URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2017, 10:19

Consiliul Local a ajustat tarifele pentru plata parcării prin SMS, la cererea operatorilor de telefonie mobilă

Consiliul Local a ajustat joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, tarifele pentru parcarea plătită prin SMS.

"La solicitarea operatorilor de telefonie pentru plata prin SMS a tarifelor de parcare, valoarea fără TVA a taxelor trebuie să fie multiplu de 5 euro cenţi, fapt care conduce la ajustarea ci aproximativ +/- 1% a tarifelor respective", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Astfel, începând din 1 martie, taxa pentru 30 de minute de parcare plătite prin SMS va creşte de la 0,40 euro la 0,42 euro, cea pentru o oră se va majora de la 0,80 euro la 0,83 euro, iar pentru două ore va urca de la 1,60 euro la 1,67 euro.

"Rotunjire" în jos

În paralel, tarifele pentru staţionarea în parcarea supraetajată vor scădea de la 0,60 euro la 0,59 euro pentru o oră, de la 1,20 euro la 1,19 euro pentru două ore şi de la 3,60 euro la 3,57 euro pentru şase ore.

De asemenea, având în vedere faptul că valoarea maximă acceptată pentru plata prin SMS este de 3 euro fără TVA, Consiliul Local a eliminat tariful de 4,5 euro pentru opt ore de staţionare în parcările cu marcaj alb, de lungă durată, şi a introdus unul nou de şase ore, în valoare de 3,57 euro.

Noile tarife sunt valabile inclusiv în parcarea supraetajată de lângă piaţa Rogerius, care începând de luna viitoare va fi cu plată.

Fără gratuităţi

Cu ocazia aprobării tarifelor, consilierul local Huszar Istvan a cerut ca maşinile nepoluante să fie scutite de taxă. "Autoturismele electrice să fie scutite de plata parcării, aşa cum se întâmplă în alte ţări", a propus udemeristul.

Propunerea nu s-a mai materializat, în urma intervenţiei viceprimarului Florin Birta, care a spus că în evidenţele municipalităţii nu există nicio maşină electrică şi figurează doar 50 de autovehicule hibrid.

"Maşinile electrice beneficiază deja de o scutire de 100% la impozit, iar pentru cele hibrid se plăteşte doar 50%, aşa că nu văd de ce ar fi scutite şi de taxele de parcare. O maşină electrică ocupă oricum acel loc de parcare, iar banii încasaţi îi folosim tot pentru construcţia altor parcări", a argumentat edilul.

Gaz, asfaltări, reabilitări...

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat extinderea reţelei de gaze naturale în zona unitară de încălzire pe porţiuni ale străzilor Calea Aradului, Şoseaua Borşului, Lăcrămioarelor, Caraiman, Ştefan cel Mare, Costa Foru, Piaţa Cetăţii şi Ştefan Zweig.

Aleşii orădenilor au mai votat, rapid şi fără comentarii, acordarea calificativului "Bine" secretarului Consiliului Local Ionel Vila, pentru modul în care a pregătit şedinţele de plen, a aprobat indicatorii tehnico economici pentru asfaltarea curţilor interioare de la patru şcoli orădene şi cei privind lucrările de reabilitare a unui număr de trei clădiri din zona centrală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
........
,,...Florin Birta, care a spus că în evidenţele municipalităţii nu există nicio maşină electrică..." Adica daca n-are primaria in evidente, nu sunt?! Oricum, o exprimare tare nefericita! Si sunt bland in apreciere. Masinile electrice, ma refer la cele cu acumulatori reincarcabili la priza sau cu ajutorul unui motor cu ardere interna, sunt o mare minciuna! Ar fi ceva daca acumulatorii ar fi incarcati cu energie verde: hidro, eoliana, fotovoltaica. Cat timp vom arde carbune, pacura, gaz ca sa incarcam acumulatorii nu vad niciun avantaj pt. mediu. Adica pt. natura, ca pt. alte medii de afaceri e foarte rentabil.
Postat 24 Februarie 2017, 20:54 de pinonel
Taxele e bune
Zicea unul care lucreaza prin belgia ca acolo, dupa ce au subventionat panourile solare, au inceput sa le taxeze/impoziteze. Ideea unei taxe reusite se naste greu si e nevoie de mai multe minti odihnite,uneori poate dura ani de zile
Postat 24 Februarie 2017, 19:27 de excalibur
@numairezista: Curaj gaina ca te tai!
Nu de incurajare avem noi nevoie, ci de bani.
Postat 24 Februarie 2017, 17:15 de User anonimizat
Logic
"Maşinile electrice beneficiază deja de o scutire de 100% la impozit, iar pentru cele hibrid se plăteşte doar 50%, aşa că nu văd de ce ar fi scutite şi de taxele de parcare. O maşină electrică ocupă oricum acel loc de parcare, iar banii încasaţi îi folosim tot pentru construcţia altor parcări", a argumentat edilul (Florin Birta). Bineinteles ca domnul viceprimar nu vede nicium motiv ca sa fim si noi ca alte tari Europe. Explicatia e simpla: pentru a incuraja conducatorii auto sa-si achizitioneze masini eletrice/hibride care nu polueaza si nu vesnicul Volkswagen luat la mana a doua din Germania...
Postat 24 Februarie 2017, 13:06 de numairezist
!!!!
@vocilebihoreanului29: Indiferent la ce se referea tot NEPOLUANTE sunt ( nu nepoluate ). Dovada: s-a făcut corectura !
Postat 24 Februarie 2017, 11:10 de TDS
@TDS ...
Se referea la cărucioarele la care sunt conectate persoanele cu handicap sau invalide
Postat 24 Februarie 2017, 10:38 de vocilebihoreanului29
SAU NEPOLU ANTE ?
...mașinile NEPOLUATE?
Postat 24 Februarie 2017, 10:32 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON