URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2015, 20:00

Consiliul Local a decis: În cazul unificării cu Sînmartin, impozitele locuitorilor fostei comune rămân nemodificate 10 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fuziunea prin absobţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin are contestatari inclusiv în Consiliul Local. Deliberativul local a hotărât joi, cu numai 14 voturi "pentru" din totalul de 21 de consilieri locali prezenţi la şedinţă, ca în cazul unificării celor două localităţi, impozitele datorate de locuitorii fostei comune să rămână nemodificate vreme de 10 ani.

Proiectul s-a lovit de opoziţia grupului PSD, susţinut şi de unii consilieri ai UDMR. "Cum se va legifera strategia de alipire cu această prevedere de menţinere a impozitelor la acelaşi nivel, ştiut fiind că nu există nicio prevedere legală în acest sens?", a întrebat PSD-ista Adelina Coste.

Primarul Ilie Bolojan a spus că facilităţile fiscale promise locuitorilor din Sînmartin, Băile Felix şi Băile 1 Mai, ale căror impozite se vor alinia la nivelul din Oradea în termen de 5 ani după expirarea perioadei de graţie, vor fi cuprinse în legea care va valida referendumul.

Tot aici va figura prevederea că localităţile Cihei, Cordău, Rontău, Betfia şi Haieu vor deveni sate aparţinătoare Oradiei, fapt pentru care impozitele vor rămâne la acelaşi nivel, iar localnicii îşi vor păstra în continuare îndeletnicirile rurale. "Fuziunea celor două localităţi se face în baza unei legi. Dacă referendumul din luna mai va fi validat, strategia de alipire va fi trecută în lege", a spus edilul.

Potrivit primarului, locuitorii localităţilor alipite municipiului nu vor avea de suferit în urma fiziunii, în vreme ce firmele se vor confrunta chiar cu o relaxare fiscală. Încă de a doua zi după unificare, impozitul pe clădirile aparţinând persoanelor juridice se va reduce cu o treime, de la 1,5% la 1% din valoarea clădirii. La fel, avizul de funcţionare pentru firme se va reduce de la 50 - 1.000 lei pe an, cât este astăzi în Sînmartin, la 30 lei pe an, cât este în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@TDS
Nu stiu cui te adresezi deoarece ti-am explicat ca nu sunt Marius Mos si nici macar nu-l cunosc. Dar daca tie iti face placere sa-mi spui asa, n-am nimic impotriva. Eu sincer am obosit sa incerc sa te fac sa intelegi, pentru ca nu vrei. Te orbeste o ura pe care n-o inteleg - probabil e ceva personal - pe care o ai pentru Bolojan. E problema ta, poate ai si motiv pentru ura pe care o porti si o arati. Tu si acolitii tai sunteti un fel de Antena 3 ai Oradiei. Cum de la aia nu auzi decat ca Basescu e anticristul intruchipat si Voiculescu e Dumnezeu pe pamant pe care Basescu l-a inchis, asa si de la tine. Vrei sa ni-l ilustrezi pe Bolojan un fel de satana, raul intruchipat samd. Sincer cred ca ai o misiune foarte grea, deoarece din punctul meu de vedere e un primar care macar face, nu sta, cum au stat altii inaintea lui (si pretutindeni prin tara) la Primarie sa-si bea cafeaua.
Postat 28 Martie 2015, 19:51 de marius_ro
RASPUNS PENTRU MARIUS
@marius_mos: 1. cred ca stii exact unde stau(si nu e Sanmartin)! 2. eu as vrea mentinerea impozitelor in aceleasi limite perioade lungi de timp(dar stim ca nu este posibil); eu nu vorbeam ca in Sanmartin trebuie sa creasca sau sa scada! Ideea este urmatoarea: TRATAMENT EGAL pentru toti cetatenii! 3. Eu nu vad binele fuziunii! NU-L VAD, iti place sau nu! 4. Pana acum am explicat de nu stiu cate ori ca nu am treaba cu nici un partid! Ca scriind impotriva lui Bolojan si a new PNL pe cineva l-ar putea duce gandul ca tin partea PSD este corect! dar am spus-o de zeci de ori: nu ma intereseaza asa ceva! Nici nu ma plateste nimeni(wow, ce bine ar fi). Daca ai dubii, intreaba-ti idolul(adica Bolojan). Si asta am mai spus-o: BOLOJAN stie perfect cine sunt si stie si ca nu fac parte din vreun partid! SIMPATII AM! Daca pana mai ieri erau de centru dreapta azi sunt de centru stanga! M-AM RASUCIT SI EU! Ca Bolojan, Crin Antonescu si altii! Daca ei au dreptul am si eu! PS Si nu e o contradictie intre afirmatiile mele! Repet, am SIMPATII de centru stanga! dar asta nu inseamna ca inghit orice de la PSD!
Postat 27 Martie 2015, 23:54 de TDS
@TDS
TDS, problema ta (pe care a evidentiat-o foarte bine si OradeaCivitas dar pe care te-ai facut ca n-ai vazut-o), e ca mereu gasesti nod in papura la orice. La un momentdat era problema ca vor creste impozitele. Acuma ca nu mai cresc impozitele, e problema de ce nu cresc impozitele. Genul asta de atitudine duce cu gandul la un alt tip de interes... de obicei de partid. Tu nu vrei sa vezi binele care se realizeaza prin aceasta fuziune, tu vezi doar ce ti se pare tie. Tind sa cred ca doresti ca orasul sa nu se dezvolte, ca oradenii sa nu aiba transport pana in felix (in acelasi abonament), sanmartinenii pana in oradea, samd. Daca retin bine, intr-o postare, dadeai de intels ca stai in Sanmartin. Culmea, tie nu ti-ar conveni sa ai acelasi impozit si dupa fuziune. Nu ti se pare putin ciudat ?
Postat 27 Martie 2015, 21:00 de marius_ro
@Oradea....=Bolojan
Cine nu-i cu voi e impotriva voastra!!! asta-i o chestiune patologica....poti veni cu argumente pro sau contra...ce te muta grija de parerea mea...pe restul nu-i cunosc...si cred ca cel platit esti tu...prea le stii
Postat 27 Martie 2015, 12:17 de Tinas
DECENTA
@OradeaCivitas Eu întotdeauna răspund decent! Eventual dacă am fost eu atacat primul și înjurat atunci dau și eu o replică asemănătoare! Dar și atunci între anumite limite! Comentariile mele NU AU FOST CENZURATE pe acest forum tocmai din acest motiv!
Postat 27 Martie 2015, 12:13 de TDS
@TDS3
Mi greu sa cred ca o astfel de "mita" adica facilitati ar tine la un recuzitoriu. In fine...eu ti-am spus ce consider. Mi-ar place sa fi mai obiectiv nu vsnic contra, dar nu deinde de mine..asa ca.. bafta! E usor sa criticam stii, orice are si dezavantaje, dar noh...asta e.
Postat 27 Martie 2015, 12:06 de OradeaCivitas
@TDS 2
Te rog sa ma crezi. Am avut ocazia sa vad reactiile persoanelor care nu vin des in ORadea ci rar, dar regulat, si care nu sunt oradeni si nici macar bihoreani. Inclusiv feedbak-urile lor au fost pozitive. CA suntem in RO unde de multe ori totul e cu fundul in sus, de acord, si si Oradea e in RO. Dar macar se are ceva in vedere si se face ceva. Poti sa ma injrui cat vrei si sa ma acuzi ca pup in ass, dar e fix parerea ta. Sunt printre cei care a plecat de mult din Oradea, dar cand vin, vin cu drag si vad schimbari , in MAREA PARTE, pozitive!
Postat 27 Martie 2015, 12:04 de OradeaCivitas
MITA ELCTORALA
@OradeaCivitas: unde pui că este și o formă de mită electorală!(aviz DNA). Adică dacă voi, Sânmărtineni, votați fuziunea, vă mituim prin menținerea impozitelor nemodificate timp de 10 ani! Dacă votați contra fuziunii s-ar putea ca new-PNL-ist-ul Popuș să vi le crească, așa, drept pedeapsă!
Postat 27 Martie 2015, 12:02 de TDS
@TDS
Salut. Ma bucur ca imi poti raspunde si frumos. Personal, nu am nimic cu tine, dar tu duci totul la extrem. Daca WinDows este un fel de cetatean vesnic nemultumit, e aiurea ca incarci forumul cu atata negativism. Iti respect opinia, dar trebuie s a recunosti ca, DESII stiu si eu ca Bolojan nu e perfect, nu pot sa nu il compar cu rahatul care a fost inainte!!! Imi pare rau. Daca nu ai fi asa inversunat si sa nu spurci chair si lucrurile bune care le face, chiar nu m-asi baga, dar tu duci totul la extrem Nu te inreb la misto, dar, te-ai mutat doar relativ curand in Oradea. Tu nu stii ce primari pedepsa am avut aici! PS TE ASIGUR CA NU SUNT IN NICI UN PARTID SI NU SUNT BUGETAR! Cionsider ca realizarile lui pozitive sunt mai multe decat cele negative. Asta e dif dintre noi 2.
Postat 27 Martie 2015, 12:00 de OradeaCivitas
rASPUNS
@OradeaCivitas Păi diferențiat se plătește și azi în Oradea, pe zone de clasificare! Asta este cu totul altceva! Bolojan și CLO fac însă promisiuni de ne-majorare pe 10 ani!Numai pentru Sânmărtineni care ar deveni ORĂDENI dacă referendum-ul trece! NECONSTITUȚIONAL! PS1 Trebuie să te dezamăgesc! Nu am fost niciodată BUGETAR iar înainte de Bolojan a fost Filip pe care îl consider și mai catastrofal decât pe Bolojan. În cazul lui Bolojan situația este însă mai gravî pentru că speranțele au fost mari, mari de tot și m-a dezamăgit crunt PS2 Poți să scrii că mă plătește și mama PSD-ului! Bolojan mă știe perfect(și implicit știe că nu mă plătește nimeni), Bihoreanul deasemenea mă știe! Cred că cei de la PSD se minunează de comentariile mele care aparent sunt în favoarea lor iar ei nu știu cine le scrie!În realitate NU SUNT ÎN FAVOAREA NIMĂNUI CI DOAR CONTRA LUI BOLOJAN!
Postat 27 Martie 2015, 11:36 de TDS
@TDS 2
Tinas = TDS = Windows. Cine va plateste PSD sau Ebihoreanul sa ami agitati apele. In afara de Podul Macio si faza cu mozaiucul Bolojan e singurul care chiar a facut ceva! Restul e cancan si frustrari cre le varsam pr forumuri citite de nici un om serios... Da, recunosc, cred ca intr-un fel, fac parte din gasca voastra de lunatici...
Postat 27 Martie 2015, 11:12 de OradeaCivitas
@TDS
Asa TDS, eternul Gica contra al Oradeai. Tocmai datorita oamenilor ca tine democratia si libera exprimare sunt facute de cacao. Normele codului Fiscal sunt foarte flexibile in acesta speta. Un anume pct din capitolul 2 al - ca nu iti dau mura in gura - este foarte interpretabil si ar permite aceasta taxare diferentiata. Ideea e foarte buna. Dar tu TDS, ca fost bugetar dat afara din primarie inainte sau dupa venirea lui Bolojan, normal ca esti frustrat. Hei..vezi ca ai uitat sa scrii de Impact. Cum asa? Ai uitat sa iti iei "boabele" azi? PRIVATII PRODUC ADEVARATA PLUS VALOARE intr-o economie normala! Te rog du-te la CC cu acest lucru. Pana va ajunge in discutie la ce mai au aia pe cap va trece multa apa pe Cris. Si nu uita ca e vb de persoane juridice! Asta nu e chiar cum crezi tu.
Postat 27 Martie 2015, 11:10 de OradeaCivitas
????
Vrajeala pt prosteala...adica cum???ei vor, care vor, si noi platim???Lasa tâmpeniile si ocupa-te de cea ce trebuie....
Postat 27 Martie 2015, 10:47 de Tinas
COMPLETARE
Pentru acuratețe cel mai sigur este să sesizezi Avocatul Poporului iar acesta, ulterior să ridice excepția CCR-ului!
Postat 27 Martie 2015, 10:46 de TDS
NECONSTITUȚIONAL
Nu există așa ceva! Chiar inclusă într-o lege o astfel de prevedere este NECONSTITUȚIONALĂ! Impozitele sunt aceleași pentru toți cetățenii unei localități! În eventualitatea ca REFERENDUM-ul trece, dacă nu se găsește un politician să o facă, O FAC EU! ATAC LEGEA LA CCR ridicând EXCEPȚIA DE NECONSTITUȚIONALITATE! Orice cetățean are acest drept!
Postat 27 Martie 2015, 09:16 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON