URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2010, 16:42

Consilierul Vasile Petruţ, pus la colţ de viceprimarul Rozalia Biro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul local Vasile Petruţ (PDL), unul din veteranii grupului PDL, a fost obligat joi, în şedinţa de Consiliu Local, de viceprimarul Rozalia Biro să îşi retragă toate acuzaţiile făcute în urmă cu o lună la adresa grupului UDMR în plenul şedinţei din 26 mai. Supărat atunci că proiectul de hotărâre privind un schimb de imobile pe care urma să îl facă cu Consiliul Local a fost amânat la cererea consilierului Pasztor Sandor, liderul grupului UDMR, Petruţ a protestat zgomotos. Consilierul s-a plâns că este dus deja cu vorba ce o jumătate de an, iar cea mai gravă acuzaţie pe care a adus-o colegilor din alianţa la nivel central a fost că "dacă era vorba de un consilier UDMR actele erau gata de două luni!".

Afirmaţia a fost taxată aspru de viceprimarul Rozalia Biro, în şedinţa de joi a Consiliului Local, când schimbul de imobile a fost repus pe ordinea de zi. "Domnule Petruţ, aţi afirmat în plenul şedinţei, şi pe urmă, în mod public, faptul că este inacceptabil că o problemă a dumveavoastră nu se rezolvă în jumătate de an, iar atunci când e vorba de un reprezentant al UDMR se rezolvă într-o lună. Dacă ştiţi un exemplu concret să îl spuneţi acum, iar dacă nu, vă solicit să retrageţi aceste consideraţii negative", a spus imperativ Biro.

Viceprimarul a condiţionat votul consilierilor UDMR în favoarea schimbului de imobile, determinant pentru adoptarea Hotărârii de Consiliu, de retragerea acuzaţiilor de către consilierul PDL. "În cazul în care vă retrageţi afirmaţiile, putem vota acest material, în caz contrar, nu!", a spus Biro.

"Îmi cer scuze!"

Luat prin surprindere de fermitatea viceprimarului, Vasile Petruţ şi-a retractat acuzaţiile vizibil stânjenit. Consilierul a încercat, fără succes, să fie uşor ironic. "Mulţumesc doamnei viceprimar şi colegilor din grupul UDMR pentru faptul că m-au pus la punct. Atunci am fost un pic furios pe ceea ce a fost, într-o oră mi-a şi trecut. Îmi cer scuze dacă am supărat pe cineva", a spus Petruţ.

În ciuda celor declarate, consilierul a precizat că nu este normal ca documentaţiile supuse atenţiei administraţiei locale să fie tergiversate luni de zile. "Când pentru un consilier local actele durează şase luni, cum se întâmplă atunci cu un cetăţean de rând?", a întrebat retoric pedelistul.

În urma declaraţiei consilierului, schimbul de imobile a fost votat fără probleme de plenul Consiliului Local, cu două abţineri, una a consilierului Vasile Petruţ şi una a colegului său de partid, Nicuşor Lăpădatu.

În urma votului, încă iritat de modul dur în care viceprimarul Rozalia Biro i-a pus la punct colegul, Dorin Corcheş, şeful grupului PDL din Consiliul Local, a încercat să taxeze intervenţia reprezentantului UDMR. "Nu pot fi cu totul de acord cu poziţia doamnei viceprimar. Poate nu era cazul să condiţionaţi votul dat de UDMR unui material", a spus Corcheş.

Garsoniere contra teren

Disputa dintre consilierul local Petruţ şi grupul UDMR a izbucnit în finalul şedinţei din 26 mai, când la cererea consilierul local Pasztor Sandor, primarul Ilie Bolojan a retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind perfectarea unui schimb de imobile între consilier şi administraţia locală. Petruţ urma să cedeze municipalităţii şase garsoniere noi, utilate şi cu locurile de parcare aferente, care urmau să fie atribuite sportivilor Clubului Sportiv Municipal, în schimbul unei suprafeţe de 2.830 metri pătraţi de teren în Şoseaua Borşului în faţa sediului firmei sale.

Schimbul a căzut la acea dată, pentru că Pasztor Sandor, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) "Crişuri", a cerut asigurări că în urma schimbului, nu va fi obturat accesul la un depozit al ABA situat în Şoseaua Borşului în vecinătatea proprietăţii consilierului Petruţ. Proiectul de hotărâre, în formă modificată, a fost adus în atenţia aleşilor locali abia în şedinţa de joi, după ce reprezentanţii ABA au fost asiguraţi cu documente că accesul la depozitul instituţiei nu va fi obturat şi rămâne în domeniul public.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
EXACT
SA LE FIE UDEMERISTILOR DE LUMANRI !
Postat 25 Iunie 2010, 17:16 de Oradean
nesimtita non-bipeda
biro este o nesimtita ordinara. pe langa ca e proasta, mai si topaie. udmeristii sunt oglinda celor care-i voteaza ! RUSINE !!!!!!!
Postat 25 Iunie 2010, 17:11 de pp
Vai de noi
Vai si amar de noi ! Romanii din PDL , PNL, PSD ar trebui sa intre in pamant de rusine . Sa le fie rusine ca nu se inteleg intre ei si au ajuns in situatia jenanta de a se prostitua la UDMR . Rusine si PDL-ului ca este la guvernare alaturi de acesti honvezi . Sa va fie rusine la toti . Hai PRM !
Postat 25 Iunie 2010, 11:23 de marian
roji
Pina la urma prin felu asta de atitudine si nesimtire, specifice populatiei care maninca cel mai sarat si mai uns din galaxie, campioni intre sinucigasi , ne vor face sa ne adunam fortele si sa ne aducem aminte ca unirea e puterea noastra a romanilor
Postat 25 Iunie 2010, 11:02 de ion
mare om galibardi
Saracul consilier local, a ajuns sa astepte ca un simplu cetatean pentru ca sa primeasca o aprobare! Si ce aprobare: un teren valoros langa curtea lui in schimbul unor garsoniere nevandabile! Pai cum sa nu fie indignat in fata birocratiei?Cum sa nu atace, cum sa nu jigneasca? Daca in plus pe langa acest schimb onest de imobile care era de doua ori favorabil lui, mai punea si o bariera pentru ca sa taxeze trecerea catre vecinii de la Directie, avea si banii necesari zi de zi! Dar a trebuit sa renunte la bariera si a asteptat 6 luni pentru aprobare! Pentru asta ar trebui sa primeasca o compensatie materiala-morala consistenta din partea comunitatii locale. Asa ceva este inadmisibil, ca un consilier local sa fie pus sa isi ceara scuze in public! Este un exemplu periculos si in falul acesta ne putem astepta ca maine poimaine sa vedem cum alesii nostri ies in public cu lacrimi in ochi cerandu-si iertare. Ar fi insuportabil sa-i vedem in aceasta postura pe: Filip, Sturza, Bar, Seremi, Carp, Biro, Kiss, Ghilea, Draghici, Lupea, Matei, Tirle, Pop, si toti ceilaltice s-au jertfit pentru binele nostru.
Postat 25 Iunie 2010, 10:37 de conu leonida
ROZI
Sper sa vina vremea in care madama Rozi sa-si ceara scuze public pentru ilegalitatile pe care le face, pentru deosebirile dintre angajati: adica dintre angajatii romani si cei unguri. Femeia asta n-are nici rusine, stie ea de ce ............. dar n-are nici frica de Dumnezeu. S-o fi vazut oradenii la chefurile Primariei ce se mai imbratisa cu barbatu sau, de parca erau in luna de miere! Penibili amandoi. Mi-e sila cand o aud vorbind de parca n-ar fi facut o facultate in limba romana.
Postat 24 Iunie 2010, 23:11 de POPA
exemplu
Vai si amar de noi romanii, am ajuns sa ne cerem scuze ungurilor cu dreptatea in mana. Rusine pentru PNL si PSD ca accepteti sa-si bata joc ungurii de PDL si de romani. Exemplul care trebuia dat de Petrut era descentralizarea spitalelor, s-a facut la comanda PNL de catre UDMR, pentru ca sa poata pune mana pe banii din sanatate UDMR si PNL a facut sedinta extraordinara. Are dreptate Petrut , numai pentru ce vrea UDMR-ul se face repede dar pentru romani totul se face cu intarzaiere. Mi-e rusine ca sunt roman in romania si sunt condus de unguri si de interesele lor meschine, auzi sa pui un roman sa-si ceara scuze in fata unei unguroaice.
Postat 24 Iunie 2010, 21:13 de roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON