URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2018, 19:21

Consiliera UDMR Kirei Melinda îi cere lui Bolojan să îndulcească tonul

Consiliera locală UDMR Kirei Melinda îi reproşează primarului Ilie Bolojan tonul răstit şi nepoliticos pe care i se adresează în şedinţele Consiliului Local, ultima astfel de ieşire a edilului având loc la întrunirea legislativului orădean din 15 februarie, când s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului pentru acest an.

"Am înţeles că nu sunt bani pentru fundaţii, însă Legea Tineretului îl obligă să aloce fonduri pentru tineret. Eu i-am solicitat să respecte legea şi să aloce bani pentru organizaţiile studenţeşti. El m-a trimis cu petiţia la preşedintele Consililui Judeţean Pasztor Sandor. Ce legătură e între cele două instituţii? Pe mine nu mă interesează ce face Consiliul Judeţean, mă interesează ce se întâmplă în municipiu", s-a plâns Kirei într-o conferinţă de presă organizată, miercuri, la sediul UDMR. 

Potrivit consilierei, o altă discuţie care a trezit iritarea edilului a fost cea referitoare la donaţiile de teren la care sunt obligaţi cei care doresc autorizaţii de construire. "Există hotărâri judecătoreşti definitive, care spun că această practică reprezintă un abuz. Trebuie să existe variante legale pentru a prelua acele terenuri. Dacă aş fi eu în executiv, aş lua un expert lângă mine şi aş încerca să găsesc o variantă care să nu fie păguboasă pentru aceşti oameni. Sunt convinsă că sunt, dar nu se vrea", a spus consiliera.

Incomodă a fost, zice Kirei, şi discuţia referitoare la un proiect de hotărâre prin care Primăria Oradea şi-a asigurat cadrul legal pentru angajarea unui avocat specializat în drept penal, pentru a apăra funcţionarii Primăriei.

"Eu nu consider că este normal să plăteşti din bani publici avocaţi care să îi apere pe acei salariaţi din primărie care sunt cercetaţi pentru neglijenţă sau abuz. Nici chiar atunci când au acţionat conform dispoziţiilor primarului, fără să ţină cont de prevederile legale", a spus Kirei. 

De altfel, consiliera şi-a "vărsat" întreaga nemulţumire într-o scrisoare deschisă adresată primarului, în care îi solicită să nu mai ridice tonul în discuţiile cu consilierii din Opoziţie şi mai ales cu... doamnele:  "Domnule Primar, aţi putea revizui şi comportamentul faţă de consilierii locali, îndeosebi cu privire la politeţea necesară în relaţiile cu doamnele", scrie consiliera, atrăgând atenţia edilului că se află la mijlocul mandatului şi "ar fi justificat şi util dacă aţi reevalua atitudinea faţă de probleme de interes public şi aţi manifesta receptivitate faţă de propunerile pertinente".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Pofta-n cui !
S-au invatat udemeristii la ciolan, pe bani publici.
Postat 23 Februarie 2018, 05:04 de Control_Room
@windos
Imi este mila de tine, esti atat de sarac cu duhul. Planning teritorial ( si dezvoltare durabila) se numeste stiinta ce se ocupa cu amenajarea spatiului. Logica INFRASTRUCTURALA? Hmmm, cat de redus esti, inventezi cuvinte si termeni care nu exista. PS Nu vorbi de bun simt si bun gust, nu ai asa ceva. PPS Articolase? Tu ai inventat termenul?
Postat 22 Februarie 2018, 14:11 de feedback
Re: feedback
Bati campii gratis, in loc sa scrii pe bani "articolasele" tale nemalitioase !?! Habar nu ai ce inseamna urbanizare ... amenajarea teritoriului neavand legatura cu turnatul betonului, ci cu bunul gust si logica infrastructurala !?! In rest, pupa-l-ai in fund, in continuare, pe edilul sef la care ma refeream !?!
Postat 22 Februarie 2018, 10:12 de WinDos
Hat..hudemer = magiar psd
Hat no, iou les ighi! No nem les most penz pentru magaiar ifiu paramilitare organizatie, penz pentro propaganda sovinisto hunguresc! hudemere=magiar psd! Cand hudemere fost la priamarie luat cucoana bani de tata firme care lucrat la PMO. Secretare inloc lucrat pentru oras ele toata ziua dat telefoane la firme care lucrat in pmo sa dea bani la maghiar asociatie!!!! acum canci si bine fi asa! Hoi ra romanok. Nem penz conta romanilor!
Postat 22 Februarie 2018, 09:45 de scortosul
alt rebut local
CENZURAT
Postat 22 Februarie 2018, 09:43 de User anonimizat
risipa de fonduri
si atunci la ce foloseste biroul juridic al primariei? sa-si ridice salariile ( babane) in fiecare luna?
Postat 22 Februarie 2018, 09:11 de mircea54
poiule, scurt si la subiect
esti un prost crescut si din pacate asa vei si ramane ...
Postat 22 Februarie 2018, 08:56 de User anonimizat
@windos
Malitioasa si de prost gust ( ca sa ma exprim politicos) interventia ta. Oradea sa urbanizat,sa modernizat, a intrat in randul oraselor a caror infrastructura se apropie cu pasi repezi de normalitate. Ruralizarea ( la nivel mental) este data de indivizi de teapa ta, rautaciosi, invidiosi, ignoranti, incoerenti in gandire si rationamente, care nu pot intelege lucruri elementare, ca sa nu mai vorbim de viziuni, de idei, de macrodezvoltare. Nu ma refer aici la viziunea unui om ci la bunastarea generala, la elemente si aspecte legate intr-un tot unitar ce au menirea sa lege, sa uneasca, sa uniformizeze. In incheiere iti recomand sa mai citesti odata articolul, poate reusesti sa intelegi despre ce e vorba.
Postat 21 Februarie 2018, 21:21 de feedback
Pretentii urbane !?!
Oradea s-a ruralizat in mod evident in ultimul deceniu ... si nici nu poti pretinde unui paiezan needucat, venit de la coada vacii, sa aiba un comportament civilizat !?! Astia, Melinda, sunt din categoria celor care au crescut pe stadioanele satesti cu trei randuri de scanduri pe post de banci, care intrau cu buzunarele pline de seminte si ieseau cu ele goale, dar satisfacuti de ce lasau in urma lor !?!
Postat 21 Februarie 2018, 20:40 de WinDos
Fix dulcele ii lipseste
Bai mai nou minoritatea asta etnica (ca dpdv geografic nu e minoritara deloc la cat volum ocupa) vrea tratament special pt femei uitand ca Ioana D'Arc a murit pentru ca ea sa aiba un cuvant in politica. Pe vremurile mai recente nu avea nici drept de vot, acuma sare cu sarmaua de dupa ureche ca vrea tratamente speciale. Ce se asteapta, o sa scrie o scrisoare ca Pisti de la Vacanta Mare "Draghe Europule, iti scrie singura femeie maghiare din primorie che ii persecutat de tartorele primarele". Duduie (asta e pt cele mai subtirele, da sa se simta bine daca mare s-a obisnuit deja) nu iti place egalitatea, treci la locul tau, 4 pe azi
Postat 21 Februarie 2018, 20:12 de poiu
"Proiect de hotărâre prin care Primăria Oradea şi-a asigurat cadrul legal pentru angajarea unui avocat specializat în drept penal, pentru a apăra funcţionarii Primăriei"
Ar fi binevenit un jurist care sa supervizeze legalitatea tuturor actelor,hotaririlor,litigiilor institutiei dar sa angajezi din buget avocati care sa-ti acopere erorile,abuzurile ...pe persoana fizica. Ar putea sa-si faca asigurari de malpraxis individuale.
Postat 21 Februarie 2018, 19:42 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON