URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2013, 18:21

Consiliul Local a adoptat zonele unitare de încălzire rezervate CET-ului, respingând amendamentele opoziţiei UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor au hotărât, în şedinţa ordinară de miercuri, delimitarea zonelor unitare de încălzire rezervate exclusiv Electrocentrale. Hotărârea a fost adoptată cu 15 voturi "pentru", din partea USL, în opoziţia grupului UDMR, care a formulat mai multe amendamente pe marginea proiectului.

Obiecţiunile formulate de consilierii Ritli Laszlo Csongor şi Huszar Istvan, care propuneau în mare parte modificări de formă ale proiectului de hotărâre, au fost respinse la propunerea primarului Ilie Bolojan, pe considerentul că ar fi fost făcute prea târziu.

"Materialul a fost supus dezbaterii publice, a fost discutat pe comisii, trebuia să se fi făcut atunci propuneri. De principiu voi propune Consiliului Local să respingă amendamentele făcute în ultima clipă la regulamentele mari. Altfel, cu modificări făcute pe picior riscăm să iasă altceva", a afirmat primarul.

Şi târziu, şi cu deficienţe...

Simţindu-se vizat, Huszar Istvan a obiectat, afirmând că proiectul de hotărâre a fost adus la cunoştinţa consilierilor locali prea târziu pentru a mai putea fi analizat temeinic.

"Luni şi marţi am fost în delegaţie. Luni, nu era niciun material pe site-ul Primăriei, iar ieri după-amiază m-am interesat la secretariatul Consiliului Local ce s-a dezbătut în şedinţa pe comisii şi aseară am consultat site-ul şi am constat deficienţe", a spus udemeristul.

Intervenţia lui Huszar nu a impresionat însă maşina de vot a USL. Proiectul de hotărâre a fost supus la vot în forma propusă de municipalitate şi a fost aprobat cu 15 voturi, cu numai unul peste numărul minim permis de lege.

Pe două zone de încălzire

Potrivit studiului de fezabilitate făcut de firma Proiect Bihor, document care a stat la baza Hotărârii Consiliului Local, în Oradea vor exista două zone unitare de încălzire.

În zona unitară A, alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, prin racordare la CET. Aceasta constituie arealul conturat de schema constructivă a instalaţiilor, echipamentelor şi construcţiilor producătorului de energie termică, fiind delimitat de reţelele de transport şi distribuţie, incluzând punctele termice şi imobilele alimentate de acesta. Altfel spus, CET va avea exclusivitate asupra pieţei de energie termică în toate zonele în care şi-a tras reţele şi vrea să vândă căldură.

În zona unitară B, alimentarea cu energie termică se va putea realiza şi prin alte sisteme, inclusiv individuale, în care se va putea utiliza orice combustibil sau energie primară. În această zonă vor fi considerate şi imobilele din zona A dacă nu sunt branşate la sistemul centralizat, pentru că deocamdată nu este posibil sau rentabil pentru CET să deservească aceşti consumatori. În schimb, imobilele din zona B care se vor conecta la CET vor trece automat în zona A.

Odată stabilite zonele unitare de încălzire, acestea au devenit obligatorii prin Regulamentul de alimentare cu energie termică a municipiului adoptat de consilierii locali în cadrul aceleiaşi şedinţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
DEMISIA ! DEMISIA , iesim in strazi cum sa mai avem incredere in PNL ?
UN Om care nu respecta casatoria religioasa dar legea ce credibilitate mai are in fata noastra, ce model este el ca TATA, fost SOT dar PROFESIONAL ? DEMISIA ca nu ne place miseria sociala,a fost votata ca tata si sot model chiar adca era oricum o nulitate , a fost voatat de pocaime care acum au ce barfi pana la moartea lui. Casatoria nu este o afacere !!
Postat 02 August 2013, 09:02 de vsm de noi !!
Rezolvati-va singuri problema ! E simplu !
Persoanele fizice şi juridice afectate de săvârşirea unei practici anticoncurenţiale pot sesiza Consiliul Concurenţei printr-o plângere, în condiţiile „Regulamentului pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, privind practicile anticoncurenţiale în cazul plângerilor”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.430 din 13 mai 2004.
Postat 02 August 2013, 06:35 de ...
@Adi Oradeanul, @Carp3. etc
Suntem putini cei ce vedem adevarul ! Netrebnicii astia de uslamisti au fost votati de 60% dintre cei 42% care s-au prezentat la vot, adica in valoare absoluta de aproape 4,6mil. Altfel spus din cei 18,25 mil. de romani cu drept de vot, hotii astia de la usl au fost votati de 25% !!! Asta nu se spune nicaieri, ca cele ,,peste\" 70% din voturile usl sunt de fapt 25% ! Acum la problema : tampenia asta de centrala pe gaz a bolovanului si a gastii lui poate fi trantita foarte simplu. Aia de la ue care dau banii au impus o zona exclusiva tocmai fiind ca stiau ca va fi aproape imposibil pt. oradeni sa plateasca facturile la incalzire. Ne-au legat de cet, precum pe iobagi, sa nu putem alege o alternativa mai ieftina. Daca cineva va folosi una din caile de atac sugerate de @Carp3 si hcl asta ilegal va cadea, va cadea si proiectul pt. ca ue nu va mai banii ! Interesant este ca numai ,,fraierii\" de la blocuri sunt captivi, marii consumatori (cati or mai fi !) au centrale pe gaz. Pana si celebrul parc industrial este racordat la reteaua de gaz, nu la cet ! Oare de ce ?!
Postat 01 August 2013, 06:55 de DlGoe
CHICI CINE DICTEAZA ?
PROIECT BIHOR este firma detinuta acum de cei de la DUMEXIM. care firma este firma de casa a lui Popa deci a PNL-ului . Asa ca toate solutiile date de catre DUMEXIM-PROIECT BIHOR nu pot fi altele decat cele dictate de catre ...... de catre ........ de catre BOLOVAN !!!
Postat 01 August 2013, 02:20 de poetul de curte
Capul lui !
capul lui privit la luna seamana cu'n cap de ........ Da de chel vorbeam.
Postat 01 August 2013, 02:18 de poetul de curte
maşina de vot a USL
Maşina de vot a USL voteaza impotriva locuitorilor orasului. Pana cand? Cei cu dictatura asta?
Postat 31 Iulie 2013, 21:47 de maşina de vot a USL
Bolojan e bour profesionist
Cand o sa constate si Prefectul Invizibil Popa C ca primarul Bolojan IG farben e paralel cu legea. Cancserul sa-l pape cat mai repede.
Postat 31 Iulie 2013, 21:00 de Juji
Hotărârea este nelegală şi lovită de nulitate !?!
Prin simpla atenţionare a Oficiului Naţional al Concurenţei, informarea prealabilă a Instituţiei Prefectului şi, în termen de 14 zile de la adoptare, înaintarea în contencios a unei plângeri, dar şi contestarea administrativă directă către municipalitate, orice persoană fizică sau juridică interesată poate anula în drept şi în fapt această hotărâre făcută să omoare orice iniţiativă, de la gaz individualizat la panouri solare/fotovoltaice, de la cazane/sobe pe lemne la pompe proprii de căldură. Au încercat şi alte municipalităţi din ţară să facă ceva similar, dar au dat înapoi prin "vocea" consumatorilor, iar sistemele centralizate au "decedat" de la sine.
Postat 31 Iulie 2013, 20:54 de Carp III
@anticomunistul
"Palma" primita in 2012 de la Consiliul Concurentei a fost acordat deoarece Primaria a solicitat avizul acestei institutii asupra unei HCL din 2012 similare cu cea adoptata acum. In prezent EXECUTIVUL nu mai cosidera necesar acest aviz ... Oare se va sesiza din oficiu sau va fi din nou sesizat Consiliul Concurentei de catre cineva ? Ca EXECUTIVUL sigur nu o va face...
Postat 31 Iulie 2013, 20:07 de Adi Oradeanul
hcl-ul e ilegal ! Si ce daca !?
Administrația bolovan a primit o palmă și de la Consiliul Concurenței (CC) in 2012, dupa ce usl-ul a luat puterea. Acest for a declarat ilegal proiectul privind delimitarea zonei unitare de încălzire din Municipiul Oradea și pe cel privind modificările dorite la Regulamentul de furnizare a încălzirii centrale pe teritoriul orădean. După cum apare pe site-ul CC, în urma analizei făcute, o singură sintagmă prezentă în textul proiectului cu zona unitară face ca tot materialul să nu fie agreat. Concret, în loc de formularea „Zona unitară de încălzire în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat…”, așa cum apărea în proiectul inițial, CC propune o altă sintagmă: „Zona unitară de încălzire în care alimentarea cu energie termică se poate realiza inclusiv în sistem centralizat…”. În opinia celor de la CC, ideea administrației locale orădene „limitează libertatea comerţului şi încalcă prevederile art. 9 (1) a) din Legea concurentei nr. 21/1996, prin limitarea altor întreprinderi/furnizori de echipamente, care au capacitatea conversiei diferitelor materiale/produse şi forme de energie în energie termică, de a-şi oferi serviciile/produsele potenţialilor clienţi”. De asemenea, dacă ar fi adoptat așa cum a fost propus, proiectul ar stabili „condiţii discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor, încălcând prevederile art. 9 (1) b) din Legea concurenţei nr. 21/1996”.
Postat 31 Iulie 2013, 19:35 de anticomunistul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON