URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2015, 10:59

Consiliul Judeţean se pregăteşte să cumpere castelul şi terenurile de la Cighid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au fost chemaţi, joi, să decidă asupra a două documente necesare în perspectiva unei eventuale cumpărări de către judeţul Bihor, prin Consiliul Judeţean, a terenurilor din Cighid pe care au fost construite şi funcţionează Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap.

Întrucât drepturile de proprietate asupra castelului de la Cighid, dar şi a unor terenuri aferente (pe care statul român a construit după naţionalizare mai multe clădiri) au fost retrocedate la finele anilor 1990 urmaşilor contelui Tisza, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman-Ştefan, aceştia au permis funcţionarea în continuare a aşezământului doar în baza unui contract de închiriere, semnat în anul 2003, cu plata unei chirii lunare, fixate la modica sumă de 1.000 euro.

Contractul de închiriere a expirat anul trecut pe 31 decembrie, iar cei doi proprietari şi-au anunţat intenţia din timp conducerii Consiliului Judeţean, astfel că, în baza unei Hotărâri votate de aleşii bihorenilor, aceasta a început, tot anul trecut, primele demersuri în vederea unei eventuale achiziţionări a terenurilor şi castelului de la Cighid.

Este vorba despre o expertiză topografică extrajudiciară, făcută de expertul topograf Calamar Francisc, care să stabilească exact suprafaţa terenurilor, şi de o evaluare imobiliară, făcută de o societate din judeţul Braşov, Fidox SRL, care să stabilească valoarea de piaţă estimată atât a terenurilor, cât şi a clădirii castelului.

Joi, în reuniunea plenară a CJ, la propunerea conducerii instituţiei, consilierii judeţeni au votat "însuşirea raportului de expertiză topografică", dar cu adăugarea a încă unei variante - conform căreia să se poată cumpăra nu doar 60.717 metri pătraţi ori 54.108 metri pătraţi (cum propunea topograful), ci o suprafaţă mai mică, de numai 32.060 metri pătraţi, tocmai pentru a reduce costurile pe care, dacă tranzacţia se va face, ar urma să le suporte bugetul judeţului.

În schimb, tot la propunerea conducerii CJ, consilierii judeţeni au votat "neînsuşirea raportului de evaluare" efectuat de Fidox Braşov, motivul fiind acela că evaluatorii au stabilit preţuri de piaţă mult prea mari, atât pentru castel şi magazii, cât şi pentru terenuri. De altfel, chiar referatul întocmit de funcţionarii CJ arată că deşi evaluatorii au afirmat că valoarea de piaţă a castelului ar fi de 450.000 euro, a magaziilor de 43.300 euro şi a terenului de 6,40 euro/mp, în zona Salonta preţul mediu de piaţă al terenului este de numai 1,75 euro/mp.

În mod logic, CJ urmează să ceară un alt raport de evaluare, care să reflecte în mod mai apropiat de realitate valoarea de piaţă a construcţiilor şi terenurilor de la Cighid.

Aici funcţionează încă dinainte de 1989 un "orfelinat special", devenit în prezent Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap care, dacă ar trebui evacuat de la Cighid, nu ar avea, pur şi simplu, unde să fie mutat. Pe de altă parte, judeţul Bihor nici nu are în buget banii necesari construirii unei alte facilităţi precum cea de la Cighid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
HALOOOOOO !!! DNA-ule !!!!!
Si acum CJ v-a cumpara castelul reparat pe banii CJ prin intermedoul lui kiss ????? Adica platit de 2 ori ?? Odata platit reparatul si inca odata cumparata cladirea reparata ????? Asta da afacere MARCA kiss !!!!! Haloo DNA !!!
Postat 30 Ianuarie 2015, 13:36 de scortosul
Adunatura consilierilor judeteni care se fac ca lucreaza !!!
Mai bine ar spune clar si cinstit ca nu exista niciun interes pentru soarta handicapatilor internati la Cighid si gata ... fara vrajeala, ca e prea mult teren sau ca e scumpa viata la castel !!! Totul e o formalitate, iar castelul va fi cumparat de niste "interlopi imobiliari" care o sa poposeasca intro zi cu un camion in fata consiliului judetean si o sa verse in poarta un transport masiv de handicapati !!!
Postat 30 Ianuarie 2015, 12:15 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON