URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2010, 15:08

Consiliul Judeţean: Aici sunt banii dumneavoastră!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, a arătat vicepreşedintele CJ Bihor Dumitru Voloşeniuc, judeţul a avut un buget de 253,86 milioane lei, adică echivalentul a circa 60 milioane euro la un curs de 4,2 lei pentru un euro.

"Din cauza crizei, am avut mai puţini bani la dispoziţie decât prognozam, deoarece au scăzut încasările din cotele defalcate din TVA, salarii şi din impozitul forfetar", a explicat Voloşeniuc.

Varad, mai scumpă decât Familia

Voloşeniuc, alături de care s-a aflat în faţa jurnaliştilor şi Gabriela Plugar, funcţionar în cadrul Direcţiei Economice a CJ, a arătat şi pe ce au fost cheltuiţi banii instituţiei. "În principal, am asigurat toate cheltuielile materiale şi de personal, am continuat investiţiile începute şi am demarat altele câteva, minore", a explicat vicele CJ, afirmând că volumul mai mic de investiţii a fost provocat de condiţiile de criză.

Potrivit lui Voloşeniuc, Biblioteca Judeţeană a consumat anul trecut 2,891 milioane lei, Muzeul Ţării Crişurilor 4,28 milioane lei (doar pentru salarii şi funcţionare), Teatrul de Stat - 6,83 milioane, Teatrul Arcadia - 1,364 milioane, Filarmonica de Stat - 6,444 milioane, Şcoala Populară de Artă Francisc Hubik - 935.000 lei, Centrul de Creaţie populară - 1,241 milioane, Monitorul Oficial al judeţului - 207.000 lei, Centrul Medico-Social de la Popeşti - 859.000 lei, Centrul de la Nucet - 2,666 milioane lei, iar 19 instituţii de învăţământ special (de la grădiniţe la şcolile de arte şi meserii) au cheltuit 25,063 milioane lei.

Cei mai mulţi bani Consiliul Judeţean i-a dat pentru asistenţă socială, Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului înghiţind anul trecut suma de 59,121 milioane lei, adică peste 14 milioane euro.

O ciudăţenie este faptul că Revista de cultură Varad, editată în limba maghiară, a primit prin votul consilierilor judeţeni o sumă mult mai mare decât Revista de Cultură Familia, raportul fiind de 350.000 lei la Varad şi 263.000 lei la Familia, deşi aceasta din urmă are, în mod evident, mai mulţi cititori.

Pe ce s-a dus creditul bancar

Dumitru Voloşeniuc a prezentat jurnaliştilor şi situaţia banilor împrumutaţi de la Banca Comercială Română sub mandatul fostului preşedinte Alexandru Kiss.

Astfel, din cele două linii de credit în valoare totală de 81,421 milioane lei, până la 31 decembrie 2009 s-au cheltuit 48,672 milioane lei, mai rămânând de cheltuit până la 31 iulie 2010, când expiră creditul, încă 31,727 milioane lei.

Cea mai mare parte a banilor folosiţi au fost investiţi în reabilitarea drumurilor Ciumeghiu-Ghiorac, Beiuş-Bratca-Roşia-Damiş şi Buduslău-Marghita-Otomani. "Din aceste lucrări, am economisit 100.000 de lei, pe care îi vom folosi la continuarea lucrărilor de reabilitare a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor", a explicat vicepreşedintele CJ Bihor.

În legătură cu această lucrare, Voloşeniuc a afirmat că CJ putea face o economie dacă se semna mai devreme un contract prin care instituţia putea încerca să obţină fonduri europene de 7 milioane de lei pentru achiziţia mobilierului. "Nu este sigur că am fi câştigat aceşti bani, dar măcar încercam", a spus Voloşeniuc, sugerând că vina ar aparţine actualului preşedinte Radu Ţîrle.

Tot referitor la Muzeu, vicele CJ a arătat că până în prezent firma Selina a executat lucrări de 19,878 milioane lei, din care mai trebuie decontate 2,050 milioane lei. "Firma a executat cam 60% din lucrările contractate, noi i-am plătit 50%. Este o proporţie normală", a explicat Voloşeniuc, la solicitarea BIHOREANULUI, dat fiind faptul că nu o dată firma a reproşat preşedintelui CJ că ar întârzia plăţile pentru lucrările făcute.

Teatrul, costuri "de speriat"

"Mă sperie devizele pentru lucrările de la Teatrul de Stat", a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean în legătură cu sumele pe care instituţia ar trebui să le mai plătească, în continuare, pentru reabilitarea interioară a Teatrului, lucrări începute în urmă cu patru ani şi neîncheiate nici acum, deoarece costurile cresc ameţitor de la un an la altul.

Voloşeniuc a explicat că anul trecut CJ a transferat în sarcina Primăriei Oradea reparaţiile la Teatru, alocând şi fondurile necesare, adică 3 milioane lei, dar nici municipalitatea n-a reuşit să dea de capăt, cheltuind doar 2,3 milioane lei din suma acordată de la Consiliul Judeţean. "Au mai rămas de cheltuit din banii daţi anul trecut încă 700.000 de lei, dar pe lângă sumele deja alocate mai sunt necesare încă tot atâţia bani câţi s-au cheltuit, adică circa 10 milioane de lei. Este o clădire emblematică, dar foarte costisitoare", a spus Voloşeniuc.

Potrivit celor prezentate de el, Teatrul mai are nevoie de încă 1,785 milioane lei pentru mobilier, scaune şi fotolii, de 2,618 milioane pentru achiziţia unei scene rotative şi de alte aproximativ 5 milioane lei pentru plata manoperei de construcţie propriu-zise.

Drumurile noastre, mai bune

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că în 2009 au fost reabilitaţi total 50 de kilometri de drum, din temelii, pe lângă cei 50 de kilometri reabilitaţi în 2008, subliniind că instituţia şi-a schimbat politica în materie faţă de cea promovată sub mandatul lui Alexandru Kiss.

"Nu am mai făcut cârpeli, plombări de gropi din care nu ştiai ce s-a lucrat şi ce nu s-a lucrat, ci am decis să facem drumuri din temelie, începând de la fundaţii, rigole şi şanţuri până la aşternerea de noi straturi de asfalt pe toată lungimea tronsoanelor lucrate", a amintit Voloşeniuc.

El a spus că la cele nouă tronsoane de drumuri judeţene reabilitate în anii 2008 şi 2009 "calitatea este superioară" comparativ cu cea de până în anul 2008, iar asta chiar şi în pofida dublării tonajului maşinilor care circulă pe aceste drumuri. "Din păcate, la drumuri noi am pierdut trendul în anii 90 şi anii 2000", a mai spus Voloşeniuc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON