URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2017, 16:24

Consiliul Judeţean îi cheamă pe liberali în judecată pentru că blochează proiecte. Răspunsul PNL-iştilor: "Poate o să ne şi împuşcaţi…"

Războiul continuă în Consiliul Judeţean Bihor. Majoritatea formată din UDMR, PSD şi ALDE a hotărât, marţi, ca instituţia să acţioneze în instanţă PNL Bihor, motivând că grupul consilierilor liberali prejudiciază judeţul deoarece blochează "în mod abuziv" şi cu rea voinţă proiectele propuse de executiv.

Preşedintele Pasztor Sandor le-a spus liberalilor că ei au tras primul pumn – adică au dat CJ în judecată pentru alegerile din iunie 2016 – şi le-a transmis mesajul pe care l-ar fi primit, în acel context, de la Ilie Bolojan, şi anume: "Apăraţi-vă!".

Nişte abuzivi!

Consiliul Judeţean va promova în instanţă o "acţiune în constatare", acţiune prin care un reclamant solicită instanţei "doar să constate existenţa unui drept subiectiv al său faţă de pârât ori, după caz, inexistenţa unui drept subiectiv al pârâtului împotriva sa".

Cu alte cuvinte, în acest caz, "triada" UDMR, PSD şi ALDE vrea o sentinţă care să certifice că, în mod deliberat, pentru că au pierdut şefia CJ, liberalii îi blochează acum activitatea instituţiei. Juridic, indiferent care ar fi sentinţa, ea nu va avea un caracter executoriu.

În argumentarea lor, liderii CJ Bihor detaliază că liberalii au boicotat şedinţele de constituire şi alegere a noii conducerii în 2016, şi-au "fabricat" în mod intenţionat dovezi pentru procesul pe care, ulterior, l-au intentat împotriva instituţiei, că nu îşi respectă jurământul de "bună credinţă" pe care l-au rostit după alegeri şi îşi folosesc dreptul de vot ca "armă politică" împotriva majorităţii.

Executivul CJ înşiruie o serie de proiecte utilitare şi de patrimoniu, care aveau nevoie de două treimi din voturi şi pe care PNL Bihor le-a blocat "intrând în sfera abuzului de drept": inventarele privind patrimoniul, contractul de comodat pentru serviciile de Permise şi Paşapoarte, preluarea unei case a pompelor de către Muzeul Ţării Crişurilor, etc.

"Poate o să ne şi împuşcaţi…"

Amintim că PNL Bihor a câştigat în primă instanţă procesul intentat în urma "ţigăniilor" petrecute la şedinţa de alegere a noii conduceri a CJ Bihor. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, alegerile vor trebui reluate.

Marţi, în mod evident, liberalii s-au opus proiectului prin care Consiliul Judeţean primeşte acordul de a acţiona, la rândul lui, PNL Bihor în instanţă, arătându-se nelămuriţi de detaliile acestuia, cât mai ales de scopul acţiunii. "Înţeleg că ne daţi în judecată că nu votăm hotărârile propuse de dumneavoastră şi poate o să ne şi împuşcaţi dacă vi se va da dreptate", a spus liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu.

Acesta a afirmat că acţiunea UDMR, PSD şi ALDE este una care frezează penibilul. "Adevărul este că v-aţi speriat că aţi pierdut procesul în primă instanţă. Păi, dacă era obligatoriu să votăm tot ceea ce propuneţi, era stipulat prin lege şi nu ne mai întâlneam la şedinţe", a spus Avrigeanu.

Voi aţi dat primul pumn…

În schimb, Pasztor Sandor şi-a început explicaţiile spunând că liberalii blochează proiecte care nu au legătură cu sfera politică: "Inventarul patrimoniului, depunerea unor proiecte pe fonduri europene, casa pompelor de la Muzeu. Pe inventarul judeţului de 3 luni aşteptăm să ne spuneţi ce am greşit…". La rândul său, vicepreşedintele Ioan Mang a spus că PNL face totul "premeditat" fără a lua în considerare binele bihorenilor.

Liberalii nu s-au arătat, însă, speriaţi. "Vă solicit bărbăteşte să faceţi acţiunea asta, nu numai aşa, de imagine. Să vedem ce va spune instanţa…", a comentat Dacian Foncea.

Pe fondul polemicilor stârnite de acest proiect, Pasztor a spus că PNL-iştii n-ar trebui să fie atât de miraţi. "De ce suntem surprinşi? Ştiţi cum e? Ca la birt, când Poliţia face procesul verbal: "Eu am fost ăla care a răspuns la primul pumn". No, suntem la faza asta…". În fine, el a încheiat discuţiile citându-l pe Ilie Bolojan: "Cum mi-a spus şi preşedintele vostru în urmă cu două luni (n.r. – pe tema procesului intentat de PNL): "Apăraţi-vă!". Acelaşi lucru vi-l spunem şi noi".

Neînduplecaţi…

Cum le este obiceiul, şi marţi consilierii PNL au trântit mai multe propuneri care cereau 24 voturi "pentru", între care, din nou, cele pentru însuşirea inventarului de bunuri ale judeţului, scoaterea la licitaţie pentru închiriere a unui imobil, trecerea dreptului de administrare a Casei Pompelor de pe Armatei Române în folosinţa Muzeului Ţării Crişurilor şi altele.

Reprezentanţii puterii au avertizat că blocarea acestora ar putea avea consecinţe grave, în special în cazul ultimului proiect, care foloseşte la avizarea ISU a noii clădiri a Muzeului.

De asemenea, la începutul şedinţei de marţi, Pasztor a făcut un apel la liberali să ia în considerare aprobarea prelungirii contractului de comodat cu Instituţia Prefectului pentru funcţionarea serviciilor de Permise şi Paşapoarte în imobilul din strada Dunării nr. 2, pe care au refuzat-o de două ori. "Contractul acolo a expirat. Am avut o discuţie cu domnul prefect. Aş dori să-mi daţi un acord de principiu şi convocăm o şedinţă extraordinară pe prelungirea contractului. Dacă nu, asta este. Îi trimit o adresă domnului prefect să închidă Permisele şi Paşapoartele", a ameninţat Pasztor. 

PNL-iştii s-au folosit de faptul că proiectul nu era pe ordinea de zi a şedinţei de marţi şi au dat de înţeles că, dacă ar fi fost, l-ar fi votat…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
va impuscati singuri
Lasati,ma,baieti,ca va impuscam noi la viitoarele alegeri !
Postat 26 Aprilie 2017, 19:27 de nealiniat
...mda
....acu ceva vreme erau niste articole despre unii care blocau proiectele pnl-istilor. De parca va-ti juca cu banii vostrii. (...) sa nu va popim noi pe toti de nu-ti mai sti pe unde ii granita
Postat 26 Aprilie 2017, 00:25 de FLORIN64
HAHAHA
Cum sa impusti un inecat???multumiti Gorghiu, Bolojan & company
Postat 25 Aprilie 2017, 20:15 de Tinas
Vacs!
Le-as recomanda majoritarilor, psd+udmr+alde, sa puna mana si sa citeasca legea 215/2001, legea ad-tiei publice locale! In special art. 111. Nu se poate sa stea un judet intreg la cheremul birtinezului! Nu ne ajunge ca taie si spanzura in cl?! Si apropo de cl: nu stiu ca vreun consilier local de la psd sau udmr sa-i fi facut vreo plangere penala primarului, sau sa ceara in instanta publicarea situatiei cu fondurile europene. Cineva scria deunazi ca din 247 de mil. UE ne-a acceptat la decontare doar 150 de mil., asa ca oradenii au ramas cu o datorie de 100 mil. euro. Nea ilie & gasca, Ӑl bӑtrȃn, ȋmpuşcatul, te plumbuia pt. 100.000 de lei (cam 3000 de $ la negru). Concitadinii mei cu IQ de caine politist te-au votat primar, pe apropiati ti i-a votat consilieri, desi ne-ati ingropat in datorii de sute de milioane si ne-ati amanetat, la propriu, viitorul, si noua si copiilor nostri.
Postat 25 Aprilie 2017, 17:21 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON