URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2013, 08:43

Consiliul Local a rectificat negativ bugetul municipalităţii din cauza scăderii veniturilor spitalelor

Bugetul oraşului a fost recalculat cu minus. Consiliul Local a aprobat joi rectificarea negativă a bugetului pentru reechilibrarea acestuia. Măsura a fost luată în ciuda opoziţiei reprezentanţilor UDMR şi PDL, care au protestat împotriva tăierilor bugetare.

"De ce trebuie să se reducă fonduri de la sănătate? Văd că se reduc cheltuieli cu medicamentele în valoare de 7,5 milioane lei la Spitalul Gavril Curteanu...", a reclamat UDMR-istul Ritli Laszlo.

Conform documentelor anexate Hotărârii de Consiliul Local, bugetul Spitalului Municipal Gavril Curteanu a fost redus cu 12,3 milioane lei, iar cel al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a scăzut cu nu mai puţin de 20,8 milioane lei.

"Dece trebuie să fim populişti?"

Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că aceste reduceri nu pot fi imputate Primăriei. "Au fost reduse din buget sume care nu s-au încasat, fie că este vorba de contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, fie că este vorba de venituri proprii. Sunt sume care nu au venit la buget şi ca urmare nu pot fi cheltuite", a spus Eduard Florea, directorul economic al municipalităţii.

Ritli Laszlo nu a putut lăsa netaxată afirmaţia directorului. "Deci, se adevereşte încă o dată ceea ce am spus în primăvară, că previziunile bugetului au fost prea optimiste...", a spus consilierul.

Intervenţia consilierului UDMR l-a iritat în mod vădit pe primarul Ilie Bolojan, care a afirmat că minusul din buget este datorat nedecontării unor sume de către CAS, bani care ar trebui să intre în visteria oraşului anul viitor.

"De ce trebuie să fim populişti? Când nu ai venituri trebuie să tai de la cheltuieli. Asta este situaţia în orice ecuaţie bugetară. Nu avea domnul Florea cum să taie din venituri fără să reducă în mod egal şi din cheltuieli", a spus primarul.

"Tăieri" la CAO şi ADP

De altfel, măsuri similare de reducere a veniturilor au luat joi şi societăţile aparţinând municipalităţii. Compania de Apă Oradea şi-a redus cu 15,4 milioane lei alocaţiile bugetare pentru lucrările întârziate din proiectul Aparegio şi cu 4,6 milioane lei finanţările care nu s-au mai acordat de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Oradea.

La rândul său, Administraţia Domeniului Public şi-a diminuat cu 250.000 lei bugetul alocat pentru finanţarea lucrărilor de la parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie ca urmare a întârzâierii decontărilor de către constructor. Banii au fost redirecţionaţi către unele lucrări desfăşurate în regie proprie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bei bolovan...
Bolojan n-ai crezut ca vor iesi la iveala balivernele tale!!!!Incet ,incet...ne lamurim de competenta ta.........aSTA MAI MULT S-A GANDIT CUM SA FURE...decat sa treaca la lucru...atata stiii sa maresti impozitele si sa pui taxa pe catei.....si-ti merge cu retarzii de consilieri...RUSINE.....
Postat 21 Decembrie 2013, 10:26 de 2/15
Tarzan a aflat ca Jane nu e o chestie ieftina ci e fata de la oras
Obrazul subtire cu cheltuiala de tine, dar primarul Tarzan s-a cufurit in farfuria lui Jane, oradeanca care contribuie degeaba la buget.
Postat 20 Decembrie 2013, 19:20 de Hope
15,4 milioane lei = 3,4 milioane euro
Lucrari nerealizate din cauza intarzierilor masive de la CAO in valoare de 3.400.000 euro? Asta din bani europeni doar, ca din cei cofinantati national sunt inca 1,0 milion euro? Adica pierderi de cca. 15% pe acest an? Parca Bolojan se dadea cu fundul de asfalt in vara ca Oradea va absorbi cam 30-40 milioane euro anual in ciclul european bugetar care incepe din 2014! Tot asa o sa faca, cu 3,5-4,0 milioane euro pierduti anual din cauza bunei lui organizari? Ajungem la concluzia ca Bolojan pierde pe mandat cam 12-14 milioane euro din banii cuveniti oradenilor! Cum sunt doua mandate sigure la vedere, e vorba de daune de peste 25 milioane euro pe care le produce Bolojan pentru simplu fapt ca e primar.
Postat 20 Decembrie 2013, 19:02 de Wall
Cum se poate? Anul trecut va-ti laudat ca sunteti mai tari ca Timisoara si Clujul la un loc!
Vine tare din urma axa Alesd-Beius, care o sa depaseasca la pas Oradea, pana in 2017 cand vom avea alt primar.
Postat 20 Decembrie 2013, 18:52 de Pond
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON