URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2011, 18:57

Consiliul Local a adoptat cu unanimitate de voturi bugetul pe 2011

Consilierii locali au adoptat în cadrul şedinţei extraordinare de joi bugetul oraşului pe anul 2011. Şedinţa deliberativului local a decurs fără polemici, aleşii locali adoptând cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre. Indiferent de culoarea politică, aleşii orădenilor s-au lăsat convinşi de primarul Ilie Bolojan care a declarat în deschiderea dezbaterilor că "bugetul pe anul 2011 este un buget foarte strâns care a nemulţumit pe toată lumea".

Deşi aparent anul acesta bugetul oraşului va cunoaşte o creştere de 44%, de la 528,3 milioane lei în 2010 la 762,1 milioane lei în 2011, veniturile proprii ale oraşului au fost prognozate în scădere, având în vedere contextul crizei economice. Bugetul pe anul în curs este mai mare doar pentru că municipalitatea a preluat spitalele şi toate cheltuielile de funcţionare a acestora trec prin visteria oraşului. "Există câteva constrângeri. Veniturile sunt mai mici decât în anii anteriori şi întrucât cheltuielile operaţionale nu au putut fi reduse foarte mult s-a încercat o reducere a cheltuielilor de funcţionare", a spus Bolojan. Primarul a mai enumerat printre factorii de presiune asupra bugetului plata creditelor la care s-a angajat municipalitatea şi cofinanţările pe care trebuie să le facă la proiectele cu finanţare europeană câştigate de Primărie.

Conform bugetului pe anul în curs adoptat de Consiliul Local, municipalitatea şi-a prognozat pentru 2011 cheltuieli în valoare de 762,1 milioane lei la un total venituri de 711,8 milioane lei. Diferenţa va fi acoperită din excedentul bugetar din 2010, în valoare de 41,5 milioane lei şi subvenţiile necheltuite anul trecut în valoare la 8,8 milioane lei.

Investiţii necesare

Dorin Corcheş, liderul grupului de consilieri PDL, a fost unul dintre puţinii aleşi care cerut lămuriri suplimentare pe marginea modului în care a fost programate investiţiile municipalităţii pe anul în curs. "Pentru că tot vorbim de venituri mai mici la buget aş dori să ştiu în ce măsură e o prioritate eticketingul, pentru care OTL vrea să cheltuiască cinci miliarde de lei vechi şi care este motivul pentru care Direcţia Tehnică cere 13 miliarde de lei vechi pentru amenajarea parcului Liniştii care deja s-a făcut", a cerut Corcheş.

Prezent la şedinţa de Consiliu Local, directorul OTL, Csuzi Istvan a spus că sistemul electronic de management al biletelor va permite regiei să facă statistici cu cele mai frecventate şi cele mai puţin folosite trasee făcând posibilă o mai bună exploatare a resurselor. Acesta va oferi posibilitatea unui control mai riguros al tichetelor şi abonamentelor şi va elimina cazurile de falsificări de bilete aşa cum s-a întâmplat în 2010. "Am ajuns la o limită în scăderea cheltuielilor. De acum, dacă vrem creşterea veniturilor, ori scoatem mai puţine autobuze şi tramvaie pe traseu, ori modificăm tarifele, ori retragem din facilităţile acordate unor categorii de călători", a spus directorul.

La rândul său, şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, a arătat că sumele alocate pentru Parcul Liniştii sunt necesare pentru că a crescut suprafaţa de zonă verde prin preluarea unei parcele dinspre Bulevardul Dacia iar aceasta va trebui amenajată. De asemenea, municipalitatea intenţionează să construiască anul acesta în parc trei terenuri de sport pentru tineri şi un loc de joacă pentru copiii.

Cu unanimitate

Tot în şedinţa de joi a Consiliului Local, aleşii orădenilor au adoptat tot cu unanimitate bugetul de venituri şi cheltuieli pentru Electrocentrale, Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) şi Compania de Apă Oradea (CAO). Astfel, Electrocentrale se bazează pe un buget de venituri şi cheltuieli în valoare de 230,7 milioane lei, RAPAS şi-a prognozat venituri de 12,3 milioane lei, iar CAO mizează pe venituri de 45 milioane lei. Dacă atât Electrocentrale şi RAPAS şi-au estimat bugetele în scădere, CAO estimează venituri relativ egale cu cele de anul trecut.

Având în vedere impactul pe care îl are activitatea Electrocentrale asupra populaţiei, consilierul local Ovidiu Mureşan a cerut municipalităţii un punct de vedere cu privire la majorarea cu 7% pe gigacalorie a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice.

Scumpirea a fost aprobată la începutul săptămânii de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice şi urmează să intre în vigoare. Ovidiu Mureşan a cerut executivului să precizeze dacă majorarea de 15,57 lei pe gigacalorie va fi suportată direct din buzunarul orădenilor sau va fi acoperită prin subvenţie de la bugetul local.

"În prezent analizăm toate variantele, iar propunerea Executivului cu privire la stabilirea structurii de preţ va fi supusă dezbaterii Consiliului Local în şedinţa ordinară din luna februarie", a răspuns primarul.

Ilie Bolojan a mai precizat că bugetul local va suporta rectificări de-a lungul anului în funcţie de evoluţia încasărilor iar obiective propuse de consilierii locali, care nu s-au reflectat la cheltuieli din lipsă de fonduri, ar putea obţine finanţare în cursul anului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON