URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2014, 14:21

Conducerea Aeroportului Oradea a anunţat licitaţia pentru lucrările de modernizare cu fonduri UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţia, înaintea finanţării

Şeful CJ, Cornel Popa, şi cel al Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că, deşi încă nu a fost semnat contractul de finanţare cu Comisia Europeană, autorităţile de la Bruxelles au dat undă verde licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor de modernizare şi extindere a aeroportului, aceasta fiind deja lansată pe SEAP la începutul săptămânii, pe 20 ianuarie.

"Nu de capul nostru am lansat licitaţia, ci în urma acordurilor primite, pentru că până în 30 septembrie 2015 proiectul trebuie finalizat. Din ce ştim, acordul de finanţare urmează să fie semnat curând, poate chiar la Oradea, poate în prezenţa premierului. Orice prim-ministru îşi doreşte să participe la semnarea unui asemenea contract, care nu se semnează în fiecare zi", a spus Popa.

Preşedintele CJ a mai adăugat că speră ca firmele care vor participa la licitaţie şi vor pierde "să nu-şi taie picioarele reciproc", determinând amânarea începerii lucrărilor. Popa a precizat că până pe 4 martie toate firmele care îndeplinesc criteriile pot depune oferte.

Condiţii severe

La rându-i, comandantul Aeroportului a afirmat că firmele care sunt interesate de lucrare vor avea de respectat reguli stricte, atât pentru a le fi acceptate ofertele, cât şi pentru a nu fi penalizate în timpul efectuării lucrărilor sau înaintea recepţionării acestora.

"Deja patru firme au cerut clarificări, ceea ce înseamnă că va fi o concurenţă foarte mare, dar am şi pus condiţii foarte aspre. Firmele trebuie să aibă autorizări speciale de la Autoritatea Aeronautică Română, să îşi asume un grafic de lucrări în trei etape pentru a ţine aeroportul închis cât mai puţin timp, pentru că acesta va fi un criteriu important pentru departajare, şi vor suporta penalizări de 50.000 euro pentru fiecare zi în care aeroportul va fi ţinut închis peste perioada asumată. În plus vor fi şi alte penalizări pentru întârzierea per ansamblu a lucrărilor", a spus Gheorghe Pasc.

Gata pentru 6 avioane

Pasc a precizat că actuala pistă va fi complet înlocuită, pentru ca la final lungimea să fie extinsă de la 1.800 metri la 2.100 metri, lăţimea de la 30 la 45 de metri, iar ea să suporte greutatea aeronavelor de dimensiuni mari, tip Boeing.

De asemenea, vor fi construite o nouă platformă, un nou sistem de balizaj (nu doar pe marginile pistei, ci şi pe axul central al acesteia), precum şi o nouă uzină electrică pentru susţinerea sistemului de balizaj, la care nu vor exista cuplaţi alţi consumatori.

În fine, a spus Pasc, platformele vor permite "parcarea" concomitent a şase aeronave, din care două grele, tip Boeing, două medii (tip ATR 42) şi două mici (tip ATR 72).

Valoarea totală a proiectului de modernizare şi extindere a Aeroportului orădean este de 130,075 milioane lei, din care valoarea totală eligibilă de 96,306 milioane. Din această sumă, 85% (81,860 milioane lei) vor fi asigraţi de Comisia Europenă prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi (axa pentru infrastructura de transport aerian), 2% (1,926 milioane lei) din bugetul Consiliului Judeţean Bihor, iar 13% (12,519 milioane lei) de la bugetul de stat.

Proiect cu opinteli

Proiectul de modernizare şi extindere a Aeroportului din Oradea a fost elaborat în 2011, când preşedinte al CJ Bihor era Radu Ţîrle, iar în iunie 2012 a fost declarat eligibil de Autoritatea de Management a POS Transporturi, cu un punctaj de 92 din 100 puncte posibile.

Finanţarea a fost însă amânată, astfel încât în vara anului trecut proiectul a trebuit să fie actualizat şi depus din nou, primind undă verde spre finanţare de la autorităţile europene împreună cu cele elaborate pentru aeroporturile din Craiova şi din Iaşi.

Banii vor fi asiguraţi, conform asigurărilor primite de CJ de la autorităţile din Bucureşti şi de la Bruxelles, cel mai probabil în cursul lunii următoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
POPA CORNEL SI PETI ALIN PROTECTORI DE PENAL !
POPA CORNEL SI PETI ALIN PROTECTOR DE PENALI !! PETI ALIN ,Seful de la A.R.R –BIHOR protejeaza CONDAMNATII din ARR –BIHOR !! PENTRU LUARE DE MITA ,TRAFIC DE INFLUENTA SI ABUZ IN SERVICIU ( LA 3-2 ANI CU SUSPENDARE !) 4 la numar ,sa-i stie si lumea , in ordine alfabetica , BUTIRI CRISTIAN ,DERBAN SORIN ,LUPU MARIUS ,SABAU SEBASTIAN . Unde-i POPA CORNEL ,s-a ne mai spuna povesti frumoase ca si in campanie ,cu drumuri reabilitate si modernizate,cu autostrazi ,acum ai este rusine sa mai iasa intre oameni ,dupa alegeri si-a aranjat clientela politica ,isi ia dreptul si bine merci ,anii trec pensia se apropie si noi ramanem cu aceleasi drumuri si binenteles tot cu aceleasi promisiuni peste alti patru ani .Asa se aude in zona Beiusului ca spaga din taxele de drum ajunge la dumneata ,cica le-ai majorat (spaga),o curiozitate d-le POPA CORNEL ,unde ai gasit pacaliciul ala de la A.R.R ,ti-a trebuit mult sa il gasesti,ala trebuia pus la DIRECTIA DE OPERATIUNI VAMALE SI ACCIZE ,poate acolo avea putina experienta ,ala este un cunoscut traficant de alcool ,s-au cel putin acum ceva vreme cumparam alcool de la el de la Buntesti ,oricum ar mai trebui sa-mi dea o suma de bani de multa vreme ,dar probabil s-a prescris in opinia lui .Am votat POPA CORNEL .. in speranta ca se va schimba ceva ,dar cu asemenea indivizi ,sunt sigur ca asa mult dorita schimbare se lasa asteptata.A-ti pierdut un sustinator D-le POPA CORNEL si PETI ALIN !! si cred ca nu numai unul.
Postat 24 Ianuarie 2014, 22:27 de POIENAR
BIHORUL PE PRIMUL LOC
POPA =FALIMENT=PNL=HOTI SI SPAGARI ORDINARI
Postat 24 Ianuarie 2014, 17:11 de POPA FALIMENT
Ar fi bine! 2 ERATA
*ERATA: Si doar Dumnezeu NE ajuta! Ca in rest...vai si amar!
Postat 23 Ianuarie 2014, 18:45 de Asta e
Ar fi bine!
Las ca PDL cu Tarlea sau alte partide "sigur" ar fi rezolvat treaba mult mai bine. Suntem in romania..totul e o ruleta la banda rulanta, si doar Dumnezeu nu ajuta!
Postat 23 Ianuarie 2014, 18:21 de Asta e
Fara contract dar cu banii pregatiti la Bruxelles!
Si daca guvernul nu o sa aiba bani de cofinantare (adica cei 13%), ca poate are nevoie sa doteze ROMATSA cu echipamente si cu abonament la sistemul de european de localizare pentru aviatia civila, atunci o sa plateasca Popa Prostu toate lucrarile aferente contributiei locale, adica 15%? Falimentul judetului Bihor e pe aproape cu PNL!
Postat 23 Ianuarie 2014, 16:31 de Amatorul USL s.a.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON