URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2014, 16:08

Consiliul Local a hotărât impozitarea cu 0,5% a clădirilor din parcul industrial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Companiile din parcul industrial Eurobusiness primesc lovitură după lovitură. La doar câteva zile de la adoptarea normelor care prevăd impozitarea cu 1,5% a construcţiilor din parcurile industriale investitorii din noua zonă industrială a oraşului sunt puşi acum şi în faţa retragerii scutirilor acordate prin schema de ajutor de stat. Facilităţile acordate de aceasta încetează la 1 iulie şi nu au fost prelungite până acum prin niciun normativ.

Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a hotărât joi aplicarea, începând cu 1 iulie, a unei cote diferenţiate de 0,5% pe an din valoarea clădirii, la jumătate faţă de procentul de 1% datorat pentru construcţiile orădene din afara parcului industrial.

„Nu facem decât să reacţionăm la o situaţie legislativă. Pe actualele normative, de la 1 iulie România nu mai are posibilitatea  de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, eu spun să ne respectăm angajamentul şi să le acordăm o cotă de impozitare diferenţiată", a declarat primarul Ilie Bolojan.

„Un nivel competitiv"

Conform Codului Fiscal, cota de impozitare a clădirilor persoanelor juridice este cuprinsă între 0,25% şi 1,5%. „Nivelul de 0,5% propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcţii din celelalte oraşe. Banii încasaţi vor fi folosiţi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene de introducere a utilităţilor în parcul industrial", a mai spus edilul.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, în cazul în care schema de ajutor de stat va fi prelungită prin ordin al ministrului Liviu Dragnea şi după data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat să hotărească eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru clădirile din parcul industrial.

Introducerea impozitului de 0,5% a fost contestată de reprezentanţii UDMR, care au cerut diminuarea lui la pragul minim prevăzut de lege, de 0,25%. Hotărârea a fost adoptată, însă, cu 17 voturi „pentru" din partea reprezentanţilor PNL şi PSD.

Un argument în plus...

De asemenea, prin adoptarea impozitului diferenţiat, Consiliul Local vrea să pună la dispoziţia companiilor din parcul industrial un instrument util în cazul în care vor decide să conteste celebra „taxa de stâlp" introdusă de Guvern. Întrucât dubla impozitare a clădirilor, atât cu 1,5% de către bugetul central prin taxa de stâlp cât şi cu 0,5% de către bugetul local, contravine principiilor fiscale, agenţii economici ar trebui să poată opta între cele două impozite.

„Dacă o companie optează pentru ieşirea din par,c datorează un impozit pe clădire de 1%. Dacă rămâne în parc, nu este foarte clar dacă nu trebuie să le plătească pe ambele, adică şi 0,5% şi taxa de 1,5% de construcţii speciale", a spus primarul Bolojan.

E dublă impozitare!

Viziunea edilului este însă cel puţin optimistă. Judecând după modul în care sunt structurate la această oră normativele în vigoare, începând din 1 iulie, firmele din parcul industrial vor datora pentru aceleaşi construcţii atât „taxa de stâlp" de 1,5% cât şi impozitul pe clădire de 0,5%, ceea ce înseamnă o impozitare cumulată de 2%!

Ieşirea din parcul industrial nu le garantează companiilor, sub nicio formă, evitarea taxei speciale, pentru că aceasta se calculează retroactiv! Potrivit normelor adoptate la începutul săptămânii prin Hotărâre de Guvern „impozitul pe construcţii se calculează la prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior".

La calcularea impozitului se iau în calcul inclusiv contribuabilii exceptaţi la articolul 250 din Codul Fiscal, scutiţi până acum de impozitul pe clădiri, printre care şi deţinătorii clădirilor din parcurile industriale.

Cu toate acestea, în cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Local aleşii orădenilor au mandatat conducerea Eurobusiness Parc să încheie acte adiţionale la contractele de administrare semnate cu companiile care şi-au cumpărat deja terenul şi doresc să iasă din parcul industrial. Suprafaţa parcului industrial va fi diminuată proporţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON