URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2017, 18:22

Consilier judeţean PSD, despre împărţirea banilor către primării: "Repartizarea s-a făcut după criteriile prevăzute de lege"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi decizia în Consiliul Judeţean Bihor a fost luată încă din 25 aprilie, consilierul judeţean PSD Ioan Gheorghe Ţara (foto), fost director al Curţii de Conturi Bihor şi fost prorector al Universităţii din Oradea, a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă, despre împărţirea cotelor de 20% din TVA şi impozitul pe venit către primăriile din judeţ. Aşa cum BIHOREANUL a scris la acea vreme, primăriile PSD şi UDMR sunt cele care şi-au atras cele mai mari sume, în timp ce şase primării conduse de edili PNL, inclusiv Oradea, n-au primit niciun leu.

"Aşa cum am procedat noi, s-a respectat legea. Aşa cum s-a procedat anul trecut, există suspiciuni că nu s-a respectat legea, pentru că mare parte din primarii PSD nu au primit bani, chiar dacă aveau arierate", a declarat Ţara, marţi, la sediul PSD Bihor.

"Atunci când am analizat alocarea de resurse, am luat în considerare primul criteriu obligatoriu din lege: arieratele. Şi n-am pierdut din vedere posibilităţile proprii de a-şi plăti arieratele. Nu se pune problema ca Primăria municipiului Oradea să nu-şi poată plăti arieratele", a spus Ţara, explicând astfel că, deoarece are venituri proprii mari, municipalitatea orădeană nu merita bani din aceste cote.

Ţara a admis însă că, după ce s-au aplicat criteriile legii, a contat şi "criteriul de natură politică", recunoscând practic că primăriile PSD şi UDMR au avut întâietate. "În orice caz, criteriile de natură politică nu au fost în primul rând", a completat el.

Consilierul a admis că o sumă importantă a mers către bisericile din judeţ, dar spune el, nu CJ a decis asta. "Repartizarea s-a făcut pe baza solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale. Nu CJ a decis, cetăţenii şi-au dorit. Am respectat dorinţa cetăţenilor".

PSD-istul le-a răspuns şi opozanţilor din PNL, care au acuzat că alianţa UDMR-PSD a împărţit "ceva bani" primăriilor liberale: "Nu cred că e vorba de "ceva bani" când vorbim de 6 milioane lei primăriilor conduse de primari liberali, respectiv 20%". În plus, a mai spus Ţara, totalul banilor împărţiţ, 30 milioane lei, e mai mare decât anul trecut, când CJ a avut la dispoziţie 22 milioane lei.

În final, consilierul judeţean a avut un mesaj pentru toţi primarii din Bihor, afirmând că la rectificarea bugetară din trimestrul trei au şanse să primească bani toţi edilii cu "solicitări rezonabile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ex comunicare
Excomunicarea l-a făcut/îl face pe prefect să nu atace HCL emise de fraţi!
Postat 10 Mai 2017, 08:34 de eutanasiu
!!!
Prefectul nu a atacat nici TRANZACTIA lui Bolojan din 09.09.2013 ! Asa ca...Pop, IUT ! Baga-te la inot in piscine ! Gratis sau nu !
Postat 09 Mai 2017, 21:12 de TDS
Curiozitate
Ar fi interesant de știut de ce prefectul nu a atacat HCL prin care fondurile au fost alocate doar primăriilor PNL lăsând pe cele conduse de PSD fără posibilitatea de a-si plăti obligațiile restante ...
Postat 09 Mai 2017, 20:41 de Cont
.
Abordare logica si profesională a problematicii. Nu cred ca trebuie răspuns cu aceleași metode utilizate de cei de dinainte.
Postat 09 Mai 2017, 20:25 de V1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON