URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2016, 13:10

Consiliul Judeţean a scăzut o parte din taxele şi tarifele pe care le vor achita companiile aeriene ce vor opera la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Bihor în formula rezultată din alegerile locale de acum patru ani, desfăşurată marţi, membrii CJ au votat în unanimitate reducerea unor taxe şi tarife stabilite pentru companiile care vor deschide curse noi pe Aeroportul din Oradea, propunerile fiind făcute chiar de conducerea acestuia.

Conform proiectelor aprobate, tariful pentru aterizare a fost redus de la 5 la 3,5 euro pe tonă, iar aşa numitul tarif de servicii pentru pasageri a fost diminuat de la 6 euro pentru fiecare pasager îmbarcat la 3,5 euro per pasager. În categoria tarifelor, rămân neschimbate cele pentru iluminarea pistei (2,5 euro pe tonă per procedură), pentru staţionarea aeronavelor (0,2 euro pe tonă per staţionare), pentru asigurarea securităţii aeroportuare (3 euro / pasager îmbarcat), de tranzit (2 euro / pasager debarcat) şi pentru transferul aeroportuar (3 euro / pasager).

În ce priveşte taxele aeroportuare, în baza unei excepţii prevăzute de regulamentul Comisiei Europene într-o schemă aşa numită Ex-Ante, ce permite reducerea pe o perioadă de maximum 3 ani şi în anumite condiţii (de pildă, ca veniturile aeroporturilor să nu fie afectate), Consiliul Judeţean a aprobat şi diminuarea la jumătate a taxei de aterizare (la nivelul de 1,5 euro / tonă), a taxei de servicii pentru pasageri (la 1 euro / pasager) şi a celei pentru securitate aeroportuare (tot la 1 euro / pasager).

În reuniunea finală a actualului CJ nu a fost, însă, dezbătută problema viitoarelor curse aeriene internaţionale. Ea a rămas "în aer", deşi luna trecută preşedintele Cornel Popa a promis că va susţine o conferinţă de presă pe această temă împreună cu reprezentanţii firmei de consultanţă în transporturi aeriene LCG Denmark, contractată să „aducă” la Oradea companii care să opereze cel puţin patru destinaţii externe: Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
pentru suporter
Asa zisa doamna, ca nu poate fi numita doamna, este nimeni alta decat Adelina Turean Mitra, ... care a furat cu nesimtire de la Casa de cultura pana a ajuns Bolojan la primarie si a dat-o afara. De atunci tot ea e ofticata si il critica cu orice ocazie, ca vezi doamne nu mai are de unde fura. Aici sunt mai multe detalii: http://bihoreanul.gandul.info/saptamanal/cultura-cu-bautura-3767903
Postat 25 Mai 2016, 09:54 de hateretards
pt doamna care semneaza sarmaghimpata
Voi fi foarte scurt : doamna care semnati sub preudonimul sarmaghimpata habar nu aveti ce vorbiti.Ura fata de Bolo va asternut o pata pe creier,sunteti total in ceata.Ati aruncat asta cu Micula aici numai sa va aflati in treaba. Aveti o pata pe creier
Postat 24 Mai 2016, 15:19 de suporter_oradean
Alooo D-nu Cartis!
Ce faceti domnule, ati spus ca la Oradea sunt cele mai mici tarife aeroportuare comparativ cu cele din Cluj, Timisoara sau Iasi? Ar trebui sa le dati banned la consilieri ca v-au facut de ras si chiar au reusit si ei sa inteleaga ca tarifele aeroportuare la Oradea erau exact la fel de mari ca si cele din Cluj, Timisoara sau Iasi unde avioanele circula mai des decat trenurile in Gara Oradea. Ati ajuns penibil d-le Cartis si asta vi-o spune chiar consilierii in reuniunea finala de la CJ Bihor. D-lor consilieri imi pare rau ca nu ati constatat in ultima reuniune ca si d-lui Pasc ar fi cazul sa-i reduceti mandatul ca, voi plecati, dar el, ramane.
Postat 24 Mai 2016, 15:10 de Klaus_Sebastian
niste minicinosi...care se aplauda singuri...
noi tot asteptam conferinta promisa pe 26.04.2016 de acesti oameni fara cuvant, mincinosi si care se aplauda singuri...ii asteptam pe urmatorii incompetenti la rand.
Postat 24 Mai 2016, 14:08 de Florin25
Gratis si tot degeaba!
Ca nu de aia nu veneau, pentru ca ar fi trebuit sa plateasca cativa lei pe calator, ci pentru pentru ca orice om sanatos la cap ocoleste zona in care actioneaza clanul Micula, cel care le spune lui Popa si Bolojan pana si cum trebuie sa se spele pe fund cu taxele lor cu tot!
Postat 24 Mai 2016, 13:39 de SirmaGhipata
Curse externe
Anul acesta nu mai sunt sanse sa avem curse externe pe pe OMR, insa mai sunt sanse pentru convingerea companiilor aeriene sa opereze 2-3 curse externe saptamanale. Reducerea acestor taxe este binevenita in calculul pe care orice companie aeriana il face inainte sa se avante pe o piata "fara istoric" cum e cea din Oradea.
Postat 24 Mai 2016, 13:36 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON