URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2017, 16:02

Consiliul Local a înfiinţat Autoritatea Urbană a Oradiei care va prioritiza proiecte în valoare de 36,1 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a hotărât în şedinţa extraordinară de joi, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea instituţiei Autorităţii Urbane la nivelul municipiului Oradea, organism intermediar cu rol de management şi control în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020.

Înfiinţarea Autorităţii Urbane este o condiţie impusă de finanţatorul european municipalităţii orădene, care are rezervate fonduri nerambursabile în valoare de 36,1 milioane euro pentru implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU).

Autoritatea va prioritiza şi selecta proiectele propuse prin SIDU, aflat încă în faza de dezbatere publică.

"Pentru atragerea acestor bani este nevoie de respectarea anumitor paşi. Deocamdată propunem votului Consiliului Local înfiinţarea acestei structuri, urmând ca apoi să se stabilească şi componenţa ei", a spus directorul DMPFI, Marius Moş.

Comisia de specialişti din Primărie

Conform Hotărârii de Consiliu Local, noul organism va avea în componenţă trei membri cu drept de vot şi un secretariat format din doi angajaţi. Cei cinci vor fi numiţi şi revocaţi prin dispoziţia primarului.

Membrii Autorităţii Urbane vor fi desemnaţi din rândul angajaţilor municipalităţii. După stabilirea listei de priorităţi, comisia se va desfiinţa.

"Există o intepretare care s-a dat pentru România că nu este suficient doar votul Consiliului Local, ci trebuie să existe şi o comisie care să prioritizeze proiectele ce urmează să fie finanţate din fonduri europene", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Contra-cronometru

Potrivit edilului, lista de proiecte va fi definitivată în perioada aprilie - mai, iar contractele de finanţare vor fi fi semnate cel târziu în primăvara anului viitor.

"Pentru a nu întârzia cu proiectele pe ultima perioadă a ciclului de finanţare, am luat decizia să organizăm din timp licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor. Cel puţin pe proiectul privind extinderea liniei de tramvai (n.r. pe malul pârâului Peţa începând din Calea Aradului până în Nufărul), despre care ştim că este 100% eligibil, vom demara licitaţia înainte să avem semnat contractul de finanţare", a spus primarul.

Pentru copiii cu Down

Pe de altă parte, aleşii orădenilor au mai aprobat alocarea sumei de 2.000 lei pentru finanţarea manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Fondurile vor fi folosite de Asociaţia Down Oradea România pentru achiziţionarea medaliilor, premiilor şi altor materiale consumabile necesare pentru organizarea unui concurs sportiv la Liceul Don Orione.

La competiţie vor participa 80 de tineri cu probleme intelectuale. În plus, copiii cu sindrom Down vor prezenta o piesă de teatru în mai multe creşe orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stim noi ca va trebuie
O echipa pluridisciplinara condusa de un procuror cu cojones (sorry, domnilor de la dna Oradea, nu corespundeti!).
Postat 16 Martie 2017, 17:55 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON