URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2016, 08:53

Consiliul Local a aprobat continuarea lucrărilor la magistralele de termoficare pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reabilitare a magistralelor de termoficare vor continua şi în anii următori. Consiliul Local a aprobat în şedinţa de joi indicatorii tehnico-economici ai celei de-a doua etape de reabilitare a magistralelor de termoficare în cadrul unui proiect european în valoare totală de 145,6 milioane lei.

Proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – etapa II" prevede reabilitarea a 23 de tronsoane de reţea magistrală cu o lungime totală de 20,2 kilometri.

De altfel, dat fiind faptul că municipalitatea are promisiunea fermă din partea finanţatorului că proiectul va fi cuprins prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru a economisi timp, Primăria a licitat şi a și început lucrările încă din vară pe banii constructorului.

Asocierea formată din firmele Energomontaj, Elsaco Electronic, Isoplus şi ISPE a finalizat până pe 15 noiembrie reabilitarea a peste cinci kilometri de reţea magistrală, urmând ca diferenţa de 15 kilometri din cei 20,28 kilometri de reţea contractaţi să fie înlocuită anul viitor.

Licitaţie pe loturi

În cadrul aceleiaşi şedinţe consilierii locali au mai hotărât ca municipalitatea să scoată la licitaţie amenajarea, modernizarea, extinderea şi executarea lucrărilor specifice spaţiilor verzi şi domeniului public care nu sunt în administrarea Primăriei sau unor persoane juridice subordonate Consiliului Judeţean.

Lucrările vor fi licitate în trei loturi, cu valori diferite, şi vor fi atribuite în baza unui contract cadru cu o perioadă de valabilitate de trei ani, între 13 ianuarie 2017 şi 13 ianuarie 2020.

Lotul I, cu o valoare estimată de 2 milioane lei, va fi delimitat de malul stâng al Crişului Repede şi străzile Piaţa Independenţei, Piaţa Cetăţii, Gheorghe Costa Foru, Piaţa 22 Decembrie, Feldioarei, cimitirul Rulikovsky, Ogorului, Calea Aradului cu toată zona Ioşia cuprinsă în sector.

Lotul II, estimat la 1,9 milioane lei, va fi delimitat de malul stâng al Crişului Repede cu străzile Piaţa Independenţei, Piaţa Cetăţii, Gheorghe Costa Foru, Piaţa 22 Decembrie, Feldioarei, Toamnei, Ogorului cu cartierele Nufărul, Velenţa, Dragoş Vodă şi Tokai cuprinse în sector.

Estimat la 1,7 milioane lei, lotul III va fi delimitat de malul drept al Crişului Repede şi străzile Decebal, Eroul Necunoscut, Lacu Roşu şi Calea Bihorului cu zonele Iorga şi Podgoria cuprinse în sector.

Printre lucrările care vor fi cuprinse în contractul pe care municipalitatea vrea să îl încheie cu prestatorii de servicii se numără: adunatul deşeurilor din locuri de joacă, terenuri de sport şi altele, cositul mecanizat al gazonului, curăţatul manual şi mecanic al zăpezii, îndepărtatul vegetaţiei cu sapa, nivelatul terenului, defrişatul suprafeţelor cu arbuşti şi scosul rădăcinilor, degajatul terenului de deşeuri vegetale sau din construcţii, dezgropatul şi îngropatul trandafirilor, ierbicidarea buruienilor, fertilizarea suprafeţelor verzi, golitul coşurilor de gunoi, greblatul frunzelor şi crengilor, măturat, plantat de arbori ornamentali, flori şi gard viu dar şi udat de flori şi tuns gard viu.

Străzi și parcări în cartierul Ceyrat

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a mai aprobat şi indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de amenajare a două străzi în cartierul Ceyrat, estimate la 6 milioane lei, echivalentul a 1,4 milioane euro. Între altele, se vor construi, pe bani publici, trotuare, 829 locuri de parcare, dar şi zone verzi.

Prima dintre ele, strada Aleea Trandafirilor, cu o lungime de 953 metri liniari, va avea 453 locuri de parcare plus încă 16 locuri pentru persoane cu handicap, o pistă pentru biciclete lungă de 788 metri şi 5.644 metri pătraţi de zone verzi.

Cea de a doua, strada Aleea Lavandei, lungă de 809 metri pătraţi, va avea 346 locuri de parcare la care se vor adăuga alte 14 pentru persoane cu handicap, o pistă pentru biciclete lungă de 387 metri pătraţi şi 14.016 metri pătraţi de spaţii verzi.

Ambele artere vor fi dotate cu canalizare pluvială şi locuri pentru parcat biciclete. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de 18 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Va rog, ajutati-ma sa inteleg corect!
Citesc in titlu ca ,,cl a aprobat continuarea lucrărilor la magistralele de termoficare pe bani europeni" Cum trebuie inteles acest titlu?! Eu inteleg ca UE ne da bani sa ne facem/reabilitam/modernizam magistralele. Deci lucrarile se fac cu bani de la UE. Citind mai jos vad ca inca din vara constructorii au pornit lucrarile pe banii lor. A fost cu licitatie, n-a fost, a fost cu dedicatie sau nu, e treaba d-lui Ciprian Florin Man si a colegilor de la toate nivelurile. Da' daca la final UE zice PAS! ca s-a mai intamplat, de unde isi iau constructorii banii?! De la birtinez, de la ghitea, de la borbely?! Poate de la consilieri?! Sau vine biraul si ne mai arde niste mariri de biruri si taxe?! Nu stiu, intreb... Poate imi raspunde consilierul ala nervos, marinau cred ca il cheama, e avocat. Sau colegul lui de breasla, vicele malan. P.S. @eutanasiu Stim cu totii ca parchetarii citesc presa cam cum o citesc si batranii, sa afle care/ce (se) mai misca. Stim cu totii ca stiu cine se ascunde in spatele nickname-ului eutanasiu. Asa ca nu te costa nimic sa faci unul, doua, zece denunturi si sa le depui la toate parchetele. Vad ele care e competent sa solutioneze denuntul. Nu de alta, dar sa nu poata spune candva ca nu au fost ,,sesizati"!
Postat 21 Octombrie 2016, 14:58 de pinonel
ASA E IN TENIS ! CINE ARE TALENT OBTINE CE VREA
@eutanasiu: Evident ca MADRUGADA ! Ceilalí nu mai sunt interesanti! Au scapat cu fata curata si cu preturile de vanzare nerespectate ( Filip / PDL ), si fara penalitati ( ca asa a decis justitia OARBA ), si cu TRANZACTIA ( Bolojan / PNL ).
Postat 21 Octombrie 2016, 13:58 de TDS
Liposucţia "arhitectului" şef
Nici nu s-a uscat cerneala pe aprobarea Regulamentului de Urbanism prin care prevede reguli cel puţin stricte pentru fraierii de rând şi doamna Lipoveanu a recurs la liposucţie în ceea ce-i priveşte pe sposorii partidului. După isprava cu locurile de parcare de la ARED prin care lua de bună parcarea de la Kaufland ca fiind a blocurilor în construcţie (aşa cum a făcut şi rezerva de incendiu a parcării şi a Palatului de Justiţie - că nu mai ştie nici ea a cui este şi pe cine deserveşte) că recidivează aprobând ca DIN BANI PUBLICI SĂ EXECUTE PRIMĂRIA 799 DE LOCURI D EPARCARE PENTRU BLOCURILE CEYRAT. Noua jucărie a partidului este Madrugada.
Postat 21 Octombrie 2016, 12:21 de eutanasiu
Una aprobă, alta fac!
Reabilitarea reţeleor termice etapa a II-a a fost deja licitată şi se află în execuţie după cum am fost informaţi. Contractul a fost semnat pentru suma de 22 de milioane de euro (100.000.000 de lei). Cererea de finanţare pentru proiectul "fazat" pentru etapa 2014-20120 în care se acceptă şi lucrări executate din surse proprii (deocamdată ale constructorului), aflăm că are valoarea de 145,6 milioane lei. IAR AŢI FĂCUT "ECONOMII" ÎN AVANS (PREVENTIV)?
Postat 21 Octombrie 2016, 12:11 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON