URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2011, 16:14

Conducerea Maternităţii l-a făcut praf pe Crăiuţ: el însuşi e vinovat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crăiuţ şi "criminalii"

În urmă cu două zile, doctorul Doru Crăiuţ, şeful secţiei OB IV a Maternităţii şi profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Oradea, apărea pentru prima oară într-o conferinţă de presă, ca şef al Departamentului de Sănătate al PSD Bihor, şocând jurnaliştii prin acuzele de cea mai mare gravitate formulate împotriva managerului spitalului, Gavril Grebenişan, şi a primarului Oradiei, Ilie Bolojan.

Crăiuţ a spus că Grebenişan şi Bolojan sunt vinovaţi moral de "crimă", deoarece primul a elaborat, iar cel de-al doilea a aprobat, o organigramă a spitalului din cauza căreia "o femeie a fost mutilată, iar un nou-născut a decedat".

Potrivit spuselor lui Crăiuţ, pe 28 februarie a fost internată în Maternitate o gravidă în travaliu, "care a fost neglijată" şi căreia i s-a rupt uterul, iar medicul care era în gardă nu a avut cui să ceară un sfat, deoarece sala de naşteri nu ar avea şef, după ce aceasta a fost scoasă din subordinea fostei directoare Liana Antal, în prezent şefa secţiei OB I.

Replică totală

La două zile după ieşirea lui Crăiuţ, acesta a primit, tot prin intermediul unei conferinţe de presă, un răspuns dur, dar scrupulos documentat, din partea conducerea Maternităţii, reprezentată (în lipsa managerului Gavril Grebenişan, aflat în concediu de boală) de către fostul director medical, doctorul Traian Mureşan, de actualul deţinător al acestei funcţii, conferenţiarul universitar Petru Chitulea, şi de directorul economic, Maria Silaghi.

După ce Chitulea a promis că de acum înainte conducerea spitalului va reacţiona la toate problemele, inclusiv "la cele mai puţin plăcute pe care le pot ridica jurnaliştii", directoarea economică a prezentat răspunsul la prima acuză a lui Crăiuţ, şi anume că organigrama Maternităţii elaborată de manager şi aprobată de primar ar fi "nelegală".

"Organigrama corespunde 100% legii şi respectă integral Ordinul 914 din 2006, cu privire la organizarea şi funcţionarea spitalelor", a spus Maria Silaghi, referindu-se la faptul că sala de naşteri trebuie să fie în subordinea directorului medical al Maternităţii, şi nu a unui şef de secţie, fie el şi fostul manager Liana Antal.

Conducerea spitalului a pus la dispoziţia jurnaliştilor organigramele din 2005, 2007 şi 2010 ale Maternităţii, din care rezultă fără dubiu că sala de naşteri era subordonată directorului medical inclusiv în vremea când Antal conducea spitalul (şi când director medical era doctoriţa Valeria Filip). "Fostul manager, înainte de a fi schimbat, a făcut o organigramă prin care a încercat să scoată sala de naşteri din subordinea directorului medical, pentru a o trece în propria sa subordonare. Iniţial l-a indus în eroare pe domnul primar Ilie Bolojan, care a semnat-o, însă ulterior ea a fost anulată şi s-a revenit pur şi simplu la vechea organigramă, care era corectă şi legală", a spus directoarea economică.

Pe de altă parte, conducerea Maternităţii a demontat şi afirmaţiile lui Crăiuţ cum că organigrama actuală nu ar avea avizul Consiliului Medical al spitalului, punând la dispoziţia jurnaliştilor procesul-verbal al şedinţei de Consiliu Medical în care documentul a fost discutat şi semnat atât de Crăiuţ, cât şi de Antal.

Uite cine vorbeşte

Tot directoarea economică a furnizat explicaţii şi cu privire la motivele pentru care Crăiuţ a ieşit în public să-i acuze de "crimă" pe manager şi pe primar, arătând cu lux de amănunte că Crăiuţ are numeroase probleme de ordin profesional şi legal, una mai gravă decât alta.

Potrivit celor prezentate şi actelor puse la dispoziţia jurnaliştilor, Doru Crăiuţ era în vizorul conducerii Maternităţii pentru că a desfăşurat studii clinice (a testat medicamente) pe paciente, fără ca spitalul să aibă beneficii din aceste studii, deşi ele s-au desfăşurat pe cheltuiala unităţii. "Abia după ce domnul manager i-a cerut explicaţii domnului doctor Crăiuţ, firma care a comandat studiile a virat în contul Maternităţii 300 de dolari. După ce i s-au cerut explicaţii şi a doua oară, firma a mai virat încă 3.000 de euro", a spus directoarea economică. Pe de altă parte, în ciuda insistenţelor managerului Grebenişan de a-i fi prezentat contractul dintre firma care a comandat studiile şi Maternitate, acest act nu a ajuns nici până în prezent la conducerea spitalului, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la existenţa lui şi la legalitatea studiilor.

"Eu sper că domnul doctor Crăiuţ are măcar acordul pacientelor că au acceptat să se facă studii clinice pe ele, pentru că dacă nu îl are, acest lucru este foarte grav", a adăugat directorul medical Petru Chitulea.

Impostorul

Tot cu privire la Crăiuţ, jurnaliştii au aflat că acesta a "confiscat" pentru sine însuşi un laparoscop primit de Maternitate de la Universitate, şi că el a fost singurul care a efectuat operaţii cu acest aparat, deşi nici măcar nu are calificare pentru aşa ceva.

Potrivit documentelor, în 2008 Crăiuţ a efectuat 13 intervenţii, în 2009 - 11, iar în 2010 - 7, deşi nu are acest drept, întrucât nu are competenţă în această subspecializare. Pentru ca jurnaliştii să înţeleagă mai bine, doctorul Chitulea a făcut o comparaţie cu domeniul rutier: "Este ca şi când un biciclist sau o persoană care are permis de conducere doar pentru un scuter s-ar apuca să transporte marfă cu TIR-ul sau pasageri cu autocarul". Pe de altă parte, Chitulea a explicat că în acest fel Crăiuţ a şi păgubit Maternitatea, deoarece CAS nu a decontat spitalului operaţiile făcute de un medic care nu avea acest drept.

Tot în ce priveşte capacitatea profesională a lui Crăiuţ, conducerea Maternităţii a prezentat un clasament întocmit în funcţie de aşa-numitul indice DRG (întocmit de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, nu la nivel local), potrivit căruia - deşi este ditamai deţinătorul unui titlu universitar - Crăiuţ se situează în ultimii doi ani abia pe locurile 20 şi 21 dintr-un total de 30 de medici ai spitalului. Mult în urma unor simpli asistenţi sau preparatori universitari...

"Criminalul" Crăiuţ

Referindu-se şi la aşa-zisul caz de malpraxis "demascat" de Crăiuţ la sediul PSD, conducerea Maternităţii a precizat că în 2009 însuşi Crăiuţ a făcut o operaţie precum cea pe care a acuzat-o, soldată tot cu moartea nou-născutului, dar niciun coleg nu i-a pus în cârcă nereuşita, aşa cum a făcut el.

"Pacienta despre care a vorbit domnul doctor Crăiuţ este o femeie care nu numai că a avut multe naşteri, dar a avut şi multe avorturi, şi a suferit o ruptură de uter. O ruptură de uter este oricând posibilă chiar şi la o femeie tânără şi sănătoasă, dar riscul e cu atât mai mare la o femeie cu un asemenea istoric medical", a explicat directorul medical al Maternităţii, doctorul Chitulea. "Ruptura uterină este un accident imprevizibil, descris ca atare în literatura de specialitate. La o pacientă cu aşa-numitul uter indemn, ea produce mortalitate maternă, adică moartea mamei, în 14% din cazuri, iar mortalitate fetală, adică a nou-născutului, în 74% din cazuri", a spus Chitulea, precizând că a citat din statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Şi fostul director medical Traian Mureşan a dat explicaţii, spunând că echipa de la Maternitate nu a neglijat pacienta şi nu a acţionat tardiv pe fondul inexistenţei unui şef peste sala de naşteri. "Eu eram director medical, dar în acea zi eram şi de gardă, şi pot să vă spun nu doar că mi-am asumat responsabilitatea intervenţiei, ci şi că în momentul când s-a produs ruptura de uter personalul deja se echipa şi se spăla ca să intre în sala de operaţii", a spus doctorul Mureşan. El a adăugat că, mai mult, a reuşit să evite decesul fătului la naştere, nou-născutul decedând a doua zi, când el nu mai era de gardă.

Chitulea a spus că apreciază intervenţia colegului său drept o reuşită, pentru că acesta a respectat ordinea de priorităţi, care impunea în primul rând salvarea mamei. "Pot fi ironizat, dar acestea sunt reguli care nu pot fi schimbate de nimeni, nicăieri în lume, iar faptul că femeia este acasă şi îşi poate vedea de ceilalţi copii este un succes", a spus directorul medical al Maternităţii.

Cei doi medici au mai explicat că astfel de cazuri se înregistrează la Maternitatea Oradea cu o frecvenţă destul de mare, circa 8 - 10 pe an. "Există şi la medici insuccese, dar nu toate le sunt imputabile. Acest caz nu poate fi reproşat medicilor, care au acţionat ca la carte", a concluzionat Chitulea.

În plata Domnului

Întrebat dacă va sesiza Comisia de Etică a Maternităţii sau Comisia de Discplină a Facultăţii de Medicină cu privire la conduita nedeontologică a lui Doru Crăiuţ, Mureşan şi Chitulea au spus că nu vor face acest lucru, sugerând că ar fi zadarnic.

"Mie mi-a cerut doctorul Crăiuţ să-mi cer scuze de faţă cu tot personalul Maternităţii pentru că aş fi ştirbit prestigiul Universităţii atunci când am cerut cadrelor medicale care au titluri universitare să respecte regulile câtă vreme se află în spital. Cui să-i cer scuze? Celor care au vândut diplome la Facultatea de Medicină? Celor care au devalizat banii Ministerului Educaţiei la Universitate?...", a spus Mureşan, cu trimitere la onestitatea şi competenţa "sorboneilor", adică a universitarilor care au titluri, dar nu reuşesc să facă şi medicină.

"Eu n-o să fac aşa ceva, în schimb o să mă asigur că în spital toţi angajaţii vor respecta legea şi regulile", a răspuns şi directorul medical. Nu fără o mică înţepătură la adresa profesorului Crăiuţ, care şi-a obţinut titlul datorită fostului decan al Facultăţii, Mircea Ifrim. "Un lucru e cert: titlul universitar are o relevanţă zero în sala de operaţii. În sala de operaţii nu contează ce titlu ai, ci doar ce ştii să faci pentru pacient!", a concluzionat Chitulea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Mercenarii o dau la intors
Ai schimbat tonul destul de repede CRIS ... ti s-a facut frica de repercursiuni ? O dai la intors ? Degeaba, ca lipsa de caracter te defineste.
Postat 28 Martie 2011, 16:26 de all
Imagine universitatii
Se pare ca ” a aduce prejudicii imaginii Universitatii” este unul din laitmotivele celor care, culmea, prin actiunile lor nu fac decat sa o discrediteze! Poate ca daca si-ar monitoriza propriile actiuni IMAGINEA ar fi alta. Si daca tot nu sunt capabili sa aduca un plus de imagine poate ar fi util sa-si evalueze mai bine sansele atunci cand pornesc la atac fara alte argumente decat dorinta marunta de razbunare! Din respect pentru institutie nu s-ar dezgropa toate mizeriile facute pana la urma de persoane!
Postat 19 Martie 2011, 12:51 de CSM
Dl. CRaiut sa raspunda concret la acuzatii
Dl. Craiut si D-na Antal nu au raspuns nici pana azi CONCRET la faptele despre care presa locala a scris si acum vreo 1-2 luni: teste pe pacienti, folosirea aparaturii in mod incoret/ilegal, cheltuirea banilor maternitatii ilegal etc. Dansii sa nu uite ca sunt angajatii unei institutii publice si sunt platiti din banii nostri, ai (oradenilor) contribuabililor si au obligatia sa raspunda. D-nii Chitulea si Muresan au iesit si au raspuns concret acuzatiilor care li s-au adus. D-na Antal si Dl. Craiut nu au raspuns nici pana azi concret la acuzatii. La Maternitate se incearca sa se schimbe in bine lucrurile. Suntem alaturi de noua Conducere a Maternitatii, pentru ca s-au intamplat prea multe ilegalitati/nereguli/nenorociri cat timp acolo au condus D-na Antal si D-na Filip si lucrurile trebuie sa se schimbe in bine.
Postat 18 Martie 2011, 20:49 de oradean
go west !!!
recomandare: mergeti in UNgaria pentru ORICE afectiune ginecologica !!!!
Postat 18 Martie 2011, 18:04 de ego
wow...
... cu securile pe masa. What\'s next?
Postat 18 Martie 2011, 10:14 de shadow
Ipocrizie
Cata ipocrizie. Pacienta e o t*ganca amarata care probabil, in mod normal nici n-ar fi fost bagata in seama (si probabil tratata ca ultimul om) de catre onor prof.univ.dr.docent.conferentiar.sef lucrari etcetc Craiut (chiar? ce relevanta are ca scrii pe usa cabinetului de la spital Dr XYZ, Sef lucrari). Dar in conditiile actuale se foloseste cu nerusinare de cazul ei ca sa arunce cu noroi.
Postat 18 Martie 2011, 07:47 de azeroth
craiut & antal
nici nu stii cine este mai tembel in afacerea asta. Craiut ca face jocurile lui Antal? Antal ca si-a ales un prost care sa-i faca jocurile?
Postat 17 Martie 2011, 20:43 de doctor
Craiut, nu Rege al ginecologiei
Ca medic, nu e chiar asa de rau Craiut. Doar ca e rau de gura. Dar imi amintesc ce bun era de gura, cand pupa cu gura inelul cu pecete al cavalerului de Malta, Ionel Bara
Postat 17 Martie 2011, 17:34 de Ionel Bara cavaler M
Decenta, domnilor doctori!
Intotdeauna dracul se ascunde in amanunte. Decenta, domnilor doctori!
Postat 17 Martie 2011, 17:19 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON