. Primăria şi companiile subordonate sunt pline de prostănaci care „se află în treabă”, de întreţinuţi fără nici o învrednicire, de nătărăi volubili, de „demnitari” fără demnitate. Ajunşi la vârf fără merit, fără competenţe, fără muncă proprie, ei ne dau zilnic spectacolul unui oraş la îndemâna lichelelor. Iar când cineva le cere socoteală, se dau victime. Lichelele sunt lichele de când e lumea, iar un om cinstit n-are nici o obligaţie de conştiinţă sa le înţeleagă şi să le tolereze lichelismul.
Postat 27 Iulie 2016, 22:08 de eutanasiu
PROSTIE la MAXIM !!!
Multe mi-a fost dat sa vad dar asta cu demolarea centrului vechi pe motiv ca trebuie sa fie mai larg mi se pare cea mai mare tampenie post decembrista. toate orasele vechi, europene cauta sa conserve arhitectura initiala si dezvolta centre urbanistice noi, alternative numai noi , nem de tarani, ne trezim sa demolam istoria orasului sa o inlocuim cu o sosea lata !!! Am putea in aceeasi ordine de tampenii s a demolam chiar cladirea primariei si sa largim un pic str. Tudor Vladimirescu ( de ce nu ?) si daca trebuie sa demoleze si blocul de la numarul 1. Bolovan a tampit de tot , nu mai are limite in lipsa lui de gangire logica , dar la ce te poti astepta de la un fost ABC-ist???? L-ati votat acu rabdati !!!!
Postat 27 Iulie 2016, 21:04 de scortosul
Oradea asediata !
Oradea mai trebuie sa fie lasata ,,si in pace ".Nu putem demola ,construi la infinit .Numai de dragul sa facem ,,tot timpul ceva ''investitii ! Prioritare ar trebuii sa fie mediul cu tot ce inseamna acest lucru ,invatamintul si nu in ultimul rand sanatatea .A lati ,a demola ,a betona ,nu inseamna intotdeuna progres si mai ales binele oradenilor .Sa mai terminam odata cu toate aceste santiere ,necesare sau nu .Un oras nou nu se construieste pe spatele unei singure generatii !Sa nu inghesuim Oradea in spatiile orasului vechi .Avem directii si spatii de dezvoltare urbanistica spre Santandrei ,Nojorid,Biharea si Osorhei .De ce ne cramponam in centru pentru 1 -2 metrii liniari .Pentru ce ca unii sa mearga cu masina in centru cu o viteza mai mare si pe o distanta de 1-2 km . Salvati Oradea de demolari si reconfigurari .Ajutati Oradea cu reabilitari de strazi ,cladiri si infrastrucura.
Postat 27 Iulie 2016, 20:41 de PETREI
RANJETUL JAVRELOR
@OradeaCivitas( C. N. P. ): Am stat si m-am gandit! Sa scriu sau nu? Am decis sa scriu! Pe vremea cand erai secretar (a) am dat un examen cu un procuror! Nu mi-a trecut nota! Am ajuns la tine, mustacios arogant! M-ai trimis pe mine la individ! De parca era treaba mea sa umblu pentru o problema pe care nu eu o creasem! Afisai un ranjet de superioritate ( gen Erdo..jan ) desi pana la urma eu eram la a doua facultate ! Dar eu nu faceam sluj in fata nimanui! Dupa mai bine de o saptamana obezul procuror a catadicsit sa-mi treaca un 5 ( impresia mea este si azi ca omul a tergiversat pentru ca ratacise lucrare! Pentru ca eu eram foarte sigur pe mine n-a indraznit sa nu treaca o nota / desi nu era de 5 dar fie.../. Dar aroganta si ranjetul tau il voi tine minte toata viata! Este tipic pentru voi ...ruptii! Il are Erdo, il are Klaus, il are Base etc.! Voi si ranjetele voastre! Nu se poate! Ceva tot o sa paititi!
Postat 27 Iulie 2016, 20:40 de TDS
Iar bateti campii
Multi din zona respectiva se chinuie sa vanda junghiurile alea de case ..si nu pot...vor fi bucurosi sa ia banii..
Postat 27 Iulie 2016, 19:07 de zorro
Alo, pinonel, se aude?
Pinonel, e rosu tare la PSD?
Postat 27 Iulie 2016, 18:13 de continental
Alo, Sanmartinu', se aude?
Sper sa citeasca aceste randuri si taranii aia din Sanmartin, aia care voiau ,,unirea"! Ce i-ar mai fi ras nea ilie cu buldozerul... Deja ochise cateva vile, nu multe, cateva zeci. Sigur, incepea cu 4-5, ,,necesitatea" de a demola tot mai multe s-ar fi ivit pe parcurs. Sper si ca cei carora le vor fi demolate imobilele sa faca parte dintre cei 28% care l-au votat pe buldozerist, sau dintre cei 22,3% care i-au votat pe liberali in cl! P.S. Cred ca asta e democratia originala despre care care se vorbea prin anii '90. Una in care 28%=71% sau 22,4%=58% !!! Ce urmeaza 1=2, alb=negru?!
Postat 27 Iulie 2016, 16:46 de pinonel
Uraaa, uraaa.....
Nu stau la casa ce la bloc. Nici macar in zona centrala ce intr-un cartier muncitoresc, dar numai pe vremea lu' Ceasca se demolau casele ptr. a construi comunismul. Se reia programul?
Postat 27 Iulie 2016, 16:21 de User anonimizat
AM SI EU FAVORITII MEI
@OradeaCivitas(C.N.P.): NU! Pasiunea este Bolojan si slugile! Dar imi place cum te-ai exprimat! Eu traduc asa: aberatiile lui Bolojan! dar despre aberatiile lui Mang? Szep!
Postat 27 Iulie 2016, 16:20 de TDS
@TDS
@TDS: Despre aberatiile spuse de Mang in legatura cu aerroportul nu scrii numic? :)))
Postat 27 Iulie 2016, 16:10 de OradeaCivitas
demolari de case ??
Asta cand se va pune in practica va fi scandal mare...Ce vor face cei care stau de cand se stiu in casele respective ?....
Postat 27 Iulie 2016, 15:58 de suporter_oradean
DOAR EI
"Cine face legile urbanistice in Transilvania? Am putea raspunde simplu: firma clujeana de arhitectura Planwerk. Aceasta a semnat contracte pentru realizarea planurilor urbanistice generale (PUG) cu primariile din Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca si Timisoara. In total, peste 6,5 milioane de lei, adica undeva in jur de 1,5 milioane de euro. Sa incepem cu cateva date tehnice si cifre. Firma a pornit la drum in 2004, cu un singur angajat si cu o cifra de afaceri de peste 93.000 de lei, pentru ca un an mai tarziu sa ajunga la sase angajati si o cifra de afaceri de peste 330.000 de lei. In 2012, Planwerk avea opt angajati si o cifra de afaceri de aproape doua milioane de lei, mai mult decât dublu fata de 2011. Cu toate acestea, cel mai profitabil an a fost 2009, cand cifra de afaceri a ajuns la peste 2,6 milioane de lei, iar profitul la aproape un milion de lei. Mult, având in vedere ca in 2010 si 2011, societatea a incheiat anul pe minus. In 2009, Sorin Apostu a semnat cu Planwerk contractul pentru noul PUG al Clujului, cel mai banos, daca stam sa comparam cu valoarea contractelor, cu acelasi obiect, din restul oraselor. In prezent, compania este pe locul doi in topul microintreprinderilor din judetul Cluj. Planwerk si PUG-urile, Planwerk si parerile In ultimii cinci ani, arhitectii din Cluj si-au pus amprenta pe dezvoltarea urbanistica a tuturor oraselor mari din Transilvania. Ei au realizat regulamentul de dezvoltare al oraselor, dar şi strategia urbanistica (PUG) a acestora "( reproducere din presa clujeana )
Postat 27 Iulie 2016, 15:55 de TDS
????????????
Trece fără probleme! Cine să se opună? Cine să crâcnească? SLUGILE PENELISTE?
Postat 27 Iulie 2016, 15:51 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON