URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2010, 14:01

Consilierii judeţeni l-au votat pe Daniel Vulcu director de trupă la Teatrul de Stat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aprobarea organigramelor unora dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Bihor a fost, marţi, prilejul pentru promovarea într-o funcţie de conducere la Teatrul de Stat a actorului Daniel Vulcu, reprezentant PNL.

Aleşii bihorenilor au votat fără nicio modificare organigramele şi statele de plată la Direcţia de Asistenţă Socială, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Populare, Aeroportului şi Biblioteca Judeţeană, dar au ajuns să se lupte între ei când discuţiile au ajuns la Teatrul de Stat.

Tonul controverselor l-a dat consilierul liberal Florin Birta care, în numele comisiei juridice a Consiliului Judeţean, a propus schimbarea funcţiilor actuale de director artistic ale trupelor română, Iosif Vulcan (deţinută de Elvira Platon-Rîmbu), şi respectiv maghiară, Szigligeti Ede (deţinută cu delegaţie, ca interimar, de Levente Demeny), cu funcţiile de director de trupă. Culmea este, însă, că propunerea lui Birta fusese votată, în comisie, nu doar de reprezentanţii PNL şi ai aliaţilor din UDMR, ci şi de consilierul PDL Marcel Tarţa, precum şi de cel al PSD, Ovidiu Copil.

Practic, prin rebotezarea şefiei trupelor, s-a dat posibilitatea ca actriţa Elvira Platon- Rîmbu să fie schimbată, pe motivul - nemărturisit de consilieri - că este o apropiată a preşedintelui PDL Bihor Petru Filip, cu actorul Daniel Vulcu, consilier municipal PNL. Ceea ce, de fapt, s-a şi întâmplat, astfel încât imediat ce s-a votat redenumirea funcţiilor, a fost pecetluită şi schimbarea de persoane.

Înlocuirea Elvirei Platon-Rîmbu cu Daniel Vulcu a întâmpinat opoziţia grupului de consilieri judeţeni PDL, insuficientă însă pentru ca modificarea să fie oprită la vot.

În trecut, reprezentanţii PNL au încercat şi schimbarea actualului director general al Teatrului de Stat, Lucian Silaghi (membru PDL), tot cu Daniel Vulcu, dar intenţia n-a fost dusă până la capăt. Totuşi, Silaghi a fost "atins" la judecarea activităţii profesionale, reprezentanţii liberalilor din comisia de evaluare dându-i doar nota 7 pentru competenţa managerială.

Pentru ca Elvira Platon-Rîmbu să nu rămână fără post, fosta de acum directoare artistică a beneficiat şi ea de "inventarea" unei noi funcţii, astfel încât o va exercita pe cea, nou-creată, de şef de serviciu la trupa Iosif Vulcan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Cultura si politica
De ce vi se pare asa normal ca posturile sa fie ocupate politic. Asta e adevarata problema si nu faptul ca teatrul e condus de Silaghi, Vulcu sau Rimbu. Institutia e ticsita de oameni incompetenti care au fost angajati politic si asta nu e principala problema a PNL-ului pentru ca acelasi lucru a facut si PDl si UDMR iar conducerea inchide ochii, face plecaciuni in fata mai marilor judetului si angajeaza tot felul de pramatii politice.Artistii sunt oripilati de aceasta intruziune a politicului in cultura si nu de persoanele impuse. De ce nu se ocupa posturile prin concursuri transparente de catre oameni competenti neinregimentati politic.De e asa normal ca posturile sa fie ocupate politic. Asta e adevarata problema si nu faptul ca teatrul e condus de Silaghi, Vulcu sau Rimbu. E penibil sa argumentam problema ca fiind una legata de faptul ca Silaghi e padurar, Rimbu e basarabeanca si Vulcu curvar. Se pare ca unii mai redusi la minte numai asta vad. Nu putem judeca oamenii discriminatoriu ci trebuie sa ii judecam dupa actiunile lor. Si revin, tot ceea ce se face la teatru se face la comanda politicului. Institutia e ticsita de oameni incompetenti care au fost angajati politic si asta nu e principala problema a PNL-ului pentru ca acelasi lucru a facut si PDl si UDMR iar conducerea inchide ochii, face plecaciuni in fata mai marilor judetului si angajeaza tot felul de pramatii politice.Artistii sunt oripilati de aceasta intruziune a politicului in cultura si nu de persoanele impuse. De ce nu se ocupa posturile prin concursuri transparente de catre oameni competenti neinregimentati politic. Principala ciuma a acestei tari a devenit politica. Domnule Bolojan ati promis dreptate si impartialitate, ati criticat PDL-ul pentru practici murdare si din pacate faceti aceleasi greseli ca si ei. Artisti au crezut in Dumneavoastra si, din pacate, i-ati dezamagit. Aveti probleme si cu banii alocati pentru cultura de catre Primarie prin programele cu finantare nerambursabila, pentru ca si in acest an, ca si anul trecut consilierii si-au impartit banii intre ei, au racolat cateva Ong-uri si fundatii "prietene" si si-au finantat propriile actiuni, in
Postat 29 Aprilie 2010, 11:16 de Gatina
slava
Silaghi a mimat rolul de revolutionar la Brasov si si-a turnat colegii. A fosr repede reprimit la facultate. A plins pe linga taticul lui care i-a pus o pila pe linga Tirle sa nu-l schimbe din functia de director de teatru ca lui ii e frica in padure,acolo unde ii e locul prin calificare. Habar nu are de teatru. Nici macar nu vine la premiere ca il doare capul si oricum nu intelege nimic. Rimbu Elvira e o slaba directoare. Teatrul nu a mai inregistrat decit esecuri, nu il mai cheama nimeni la nici un festival. E considerat printre cele mai proaste din Romania. Trebuiau dati afara amindoi.
Postat 28 Aprilie 2010, 19:45 de ana mares
da
cind a fost pdl la putere silaghi cu rambu s-au instalat bine ms in functii si acum nu mai vor sa plece. mi se pare normal schimbarea ,atita timp cit functiile se dau politic,ca nu pe competenta a fost aleasa rambu ci pe pile . ea sa plece in moldova sa ne lase!
Postat 28 Aprilie 2010, 16:49 de iorgu
Hai curaj Silaghi si Rimbu
Silaghi, te stiam revolutionar!De ce nu faci ceva?Ti-e frica tie de Vulcu?Un incopetent , un curvar si betiv!Curaj! Aminteste-ti de Brasov!!!Fii barbat si Domn si nu lasa s-o schimbe pe Rimbu.Sunteti doi directori tineri si frumosi , care meritati sa fiti acolo.Si faceti si treaba buna.Hai curaj!Actionati, nu lasati lucrurile asa! Vulcule, las-o mai moale ca nu meriti!Cu tine se duce teatrul de rapa...
Postat 28 Aprilie 2010, 16:16 de ion
... Vulcule
Nu/l mai satura dracu pe Vulcu...O sa distruga Teatrul.A fost director la Arlus.Ce-a facut? Un cacat...E sef la cultura la municipiu.Ce-a facut?Acelasi lucru.A facut Roma un spectacol jenant, si acum va maneliza teatrul din Oradea.Imbecili consilieri, lor nu le pasa de cultura ci sa-si umple buzunarele.Actorii de ce tac? Silaghi e un om de treaba, iar Elvira Rimbu e o Basarabeanca cu "coaie", care stie meserie, a facut un program bun si nu merita chestia asta...Elvira, da-i in judecata pe ticalosi!
Postat 28 Aprilie 2010, 15:54 de adevarel
Vai si amar
S-a terminat cu teatrul din Oradea, daca a incaput pe mana unui curvar,care isi inseala nevasta tot a doua zi. A facut spectacolul "Toate drumurile duc la Roma" ,prin care a demonstrat cata "cultura are".Un manelist...Un tigan infatuat,avid dupa functii si tinut in brate de liberali .Halal partid si vai de conducerea acestui judet si oras.Astia sunt alesii nostri?Elvira Rimbu a fost dintodeauna o Doamna, o actrita excelenta si un director artistic care a adus o stare de normalitate la teatrul oradean.O fi ea basarabeanca , dar are scoala, are stofa si e cea mai potrivita pentru functia asta.Dar ma intreb de ce nimeni nu ia atitudine?Oare chiar atat de lasi am devenit ca si popor?
Postat 28 Aprilie 2010, 15:00 de iubitor de teatru
luptam
Luptam, luptam! Pe Elvirita o aparam! Ca pe Silaghi tot noi pedelistii l-am salvat. noi si prostia lui Tirle. Stim ca amindoi sunt de groaza dar asa suntem toti cei din PDL.
Postat 28 Aprilie 2010, 08:23 de Petru Filip
excelent
Sa se duca paduraru la el in padure! ce cauta la teatru director? Jos! Fara grasana de Rimbu ! Afara! nu/i mai vrem! JOS!
Postat 28 Aprilie 2010, 02:56 de Ion Drimbau
raU
sILAGHI TREBUIA SA FIE TRIMIS MATURATOR, IAR ELVIRA RIMBU BUDY NENY. ASTIA AU DISTRUS TEATRUL NOSTRU. NISTE NEMERNICI HUO!!!!
Postat 27 Aprilie 2010, 18:06 de marina sova
ole
vulcu, nu te lasa!esti atat de aproape de visul tau!si de cosmarul altora!
Postat 27 Aprilie 2010, 17:43 de gogu kaizer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON