URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2016, 17:50

Consiliul Local alocă 10 milioane lei din banii de investiţii pentru gazul necesar încălzirii oraşului

Banii pentru investiţiile şi cheltuielile nerealizate anul acesta merg pe gazul pentru încălzire. Consiliul Local a aprobat joi, cu 16 voturi "pentru" din partea grupului PNL, alocarea sumei de 10 milioane lei pentru achiziţia gazului necesar Termoficare Oradea pentru a putea încălzi oraşul peste iarnă.

Conducerea societăţii de termoficare a estimat pentru sfârşitul anului un deficit de cash de circa 30,9 milioane lei în condiţiile în care furnizorii cer plata gazului cu o lună în avans, în vreme ce Termoficare îşi încasează bonusul de cogenerare pentru energia electrică descărcată în sistemul naţional de electricitate abia la sfârşitul lunii următoare livrării, iar agentul termic furnizat populaţiei chiar după trei luni.

De altfel, municipalitatea a făcut încă de luna trecută demersuri pe lângă Guvern pentru alocarea sumei de 30 milioane lei din fondul de rezervă pentru ca Termoficare să îşi poată asigura necesarul de gaz.

Măsură asiguratorie

Primarul Ilie Bolojan le-a spus joi consilierilor locali că proiectul de Hotărâre de Guvern iniţiat în octombrie nu a avut deocamdată o finalitate, iar oraşul nu se poate baza exclusiv pe ajutorul de la nivel central.

"De la cerere la Hotărâre de Guvern este cale lungă. Anul acesta nu s-au alocat sume cu astfel de destinaţie, deşi anul trecut s-au alocat. Oradea nu poate, însă, rămâne pe variante puţin probabile", a declarat Bolojan.

Altfel spus, măsura plăţii gazului prin efortul financiar al bugetului local este una asiguratorie pentru eventualitatea în care Guvernul nu alocă bani din fondul de rezervă.

Conform hotărârii adoptate de Consiliul Local (cu 16 voturi ale PNL şi 8 abţineri din partea celorlalte partide) municipalitatea va încheia o convenţie de plată cu Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz în vederea achitării contravalorii gazelor naturale necesare furnizării de energie termică populaţiei de către societatea Termoficare.

Bani strânşi din lucrările amânate

Municipalitatea a reuşit să aloce suma de 10 milioane de lei pentru achitarea în avans a gazului necesar Termoficare prin rectificarea bugetului local pe anul în curs.

Suma a fost adunată din banii alocaţi pentru investiţiile şi cheltuielile programate pentru anul în curs de Primărie şi instituţiile subordonate dar care, din diferite motive, nu au mai fost realizate.

Spre exemplu, societatea de transport local OTL a amânat pentru anul viitor achiziţia de autobuze second hand şi reamenajarea staţiilor de autobuz, iar Compania de Apă Oradea va începe abia în 2017 reabilitarea canalizării menajare din strada Gheorghe Doja şi a reţelelor de apă din străzile Piaţa Ferdinand şi Independenţei.

La rândul său, Termoficare va înlocui punctul termic 516 din strada Oneştilor cu module termice la nivel de scară de bloc abia anul viitor, după închiderea sezonului de termoficare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Totul e in zadar!
S-au alocat 10 mil, se vor aloca in continuare alte si alte zeci de mil, dar totul e in zadar! Numai idiotii nu vad ca drumul pe care ni l-a trasat birtinezul nu ne duce nicaieri, e un drum care ne ingroapa in datorii. Acum e tarziu, dar erau si alte variante de incalzire a Oradiei. Una era apa geotermala. Da, dar ce comision poti lua pe apa?! Redau cateva crampeie dintr-un articol: ,,Se apropie iarna, iar pentru multi factura de incazire va echivala cu o condamnare la stat in frig. Putini stiu insa ca intre Romania si Ungaria, la 3.000 de metri adancime, clocotesc lacuri cu apa geotermala, care ar putea incalzi locuintele. Tot vestul tarii are rezervoare imense, din care ar putea tasni adevarate gheizere, daca cineva le-ar exploata, cum se intampla in Ungaria. La Beius, primaria a realizat un proiect - unic in tara - CU BANI EUROPENI(!!!), pentru alimentarea intregului oras. Asa se face ca oamenii platesc doar 77 de lei pe gigacalorie!!! La noi putine localitati utilizeaza aceasta resursa. In schimb, de partea cealalta a granitei, vecinii unguri au adevarate parcuri termale, sere si ferme. In orasul Szentes, serele unde se cultiva legume bio sunt incalzite cu apa geotermala folosita si la complexul balneo-climateric. Acelasi lucru l-au facut si cei la Hajduszoboszlo, unde exista una dintre cele mai moderne statiuni din estul Europei." Ar fi fost prea frumos!
Postat 06 Noiembrie 2016, 05:36 de pinonel
Similitudini şi fapte.
Surse total necredibile şi ostile avansării patriei pe drumul „spre vest – prin nord-vest” îi suspectează pe toţi cei ce deţin minim două funcţii simultan (dintre care una este aceea de tehnocrat) că vor să schimbe dictatura cu democratura. Dragoş Tudoraş(che) i-a „pus la dispoziţie” pe cei 700 de angajaţi DIPI printr-un ordin emis prin whatsapp. La întâlnirea cu liderul de sindicat Coarnă, fiind solicitat să explice cum modifică o lege organică prin Ordonanţă, a considerat afirmaţia drept înjurătură făcând analogie cu organul. Discuţiile probabil se vor termina în instanţă dacă pixul din dotarea funcţiei de ministru are şi mină. Procedurile de predare – primire a arhivei sunt în toi. Cele de încetare a activităţii, la fel. Ordonanţa nu a fost emisă şi, ca urmare, nu figurează în Monitorul Oficial, semn că restul serviciilor nu şi-au dat acordul asigurându-i astfel şi lui Tudoraş un post de ambasador la fel ca şi lui Mihalaş(che). La_cheii au un tiz şi urmăresc acelaşi principii. Politica faptului împlinit şi fuga de răspundere. Propunerea de Ordonanţa de Urgenţă privind referendumul de unire cu Sânmartin a fost „iniţiată”. Buletinele de vot şi organizarea erau în plină desfăşurare. Pixul pentru semnat a fost trimis cu avionul pentru a asigura caracterul „de urgenţă”. Finalul este cunoscut. Propunerea de Ordonanţă de Urgenţă privind drumul expres este/va fi trimisă a doua oară în scris, după ce prima oară a picat la oral. Propunerea de Ordonanţă de Urgenţă privind „ajutorul de stat” pentru CET a fost trimisă. Răspunsul este cuprins chiar în motivarea solicitării: „Anul acesta nu s-au alocat sume cu astfel de destinaţie, deşi anul trecut s-au alocat.” Chiar dacă Tudoraş i-ar lăsa locul lui Gavrilaş (pe care am înţeles că şi-l doreşte, fiind în „cărţi”), tot ar rămâne problema semnăturii pentru desfiinţarea DIPI.
Postat 05 Noiembrie 2016, 12:38 de eutanasiu
Oradenii indemnati sa doneze gaz(e). Genial!
Cel mai tare comentariu! @Mihaitzazzz ,,eu zic sӑ ne bӑşim toţi in pungi şi sӑ le aruncӑm peste gard" P.S. Moderatorule, am verificat textul pe dex.online, e ok!
Postat 05 Noiembrie 2016, 05:31 de pinonel
@hateretards
Eu am caracterizat odata, postarile tanasiului: imens, intens si fara sens. Continui sa cred ca se potriveste in continuare caracterizarea. Sa citesti o postare a lui tanase, cu numere. Alea sunt standup comedy, in toata regula. Sa-l vezi cum jongleaza el cu cifrele, e mai ceva ca Stan si Bran. In rest, fara sa incerc sa-i gasesc adevarata identitate (desi personaje precum eutanasiu, lasa niste urme pe net de te doare mintea), cred ca e un profesoras de ceva materie umanista, care incearca sa se dea homeomorf cu o bila si face acest lucru pentru a-si "ostoi" egoul de carturar ratat. In rest toata cinstea pentru "cititori", marea mea intrebare fiind, dca si inteleg cate ceva din ceeea ce citesc!
Postat 04 Noiembrie 2016, 08:57 de User anonimizat
Excelenţă!
Încearcaţi să citiţi poze (ca şi idolul dvs.). E mai liniştitor. Somn uşor!
Postat 03 Noiembrie 2016, 22:19 de eutanasiu
:))
eutanaasiatule, la cate prostii debitezi este evident ca job-ul tau de zi cu zi e postatul pe aici. Tu ai rabdare sa iti citesti ineptiile, ca eu dupa ce citesc un rand din ce scrii sar direct la sfarsit?? La fel e si colegul tau pioneza, alt dereglat platit la bucata :)
Postat 03 Noiembrie 2016, 22:01 de hateretards
Măsură asiguratorie vs. Sechestru asigurator.
Formele de exprimare ale şcolitului în ale administraţiei, pe numărul lui de CNP, 1690317xxs, mă uimesc de câte ori „comunică” câte ceva. Asta, lăsând la o parte că, în momentele în care toată lumea vorbeşte liber (vezi şedinţa de ieri a PNL), el citeşte, oarecum „spontan”. Chiar spartan. În cartea apăruta recent, „O introducere în categoriile vieţii”, Andrei Pleşu spunea că o condiţie necesară pentru a putea scrie este ca mai întâi să citeşti. Nedumerit, Gabriel Liiceanu întreabă dacă pot scrie cei care nu citesc? Răspunsul lui Andrei Pleşu mi se pare chintesenţa cuvântărilor realesului nostru, devenit personaj principal: Ba da, dar ceea ce scriu astfel de indivizi nu se poate citi. Nu cu mult timp în urmă, în interviul (fluviu) acordat domnului Criş, care seamănă izbitor cu un autodenunţ, ne dezvăluia preocupările sale intelectuale, cu trimitere directă la lecturile „ultimelor” mandate – izvorâtoare de viziuni fără mir, mai pe româneşte – vedenii. Din păcate, domnul Pleşu a lăsat nelămurită posibilitatea de a deveni un bun pictor dacă priveşti mult (ca cum ai citi) cărţi care au în cuprinsul lor puţin text şi multe poze. Am o curiozitate (probabil morbidă): domnul (îşi) linge degetele când „dă” paginile? Imaginea mă face să mă gândesc la soft-ul Virtual Makeover. Introducând imaginea lui actuală şi parcurgând algoritmul în sens invers (ceea ce puţini fac deoarece îşi cunosc originile), observăm că, în urmă cu vreo patru ani avea (şi) mustaţă, cu un mandat mai în urmă, sprânceana îi era mai „groasă” şi avea chiar şi podoabă capilară. Continuând puţin demersul ajungem direct în neolitic, perioadă în care a descoperit pe insula vecină aşezării noastre, două cuburi din porfir cu care la început nu ştia ce să facă. Ciocnindu-le, după modelul văzut la homo sapiens, în timp ce stătea ghemuit i-a luat foc iasca. „Saltul calitativ” l-a făcut de îndată ce a trebuit să rezolve problema „mentenanţei” flăcării, descoperind astfel gazele (proprii). Restul a fost doar o problemă de lichidităţi, descoperind astfel şi lichefierea. Revenind în zilele noastre, aflăm că încă mai calculează consumul neştiind exact câte nuci de cocos sunt necesare pentru menţinerea flăcării de veghe. Faptul că doar colegii de grotă au votat plata în „coco” e un semn că restul se încălzesc cu altceva. Mai aflăm şi că, preţul a fost stabilit în urma deficitului ESTIMAT de un alt „preistoric” cu coliba în copac (din motive de securitate) – explicat rupestru drept „caracter excepţional” (cu toate că reprezintă „pictura” clară a craterului excepţional). În contractul cioplit în piatră, „s-a omis” (autorul fiind şi în acest caz nedeterminabil, eventual colectiv) să fie sculptat şi volumul de gaz ce urmează a fi achiziţionat. Ori n-au descoperit încă scrierea în baza 10, ori era prea mult de cioplit ca să încapă cifra care reflectă consumul real al torţei. Cel mai probabil, furnizorii, când vor afla că are în posesie doar 26 de nuci de cocos şi 3 scoici Saint Jacques, ca să „se”asigure (tot reflexiv), vor pune bolovanul la intrarea în peşteră. Va începe astfel criza oxigenului.
Postat 03 Noiembrie 2016, 20:57 de eutanasiu
,,Asiguratorie" pe naiba!
Chestia asta cu masura ,,asiguratorie" imi aduce aminte de alte imprumuturi facute de birtinez. Spun birtinez si nu cl pt. ca el decide TOT in primarie, consilierii sunt de decor. A luat de la cec, a luat de la ing, a luat de la banca europeana de investitii si Dumnezeu stie pe unde a mai cersit bani. Despre decontarile cu ue nu se mai vorbeste, secret total... Sunt pt. dezvoltarea orasului, dar nu pe credite luate pt. a acoperi alte credite (si nerealizari!), altminteri ne trezim peste cativa ani ca Oradea e a bancilor! Va amintiti ce ne spunea marinelul prin 2008, cand economia duduia, ca imprumutul de la fmi e o centura de siguranta?! Si uite ca platim si azi ,,centura"!
Postat 03 Noiembrie 2016, 19:06 de pinonel
?!
Unde-or fi postacii birtinezului? Precis ca inca n-au primit ,,subiectele" pt. postare! Acu' sa sara cu laudele! Sau minte presa?!
Postat 03 Noiembrie 2016, 18:54 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON