URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2016, 17:00

Condamnat, traseist şi cu scoruri mici la alegeri, Horea Vuşcan este candidatul ideal pentru PMP la Primăria Oradea: "Traian Băsescu l-ar vota"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP) Bihor, Eugen Tomac, a venit marţi la Oradea pentru a lansa oficial candidaţii formaţiunii pentru şefia Consiliului Judeţean Bihor şi a Primăriei Oradea. Soluţiile alese de PMP par a fi, însă, unele improvizate.

Scoşi din pălărie

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor va candida fostul jurnalist Daniel Meze, care nu a mai ocupat nicio funcţie publică şi care a fost exclus, în 2014, din partid după ce a cedat o parte din locurile PMP în secţiile de votare către alianţa PSD-UNPR-PC, la alegerile prezidenţiale. De curând, acesta a fost numit preşedinte al PMP Bihor, după ce, în ultimul an, Attila Marton şi Alin Puşcău s-au retras pe rând din această funcţie.

La Primăria Oradea, în schimb, aşa cum era de aşteptat, oamenii lui Băsescu vor merge pe mâna lui Horea Vuşcan, care întâi a candidat ca independent la Consiliul Local, apoi a trecut pe la mai multe partide ecologiste, iar în 2012, la alegerile locale, reprezentând Partidul Uniunea Ecologistă din România, a obţinut doar 992 de voturi candidând pentru funcţia de primar.

În schimb, Eugen Tomac a susţinut că nu este vorba de improvizaţie în alegerea candidaţilor, adăugând că "mizăm pe această echipă". "Vă asigur că la Bihor, Mişcarea Populară va avea un scor mai bun decât stânga. Avem acest obiectiv şi ne vom bate pentru el. În Oradea sunt mulţi oameni care cred în continuare în preşedintele Traian Băsescu. Eu sunt sigur că dacă domnul preşedinte ar fi avut buletin de Oradea, l-ar fi votat pe 5 iunie pe Horea. Avem ambiţii şi obiective îndrăzneţe şi ne vom lupta pentru ele", a spus Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă care s-a ţinut în noul sediu al PMP Bihor, situat pe strada Mircea Emilian Chitul.

Vuşcan, pe profilul PMP

Întrebat de BIHOREANUL ce îl recomandă pe Horea Vuşcan să fie candidatul PMP Bihor la Primăria Oradea, având în vedere scorurile extrem de mici obţinute până acum precum şi imaginea publică a acestuia, având în vedere că, în 2002, a fost condamnat pentru ucidere din culpă, Eugen Tomac a spus că acesta "corespunde profilului nostru de candidat".

"Decizia este una asumată. Ştim exact încercările pe care le-a avut domnul Vuşcan în 2008 şi 2012, dar corespunde profilului nostru de candidat, curajos şi dinamic, un om care vrea să facă ceva pentru comunitate, nu vine în politică pentru a avea mize personale, ci vrea să ofere din experienţa lui", a răspuns preşedintele executiv al PMP.

În completare, Horea Vuşcan a precizat că a "plătit pentru acel eveniment din punct de vedere moral, civil, social şi financiar". "Dacă discutăm despre o candidatură, discutăm de profesionalism, nu de viaţa privată. Din punct de vedere profesional, spre deosebire de mulţi alţi oameni politici din Oradea, eu am confirmat", a spus Vuşcan.

Vot cu… piciorul

Culmea este că Horea Vuşcan a susţinut întotdeauna că nu este de acord cu felul în care fac politică partidele tradiţionale, alegându-şi întotdeauna formaţiuni ecologiste. De altfel, recent, Vuşcan îşi căuta online adepţi "sătui de politică şi politicieni" care să-l urmeze. De data aceasta, însă, potrivit acestuia, scopul scuză mijloacele.

"Timp de patru ani problemele pe care eu le-am ridicat - termia, parcările, partea ecologistă - nu au fost rezolvate. Pentru a-ţi atinge obiectivele, iar obiectivele mele sunt să ajung în Consiliul Local Oradea şi să-mi fac temele cunoscute, trebuie să dau mâna cu acei oameni cu care pot să ajung acolo", a răspuns Vuşcan întrebării BIHOREANULUI legate de brusca lui afiliere cu oamenii lui Băsescu.

Pe de altă parte, în conferinţa de marţi, Daniel Meze şi Horea Vuşcan au criticat conducerile din ultimele mandate ale judeţului şi Oradiei. Candidatul PMP la Primăria Oradea a declarat că, din cauza salariilor mici şi lipsei oportunităţilor, mulţi orădeni au "votat cu piciorul" şi şi-au părăsit oraşul natal pentru Cluj, Timişoara sau Bucureşti. "La penultimul recensământ au fost 230.000 de oameni în Oradea, astăzi avem 180.000 de oameni. Această diferenţă reprezintă o confirmare a direcţiilor greşite pe care le-au luat cei care ne-au condus oraşul în ultimul timp. Niciun pod, niciun drum expres, nicio piaţetă nu vor rezolva problema oamenilor care pleacă către alte oraşe", a declarat Vuşcan.

Soluţia propusă? "Dacă vrem să rezolvăm aceste lucruri trebuie să creăm oportunităţi, care se nasc din libertate. Libertate pentru Oradea înseamnă scăderea taxelor şi impozitelor. De aici vor apărea firme care fac investiţii. De acolo vor apărea salarii mari, iar salariile mari vor avea nevoie de profesionişti. Odată cu această necesitate vor apărea şi specializări mai bune ale Universităţii din Oradea", a mai precizat Vuşcan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Papagalul
Tipu' din dreapta o fi vreun şmecher pe barosăneală călare şi noi n-am auzit de el ! Ferească Dumnezeu, ce papagal ! O cămaşă şi-un sacou n-are ? Sfidător şi fanfaron ! Da' ce freza dracu'-i aia la, cică, un "politician" şi pe deasupra şi aspirant la funcţia de primar la ditai urbea ?!!
Postat 04 Februarie 2016, 11:32 de ovexcluj
lasa vorbaria d-le Tciomag
....lasa domle GOGORITELE in Ucraina ta, ai prins gustul banilor, ori ai venit aici sa tulburi apele? Lasa tu asa cum sunt Ardeleni mai lenti dar harnici decat iuti si puturosi cum sunt Moldoveni. Stimate domn *, nu mai functioneaza faiele la cei de rasa superioara neagra in Bucuresti? Ia si mataluta bocceluta cum a luat si Filip de la Slatina venind cu ciupa pe cris si cu opinci in picioare, si el a plecat cu VERSACE in picioare, apropos nu Versace de DRAGONUL ROSU BUCURESTI ci VERSACE MADE LA MILANO. de cand s/a cuplat cu fata lu Copelman si a lasat/o pe doamna Filip a plecat cu desaga plina *** Mai mereu vad pe tramvai sosia dansului acel Barbos rapciugos care nu cunoaste incotro sa o ia, dar omul tot merge il mana duhoarea, poate il propunem consilier domnului VUSCAN si sef de grup Parlamentar la MP. Domnilor prea multa importanta dam idiotilor criminalilor, hotilor, doar vorbe precum floarea din gradina de vara, daca vorbim de ei se cred importanti, mai d-le Vuscan de tras pe nas ne dai si noua poate te votam la o TURMENTIE, ori poate ii dai si mult brunetului TOMAC, Topac, Ciomag, ori cum lo chema, eventual o fetita ca te/a promovat, te/a scos la rampa.
Postat 04 Februarie 2016, 01:05 de ciumpalacu
Miscarea CoPULAra
Numai un T(ol)omac putea sa propuna asa ceva. Cine dreak e papagalul din dreapta? Avem carnavala la Oradea si nu am aflat si noi? Ba, Vuscan vezi ca te voteaza si mortii aia pe care i-ai omorat cu masina, asa o sa aduni cam 0,5% dim voturi:)
Postat 03 Februarie 2016, 10:21 de boby
PCR transpartinic. Ep.: Interoil SA Oradea vs Flota comercială a RSR
I. ”Cine se aseamănă, se adună” II. "Timp de patru ani problemele pe care eu le-am ridicat - termia, parcările, partea ecologistă - nu au fost rezolvate. Pentru a-ţi atinge obiectivele, iar obiectivele mele sunt să ajung în Consiliul Local Oradea şi să-mi fac temele cunoscute, trebuie să-mi dau mâna cu acei oameni cu care pot să ajung acolo". 1. A ridica probleme şi a da indicaţii preţioase tot tăntălăul/politrucul ştie face. A da însă soluţii concrete, bine documentate si viabile în interesul comunităţii, respectiv a românului onest şi de bună credinţă, este cu totul altceva. III. ”La penultimul recensământ au fost 230.000 de oameni în Oradea, astăzi avem 180.000 de oameni. Această diferenţă reprezintă o confirmare a direcţiilor greşite pe care le-au luat cei care ne-au condus oraşul în ultimul timp. Niciun pod, niciun drum expres, nicio piaţetă nu vor rezolva problema oamenilor care pleacă către alte oraşe”, a declarat Vuşcan. 1. Câţi angajaţi or mai fi pe la fostul ”Interindustrial” Oradea (fosta fabrică de ulei), unitate ”păstorită” de miniclanul Vuşcan? PS ”Multe (alte) succesuri!”
Postat 03 Februarie 2016, 05:37 de stefan
Are perf., dreptate SCORTOSU
Hmmm, acu ce doreste si domnul VUSCAN, sa falimenteze si Oradea asa cum a falimentat si Fabrica de Ulei HOREA, va mai aduceti aminte???? S-au sa modifice HG a legi circulatiei ca sa poata orisicine ucide pe orisicine pe trecerea de pietoni din str.Olimpiadei rezultand 2 morti! Ori doreste domnia s-a sa fie PRIMARUL VOLUNTAR un exemplu public care de altfel asa ar trebui sa fie, dar eu cred ca nu poate fara sa gaseasca niste idei de SUPT-FINANCIARE de la BUGET. Singur care a facut si a scris putintica istorie in acest oras de 25 de ani, a fost d-ul BOLOVAN asa cum uni il ponegriti. Altor primari ati umblat cu plocoane sa va asfalteze putin stradutele atat, nimic nu ati realizat. Defapt si in fapt cand vi se ofera huiduiti si ponegriti unii dintre noi, iar cand vi se promite si vi se ia tacem ca si CACATI IN IARBA :))) Avizul Ponegriti VS Tacutii !
Postat 03 Februarie 2016, 05:18 de ciumpalacu
Gluma serii...
E hilara situatia si numa buna de criticat, un bun subiect de bihorel: vuscan e libertarian (libertinist social (de stanga ca societate) si economie libera(de dreapta ca economie)) insa miscarea populara e un partid clar de dreapta (conservator dpdv social (de dreapta) si economie libera(de dreapta)). Asocierea celor doua e ca nuca in perete. In rest, PMP-ul isi taie singur din procentaje prin asocierea cu un astfel de personaj, sub orice critica. @TDS, ce relevanta si legatura are refularea sentimentelor tale cu articolul, nu vad...
Postat 02 Februarie 2016, 20:41 de unu
lolek si bolek
Un trio formidabil. Meze, Vuscan si dl. Tolomac. Meze si Vuscan sunt precum Lolek si Bolek. Un cuplu ciudat.
Postat 02 Februarie 2016, 19:03 de andreimagheru
Doua panarame
Subiect pentru Bihorel !Gânditorul cu brățară albastră și samuraiul verde.
Postat 02 Februarie 2016, 18:53 de caragiale
NU NE MAI TRAGETI PE DREAPTA !
Si impresia mea este cs bihoreanul este usor , usor PRO Bolojan ! Pentru mine nu este nici o problema ! Asa e in toata presa ( sau televiziunile ) si nu numai la noi ! Deranjant este atunci cand nu sunt acceptate alte opinii ! Deranjant este cand eu sunt facut postac PSD fara a fi ! Deranjant este atunci cand cei ce am fost impotriva Referendum-ului de unire cu Sanmartinul am fost catalogati : oponenti ai progresului , limitati , mancatori de mici si bautori de bere ! Asta ma deranjeaxa !
Postat 02 Februarie 2016, 17:56 de TDS
Pentru unii mumă; pentru alții ciumă...
Nu-l susțin pe Vuscan; chiar îl consider un oportunist, care se crede a fi omul potrivit la locul potrivit; doar că el nu e un asemenea om... Nu pot însă să nu observ atitudinea "la două capete" a celor de la acest săptămânal: mumă cu cei pro Bolojan & PNL; ciumă pentru restul... Profesionalism jurnalistic e ăsta, stimabililor?!? Sau mai bine nu vă mai întreb nimic, că vă urechează badea Chirila - știți voi care...
Postat 02 Februarie 2016, 17:36 de Danutz
Un caraghios !
Pe Base il stiu da pe caraghiosu asta nu-l recunosc !!! Ma intreb ce trage pe nas? Bolovanul-Bolojan este singurul candidat la functia de primar. Altul nu vad inca !
Postat 02 Februarie 2016, 17:27 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON