URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2013, 14:49

Consiliul Judeţean şi primarii bihoreni se opun vehement exploatării gazelor de şist

Consiliul Judeţean şi primarii bihoreni se opun vehement exploatării gazelor de şist Primarul din Sânmartin, Lucian Popuş (foto), a împărţit deja localnicilor afişe prin care îşi arată opoziţia faţă de exploatarea gazelor de şist
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a anunţat public că se împotriveşte exploatărilor de gaze de şist în judeţ.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat în urmă cu două săptămâni, Guvernul a aprobat la finele anului trecut, pe tăcute, două acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în satele bihorene Tria (comuna Derna) şi Tulca către companiile East West Petroleum Corp, respectiv Clara Petroleum. Astfel, cele două firme pot începe să extragă aşa-numitele gaze de şist, adică resurse de gaze naturale aflate la adâncimi mai mari decât gazele obişnuite şi pentru a căror "eliberare" se utilizează, la nivel mondial, tehnica foarte controversată a fracturării hidraulice.

Distrugeri şi boli

Cornel Popa a fost însoţit la conferinţa de presă de primarii din Derna, Victor Filip, şi Tulca, Ioan Bulzan, dar şi de cei din Popeşti, Dorin Curtean, şi din Sânmartin, Lucian Popuş, întrucât pentru aceste ultime două comune există acorduri încheiate între companii petroliere şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale, acorduri ce mai au nevoie de Hotărâre de Guvern care să le valideze.

Primul lucru subliniat de Popa a fost secretomania cu care s-a tratat acest subiect la nivel naţional. Licitaţia pentru încheierea acordurilor petroliere, precum şi ofertele companiilor au fost făcute "pe şeştache", după cum a precizat preşedintele CJ, Guvernul neanunţând administraţia judeţeană ori primarii comunelor.

Ca să contureze tabloul acestor exploatări, preşedintele CJ a prezentat un studiu al Parlamentului European care arată riscurile exploatărilor gazelor de şist: scoaterea din circuit a unor terenuri, utilizarea a milioane de litri de apă, contaminarea surselor de apă potabilă, riscurile seismice. "Aş vrea să subliniez că metoda de explorare a gazelor de şist nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere", a declarat Popa.

Nu în ultimul rând, Cornel Popa a amintit câteva din bolile care îi pot afecta pe cei care locuiesc în preajma acestor exploatări: neuropatie periferică, cancer de piele ori de testicule, leucemie, insuficienţă renală. "E un studiu care nu ne încurajează deloc să fim optimişti şi deschişi unor asemenea investiţii", a declarat liberalul.

Să spună bihorenii!

Preşedintele Consiliului Judeţean a făcut referiri exprese şi la Băile Felix, unde încă nu există un acord valid de exploatare. "Ştiţi foarte bine ce aşteptăm de la Felix şi de la turismul bihorean. Eu cred că prin aceste lucruri (n.r. aprobarea acordurilor petroliere) dăm un semnal că vrem să-l înmormântăm definitiv, că nu ţinem la viaţa oamenilor şi că nu ne pasă de ce lăsăm după noi".

Drept urmare, a spus preşedintele, nu se poate permite demararea unor exploatări nicăieri în judeţ, cu atât mai puţin în Băile Felix. "Ne opunem vehement unor asemenea explorări şi exploatări în Bihor. Ce fel de atracţii mai oferim noi celor care vin să-şi trateze bolile la Băile Felix şi de mâine acolo e un spaţiu cancerigen? Cerem primului-ministru Victor Ponta să oprească aceste explorări-exploatări", a spus Cornel Popa.

Arhitectul şef al judeţului, Maria Şimon, prezentă la rându-i în conferinţa de presă, a precizat ce e de făcut ca firmele petroliere să nu poată fora în Bihor. Conform Legii 50 din 1991, executarea unui foraj petrolier are nevoie şi de certificat de urbanism emis de Consiliul Judeţean.

"Până acum nu s-a cerut niciun certificat, dar când se va solicita, suntem motivaţi să cerem întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, care impune şi consultarea populaţiei", a declarat Maria Şimon. "Eu consider că această documentaţie de urbanism n-are cum să treacă", a spus Şimon, referindu-se la faptul că, cel mai probabil, bihorenii nu vor fi de acord cu aceste exploatări. După ce se va obţine acest refuz, CJ va fi instituţia care va stabili ce e de făcut mai departe.

Preşedintele CJ Bihor spune că aceste consultări se vor face cel mai probabil prin referendumuri locale, dar nu exclude şi organizarea unui referendum judeţean.

Cu jalba la Guvern

În acelaşi timp, primarul din Sânmartin, Lucian Popuş, a arătat că a început deja adunarea de semnături de la cetăţenii din comună care se opun exploatărilor. "Am adunat aproximativ 4.000 de semnături, am făcut şi un memoriu către primul-ministru, către Guvern", a declarat Popuş.

La rândul lor, primarii celorlalte comune vizate au arătat că au de gând să facă acelaşi lucru.

Citeşte mai multe despre exploatările gazelor de sist în Bihor din articolul "Liber la gaze!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Articolul 35 si VIATA NOASTRA...
SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL: Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35 (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA! (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător. Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!
Postat 04 Iunie 2013, 17:05 de Seba
Demisia !
Textul de mai jos este valabil si pt. regionalizare si pt. problema exploatarii gazelor de sist si cam pt. orice problema cat de cat importanta care ne priveste pe noi, oradenii/bihorenii si nerezolvata de ,,alesii" : Ilie de la scularie, popa ciordel, mang_litorul, luciana varga si restul de asa-zisi ,,parlamentari uslamisti de Bihor\", DEMISIA ! Cand ai peste 70% din numarul parlamentarilor, nimeni si nimic in afara ta nu-i vinovat pt. tampeniile pe care le faci ! Restul discutiilor sunt apa de ploaie....
Postat 06 Februarie 2013, 20:57 de pinonel
amu vine sfarsitul lumi
va dati seama oameni buni ce chestie,ba primarul asta si doamna simon va schimba lumea..............dar piscina lui care foloseste apa geotermala din foraj neautorizat nu face rau?........la ce turism de cacat avem la felix,cu ce la inbunatatit acest domn primar?eu personal cred ca avem nevoie de aceste gaze.......si domn primar stai linistit ca exista tehnologie pt asa ceva
Postat 06 Februarie 2013, 15:10 de gogu
@rebus cerbea
Nu stii decat sa jignesti si intrebi prostii.Sunt roman,am studii superioare in domeniu,am lucrat la Suplacul de Barcau acum multi ani.Nu sunt salariat la stat,am o masina buna si sunt o persoana informata.NU sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist in zone populate dar se pot exploata in conditii de siguranta si sunt convins ca se vor exploata.Toate filmuletele de pe internet si articolele de presa sunt mai vechi,iar investitiile si inovatiiile in tehnologie au schimbat mult in bine procesul de exploatare a gazelor de sist.Daca UE o sa dea unda verde exploatarii atunci se vor exploata si in Romania.
Postat 06 Februarie 2013, 14:49 de ORADEANUL INFORMAT
link
h t t p :// w w w.p e t i t i e o n l i n e . c o m /s t o p_e x p l o a t r i i_g a z e l o r_d e_s i s t_i n_s t a i un e a _b i l e_f e li x
Postat 06 Februarie 2013, 12:28 de cipri
@vesa stefan
D-le Vesa, ai grija! Unora le-a reusit operatia de desprindere a buzelor de pe fundul lui Ceausescu... altora nu.... Cine stie, poate ramai blocat pe viata la spatele "profesorului" iubit !
Postat 06 Februarie 2013, 11:37 de @vesa stefan
petitie online
terminati certurile si hai sa facem ceva util. Semnati si distribuiti mai departe petitia pentru oprirea gazelor de sist in Baile Felix. Linkul e asta.
Postat 06 Februarie 2013, 11:32 de cipri
pt radu
Esti tampit. Voi, cu politica voastra. Cand plm o sa intelegi tu si cei ca tine, ca acum e o chestie mai presus decat politica? Bonica si acolitii lui (la care tu vad ca-i pupi cu spor pulpana) ati pierdut alegerile, dar puneti draq umarul sa salvati comuna, ca sa mai aveti pentru ce va bate si peste 4 ani, ca altfel Laza va fi primar in Cernobal (am vrut sa spun Pripyat, dar nu stiti voi ce oras e ala). Iar daca e sa fim rai, Idolul tau, bonica nu a capusat SC GCLPS Sinmartin, vreo 4 ani, si a dus-o la vreo 100 mld lei vechi datorie in 2 ani, dupa ce Popus a adus-o la 0 datorii? Sau asta nu aveti voie sa spuneti? Nu mai bine ne unim fortele pentru un scop real (fara gaze de sist in Felix), decat sa imporscam cu noroi pe unul si altul?
Postat 06 Februarie 2013, 11:30 de adi
nociv
POPUS esti la fel de nociv ca gazele de sist.Te-ai gasit tu ,aparatorul Romei(Sanmartinului).Pai tu nenorocitule ai folosit ani de zile strandul Venus ,ai facut schimburi de terenuri de milioane de euro,ai capusat banul public de 20 de ani,iar acum cand poate veni(eu sper totusi sa nu se intample ca va fi macel) aceasta nenorocire cu gazele de sist peste Sanmartin iesi tu in fata ca un ingeras.ADEVARUL E CA ESTI PIAZA REA PENTRU SANMARTIN. HAI SIXTIR CA POATE AI TREABA CU DNA-ul SI CU PADUREA DE LA HIDISEL.
Postat 06 Februarie 2013, 08:38 de radu
Baile Felix - statiunea viitorului
cum naiba sa spui ca tehnologia de la gazele de sist este mai putin periculoasa decat cea de la suplac? tre sa fii dus rau sa spui asta. in plus, ar trebui sa se stie ca in momentul aprobarii exploatarii gazelor de sist in felix, s-a pus si crucea pe turismul balnear. Ce om intreg la cap, vine sa se trateze in felix, si in loc de apa termala e tratat cu un suc de cianuri si alte substante extrem de toxice? sau cine face o plimbare prin padurea felix ca sa inspire minunatul aer "proaspat", imbunatatit din apele uzate stocate in baile felix intr-un batal de suprafata? si lacul ala va avea asa, cam 6.6 milioane de litri de amestec nociv.
Postat 06 Februarie 2013, 01:36 de adi
Finalmente
bine ca macar in ceasul al 12 se trece peste culoarea politica, iar alesii locali se pun in slujba cetateanului. Merita retinuta imaginea domnilor Popa si Popus, tragand in aceeasi directie. Vreau sa-i felicit pe cei de la Sinmartin, pentru mobilizarea de care au dat dovada si au strans cele 4000 de semnaturi in cateva zile. Sper ca exemplu lor sa fie luat si in oradea, si sa se stranga semnaturi impotriva gazelor de sist, pentru ca o eventuala exploatare in baile felix, ne va afecta si pe noi oradenii.
Postat 06 Februarie 2013, 01:28 de adi
buna idee
sa inlocuim vehementa cu clementa. Cu penitenta. Cu rezistenta si cu cadenta. Cucu. FARA GAZE DE SIST IN BIHOR. :)
Postat 05 Februarie 2013, 21:25 de bivuac
Vehementa-i ieftina
In lipsa de alte idei lucrative,cel mai simplu se produce vehementa.La bucata,la kil,in seturi,in canon etc.Cu "centru regional" la Oradea,desigur! Si cutremurul are epicentru.
Postat 05 Februarie 2013, 21:18 de gyorgy tozser
ce distrus
cine e distrusul care compara gazele de sist cu Suplacul de Barcau? =)) E roman? Are familie? E salariat? Are masina? De spalat?
Postat 05 Februarie 2013, 21:03 de rebus cerbea
Antena 3
din cate stiu, postul Profesorului Dan Vociulescu, Antena 3, este singurul post obiectiv, profesionist afiliat CNN. nu va inteleg sincer, cand puteti urmari zilnic emisiunile de dezvaluiri ale lui Gadea, aspectele strategice dezvoltate de catre Radu-Tudor, "ascutimea" lui Ciutacu si umorul lui Mircea Badea. voi sunteti cred ca spalati pe creier de posturile mentionate in raprtul MCV, B1 Tv si ziarul Evenimentul Zilei. din cauza lor, ca fac presiuni asupra justitiei, nu intram in spatiul Schengen.
Postat 05 Februarie 2013, 20:33 de vesa stefan
@ vesa stefan
Imi place mult cum gandesti. Cum am putea sa ne intalnim?
Postat 05 Februarie 2013, 20:08 de nasul tau
@ vesa stefan
Tu ai cazut recent ? Ai dat cu capu\' ? \" posturi de televiziune obiective\"? bogata experienta a lui Crin Antonescu ? Omule tu unde traiesti ? Trebuie urgent sa iti scoti fata dintre bucile astora si sa incepi sa traiesti...
Postat 05 Februarie 2013, 19:41 de un X
NU FRACTURAM ROMANIA !
Romania verde, curata, fara gaze de sist si fara cianuri ! Spunem NU OTRAVIRII IREVERSIBILE a solului si apelor freatice prin experimentele chimice de masa initiate de chevronmolleastwestrmgc ! Pastram pamantul acesta curat pentru copiii nostri !
Postat 05 Februarie 2013, 19:21 de Cae Indru
popa ciordel, in tine s-a reincarnat pinocchio !
,,Primul lucru subliniat de Popa a fost secretomania cu care s-a tratat acest subiect la nivel naţional." Minti precum respiri, don popa ! Aseara, luni, a intrat la digi Oradea sasaita aia de luciana varga pe tema gazelor de sist. Popa ciordel, pana mai ieri, adica in campania electorala, erati nedezlipiti, tu si luciana varga, parca ati fi jucat in filmul ,,Lantul " ! Sa vii acum sa spui ca n-ai stiut de treaba cu gazele, mi se pare sinonim cu a ne face pe toti bihorenii idioti ! Culmea, prea tare nu gresesti din moment ce peste 60% te-au votat !
Postat 05 Februarie 2013, 19:15 de pinonel
Nu vrem gaze de sist!
Nu vrem gaze de sist!
Postat 05 Februarie 2013, 18:34 de doggy_c
Vorbeste un catatean inteligent, asa ca mucles !?!
Popa Prostu' se baga iar singur in seama. Mai bine s-ar ocupa de gropile care au invadat drumurile judetene pe care ar trebui sa le pastoreasca dupa sarcini si atributii date de electorat. Poate vrea sa-i vada, in schimb, pe urmasii lui Gittenstein la portita, cu Escalade si tot tacamul de intors mintea lui amarastean la pocherul pe care il stie mai bine si pe de rost !?! Iar Popus sa se gandeasca ca o sa aiba nevoie de un loc de munca dupa 2016, si poate ajunge sef de groapa de exploatare pentru gaze de sist.
Postat 05 Februarie 2013, 18:20 de Carp III
Nu exploatarii
NU DISTRUGETI BAILE FELIX!!!!!!! Acest gen de activitate va avea un efect profund asupra zacamintelor de apa termala din subsol, si asupra intregului mediu inconjurator. DISTRUGEM TURISMUL DINTR-O LOVITURA! :(
Postat 05 Februarie 2013, 17:11 de Nu exploatarii
profesorul Dan Vociulescu e solutia!
sunt in asentimentul oradeanului informat si cred ca doar un PROFESOR precum Dan Vociulescu poate gestiona corect aceste zacaminte, din functia de ministru al economiei. (sincer, eu il vad ca pe un presedinte ce ar fi REPREZENTATIV pentru Romania, insa locul acela e deja al lui Crin Antonescu). Chair daca unguranu a vrut de anul trecut sa inceapa exploatarile, alaturi de chior, noi stim ca voiau sa dea zacamintele americanilor si e bine ca Remus Cernea si Mihai Gotiu s-au opus, mediatizand pericolul ecologic. cred ca acuma, Remus Cernea si-a dat seama ca Victor Ponta si Dan Vociulescu vor exploata resursele fara sa polueze mediul, deoarece nu-l mai aud sa protesteze. inseamna ca nu e pericol ecologic si cred ca oricum ar aduce mai multi bani decat statiunea baile felix, unde eu nici nu ma duc, deoarece e scump si e mizerie. asa ca nu e mare paguba. si chiaburii din sanmartin, pe ce bani si-au construit vilele acolo???acum vor avea sonde in gradini, asa le trebuie. deci poporul doar castiga din aceste lucruri si pioerd chiaburii si cei care au vrut sa ne vanda americanilor.
Postat 05 Februarie 2013, 16:52 de vesa stefan
senzational
Ce descoperire senzationala face d-l Popa,inca presedinte PNL Bihor exact in ziua cand toti sefii USL sarbatoresc la Bucuresti doi ani de USL !!!Faptul ca nu participa este un serios semn de intrebare legat de viitorul sau in conducerea PNL.Despre gazul de sist,un singur lucru vreau sa spun,nu este cu nimic mai periculoasa exploatarea lui decat extractia de titei prin metoda folosita la Suplacul de Barcau.Probabil ca la Felix nu este cazul sa se aprobe nici un foraj deoarece ar afecta acviferul termal din zona,dar acolo se poate institui o zona de protectie pentru rezervatia naturala a nuferilor.In rest trebuie analizat si discutat,iar faptul ca d-l Popa ataca guvernul USL stand la aceiasi masa cu primarii P-DL si ,PP DD nu este intamplatoare. .
Postat 05 Februarie 2013, 15:50 de ORADEANUL INFORMAT
ponta-voiculescu-antonescu
cred ca domnul premier Ponta stie bine ce face. recladeste Romania, care dupa ce a fost pusa pe butuci de boc si basescu, are acum ocazia sa fie relansata cu ajutorul exploatarii minereurilor (care valoreaza zute de miliarde de euro). in acelasi timp, cred ca domnul senator Dan Voiculescu, alaturi de posturile de televiziune obiective si care lupta necontenit impotriva lui basescu si a mafiei sale, poate opri evaziunea fiscala, sa valorifice eficient acele resurse si sa puna in sfarsit justitia la punct. oameni tineri precum Dan Sova, alaturi de cei cu experineta ca Liviu Dragnea sau Relu Fenechiu, pot contribui la aceasta relansare. sa nu uitam si de MARTIRUL Adrian Nastase, care cred ca ar maia vea inca multe de spus dupa ce va fi eliberat din temnita (politica). sin in final Crin Antoescu, prin bogata sa experienta profesionala si simtul liberal acut, poate fi omul providential care de unul singur ne-ar putea relansa tara.
Postat 05 Februarie 2013, 15:16 de vesa stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON