URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2014, 08:41

Consiliul Local a aprobat exproprierea a patru case care stau în calea viitorului drum rapid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Patru case, trei construcţii anexe, trei garduri, o instalaţie de udat gazonul şi 10 proprietăţi cu 5.487 metri pătraţi de teren liber vor fi expropriate pentru a face loc viitorului drum rapid care va lega, de-a lungul liniei ferate, străzile Făcliei şi Bihorului.

Consiliul Local a aprobat în şedinţa de joi, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor UDMR, primul tronson al coridorului de expropriere delimitat de strada Făcliei şi dealul Ciuperca.

Pe fondul nemulţumirilor proprietarilor caselor şi terenurilor luate în vizor de municipalitate, consilierii UDMR au votat împotriva exproprierii, proiectul fiind aprobat cu numai două voturi peste limita prevăzută de lege, cu concursul consilierilor PDL, care au votat alături de USL.

Preţuri bune, comunicare proastă...

Reprezentanţii UDMR şi-au motivat opoziţia nu atât prin faptul că exproprierea ar fi o măsură injustă, ci prin faptul că orădenii afectaţi de această măsură nu au fost suficient de bine informaţi de municipalitate.

"Am înţeles că preţurile oferite pe metrul pătrat sunt bune, dar avem deficienţe cu ajungerea informaţiei la cetăţean, am vorbit cu oamenii şi nu ştiu cu cât vor fi despăgubiţi, aşa că sunt nemulţumiţi", a spus consilierul Pasztor Sandor.

Potrivit raportului de specialitate, terenul va fi expropriat la un preţ de 24,4 euro pe metrul pătrat, iar construcţiile - la preţuri de peste 286 euro pe metrul pătrat, suma totală alocată prin buget acestei acţiuni ridicându-se la 2,1 milioane lei.

Sonde nu, facilităţi da!

În cadrul şedinţei de joi, consilierii locali l-au mai mandatat pe primarul Ilie Bolojan să facă toate demersurile legale necesare pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru scoaterea teritoriului administrativ al municipiului din perimetrul de exploatare, dezvoltare şi explorare a resurselor petroliere şi a gazelor de şist.

Măsura, aprobată cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, are ca scop protejarea resursei de apă geotermală de sub oraş care ar putea fi contaminată cu produse petroliere.

Tot fără comentarii au aprobat aleşii şi facilităţile fiscale acordate investitorilor din parcurile industriale ale Oradiei. Schema de ajutor de stat potrivit căreia firmele stabilite aici erau scutite de impozitele pe clădiri şi terenuri a expirat la sfârşitul anului 2013, dar, potrivit normativelor în vigoare, administraţiile locale pot prelungi acordarea acestor facilităţi până la 30 iunie 2014. Astfel, pentru a sprijini investitorii stabiliţi la Oradea, şi Consiliul Local s-a folosit de această prevedere.

Podul Ferdinand intră în reparaţii

Spre deosebire de alte puncte de pe ordinea de zi, reabilitarea podului Ferdinand, investiţie imperios necesară având în vedere starea acestuia, a trezit discuţii prelungite.

Consilierul local Iulius Delorean (UDMR) a atras atenţia asupra faptului că valoarea estimată a lucrărilor ar fi prea mică ,iar Cristian Puşcaş (PDL) a cerut amânarea adoptării proiectului de hotărâre pe considerentul că, întrucât lucrarea nu are avizul Comisiei Monumentelor, indicatorii tehnico-economici din documentaţia tehnică sunt doar orientativi.

În replică directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a arătat că indicatorii tehnico-economici au fost stabiliţi de o firmă de profil şi a arătat că întârzierea aprobării acestora va afecta lucrările care vor avea loc anul acesta în centrul oraşului.

"Faptul că nu există încă avizul Comisiei Monumentelor nu va împieta asupra valorii estimate, pentru că se ştie ce lucrări trebuie făcute. Noi vrem să reabilităm un pod, nu cred că ni se va spune să îl lăsăm aşa. În schimb blocarea acestui proiect doar aşa ca să îl blocăm ne va pune în imposibilitatea de a lucra la pod în paralel cu lucrările la Piaţa Unirii", a spus Ghitea.

Potrivit indicatorilor tehnico - economici ai investiţiei, reabilitarea podului va costa 7,4 milioane lei, cu TVA inclus, investiţie care va fi suportată din bugetul local. Având în vedere starea de degradare a dispozitivelor de acoperire a rosturilor, a tablierului metalic dar şi a pilelor şi culeielor din structura de rezistenţă ,starea podului Ferdinand a fosta catalogată ca "nesatisfăcătoare" în cadrul unei experize tehnice comandate de municipalitate în 2013.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Expropieri oprite pina dupa alegeri
sau oprit expropierile [ne cred prosti]pina trec alegerile.Pdl a votat contra numai de fenta.Acestia joaca teatru pe bani nostri dupa ce trec alegerile incep iarasi cu acest [Drum Express]Nu stiu cui ia venit idea aceasta tinpita str Facliei e larga 7m viteza e di 30km si 50km acum Cind va face [drum express ]nu vor putea fi limitari de viteza se va putea merge cu vit max 100km limitari de viteza nu o sa mai existe Specifica in cood Rutier.Acuma nu pot trece doua masini unape linga alta dar cind o sa se aumenteze traficul si o sa se circule cu viteza mult elevata Judecati voi e un lucru normal
Postat 22 Februarie 2014, 23:21 de petre
Instanta va stabili pretul corect !
In Instanta,intradevar se va ajunge in cele din urma la expertizarea imobilului
Postat 01 Februarie 2014, 13:03 de adrian platona
@adrian platona
Gresesti : pretul dat de notar este un pret de impozitare, nu prea are multe in comun cu realitatea . un pret apropiat cat de cat de cel real poate fi dat doar in urma unei expertize tehnice. Cate una pt. fiecare imobil. Pretul unui imobil, teren/constructie, depinde de multi factori si este individualizat. Da' ce stiu fostii prefecti, bolovan si ghitea ? Ce stiu cei din directia juridica, angajati numai ei si primarul stiu cum ? Oradenii afectati ar trebui sa se uneasca si sa apeleze la serviciile unui avocat. Altfel ii jupoaie primarul si cu oamenii lui.
Postat 01 Februarie 2014, 11:41 de oradeanul
aberant
acest drum se vrea o alternativa la circulatia din centru, care este strangulata de intersectia minune, TURBO GIRATIA, a fost un infern de circulatie doi ani, s-au cheltuit doua milioane de euro, sa faca o tampenie, si acum cheltuie 13 milioane de euro, cu un drum printr-o zona greu accesibila, care corecteaza o PROSTIE de 2 milioane, nu mai bine faceau ceva de 15 milioane in centru si rezolvau cum trebuie, in doi ani se reusea ceva, dar probabil, nici aceea nu reuseau sa o faca cum trebuie, NU MAI INTELEG care idiot face strategia asta de dezvoltare a orasului, sau sunt un grup compact de idioti?
Postat 01 Februarie 2014, 07:47 de artistu din primarie
un Primar fara onoare !
Apoi, domnule Primar,la impozite ne taxezi imobilele la teren construibil iar la rascumparare il fragmentezi ?24.4!!!!!!! cu 286!!!!!! adica il parcelezi asa dupa ochi sau cum ?.......am mai zis eu,cine isi lasa familia nu mai are onoare si respect nici pentru cei care au sperat in mai bine,alegandu-l Primar al obstei.
Postat 01 Februarie 2014, 02:45 de xyz-q
hoţie
la preţu' ăla îşi vor cumpăra o garsonieră pe Podului!
Postat 01 Februarie 2014, 00:26 de io
Nu mor caii cand vor cainii....!!!!!!
In primul rand trebuie consultat un notar,care, va va da informatia corecta in ceea ce priveste valoarea imobilului detinut (teren + constructii),functie de zona impozitara unde va aflati(A,B,C,D), tocmai dupa normele impuse de Primarie.........
Postat 31 Ianuarie 2014, 22:46 de adrian platona
Impreuna vom reusi !
D-le Pasztor, nu am cuvinte la replicile Dvs;cred ca ar trebui sa va luati o pauza,eventual sa Legat de poluatorii paraului Paris m-am lamurit de competenta si profesionalismul dvs., ca( fost ) specialistul nr.1 de la ABA Crisuri Oradea;deci,luati legatura cu Garda de Mediu care a fost insarcinata sa descopere adevarata sursa de poluare a paraului Paris( cotetele invocate de dvs.sunt gaselnite servite de Primarul Bolojan tocmai ptr.a faciliata aceste exproprieri).Daca tot va dati cu parerea ,va fac urmatoarea sugestie,referitor la remarca dvs."Am înţeles că preţurile oferite pe metrul pătrat sunt bune, dar avem deficienţe cu ajungerea informaţiei la cetăţean"- cedati -va deci proprietatea, la aceste preturi" bune "oferite de Primarul Bolojan si cumparati-va o alta locuinta!,fara sa socotim deranjul si inconfortul creat de astfel de situatii.Nu-mi vine sa cred ce monstru am ales, vazand pozitia si mimica Primarului Bolojan la conferinta de presa din 29.01.2014Cristv.Toti cei care aveti probleme cu exproprierea ,cautati-ma.......Impreuna vom reusi !
Postat 31 Ianuarie 2014, 22:28 de adrian platona
EXPROPIERE COMUNISTA
TOVARASUL BOLOJAN DISTRUGE CASE SI OAMENI,DAR HCL POT FI ATACATE ,SE POATE TRAGE DE TIMP PINA TOVARASII RAMIN FARA FINANTARE UE.
Postat 31 Ianuarie 2014, 17:31 de BOOK
(UDMR + PDL) - (PNL + PSD) = (-2)+(-1)!
UDMR-istul care crede ca pretul e corect pentru reabilitarea podului nu stie ca este un cost echivalent autostrazilor care se fac cu peste 20 milioane euro la fiecare km pe 4 benzi, iar PDL-istul inca nu a aflat la varsta asta ca niste indicatori tehnico-economici se numesc asa tocmai pantru ca sunt orientativi, cu marja prevazuta de lege de pana la max. 30% fata de devizul final. Astia se intalnesc ca sa se faca ca lucreaza!
Postat 31 Ianuarie 2014, 16:55 de Copy
JAF LA DRUMUL MARE
da mai Ghitea undes cele 500.000 de euro garantia de la podul Macio ? iar lui Delorean i se pare mic pretul de 7,4 mil lei aproape 2 milioane de euro sa repari un pod, ala din Sovata realizat de nou na costat atat, De unde scoateti preturile astea nesimtite, nu va e rusine ???
Postat 31 Ianuarie 2014, 12:17 de John
Preţul expropierii e ridicol, aşa că proprietarii nu trebuie să lase lucrurile aşa !?!
Cu 24,4 euro pe metrul pătrat de teren şi 286 euro cel pentru construcţii nu-şi mai pot face case proprietarii expropiaţi nici la 50 km de Oradea, în condiţiile în care poziţia actuală e de max. 1 km faţă de magazinul Crişul. În perioada comunistă, pentru o casă din chirpici se dădea la expropiere până la 40.000 lei iar pentru una din cărămidă cu etaj până la 80.000 lei. Cu alte cuvinte, bolşevicii de azi sunt chiar mai nesimţiţi decât cei de atunci !?! În zilele noastre funcţionează un alt principiu - vrei casa mea, atunci tu ca parte interesată fă-mi altă casă, similară ca dimensiune şi amplasament faţă de zonele de interes !?! Dacă nu, atunci aşteaptă până vin alţii care pot înţelege că şi eu am un interes şi nu sunt sluga lui Bolojan !?! Ba din contră !?!
Postat 31 Ianuarie 2014, 12:01 de Carp III
Daca este afectata apa geotermala, sigr va fi si cea potabila.
Deci se recunoaste ca exploatarile petroliere pot afecta resursa de apa geotermala si ca atare si resursele de apa potabila. Ce ziceti, va place ? "În cadrul şedinţei de joi, consilierii locali l-au mai mandatat pe primarul Ilie Bolojan să facă toate demersurile legale necesare pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru scoaterea teritoriului administrativ al municipiului din perimetrul de exploatare, dezvoltare şi explorare a resurselor petroliere şi a gazelor de şist. Măsura, aprobată cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, are ca scop protejarea resursei de apă geotermală de sub oraş care ar putea fi contaminată cu produse petroliere."
Postat 31 Ianuarie 2014, 10:44 de Oradean
???
Priceput om Ghitea asta???da era treaz???? ultima lui afacere in numele Primariei o pkatim s-acu...Marsssssssssssssssss bei cretinule , si du-te sub poalele lu ma-ta...esti o capusa.....
Postat 31 Ianuarie 2014, 09:31 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON