URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2016, 17:03

Condamnat penal definitiv, dar reales cu ajutorul UDMR, un primar din Bihor îşi pierde funcţia: la Paleu urmează alegerea unui nou edil-şef

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a emis un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului primarului comunei Paleu, Somogyi Ludovic, UDMR-istul aflându-se pentru a doua oară în această situaţie, după ce anul trecut mandatul i-a încetat de drept din acelaşi motiv ca şi acum.

Concret, cu doi ani în urmă, el a fost condamnat penal, împreună cu patru subalterni din Primărie, pentru falsificarea mai multor documente oficiale, fapt ce a dus la împroprietărirea abuzivă pe un teren a unui grup de orădeni, între care şi preotul Vasile Bicăzan, parohul unei biserici din Ioşia Nord.

"Recidivist"

Somogyi Ludovic a fost condamnat prima oară în 2014, de către Tribunalul Bihor, apoi în 2015, de către Curtea de Apel Oradea, la 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei şi cu un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, perioadă în care - conform sentinţei - în baza unei pedepse accesorii, nu are voie să exercite nicio funcţie ori activitate fie de demnitate publică, fie de funcţionar.

În iunie 2015, după ce sentinţa a rămas definitivă, prefectul Claudiu Pop a emis un ordin prin care constata, conform legii, încetarea de drept a mandatului său. u toate acestea, Somogyi - care timp de un an a condus comuna din umbră, în calitate de consilier al viceprimarului desemnat să-i exercite atribuţiile - a candidat şi la alegerile din acest an, pentru al treilea mandat, tot pe lista UDMR, profitând că legea electorală nu-i interzicea candidatura, concomitent ignorând interdicţia stabilită printr-o altă lege, privind statutul aleşilor locali, de a exercita funcţia.

Adio, Primărie

Cea de-a doua încetare de drept a mandatului edilul UDMR-ist din Paleu a fost constatată de prefectul Claudiu Pop printr-un ordin emis joi, 6 octombrie, făcut public vineri printr-un comunicat care arată că acesta "a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate prin Sentinţa Penală nr. 344/2014 a Tribunalului Bihor, menţinută prin Decizia penală nr. 358/A/2015 a Curţii de Apel Oradea, cu suspendarea executării pedepsei principale pe o perioadă de 3 ani şi 2 luni, precum şi cu pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului unor drepturi, printre care şi acela de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii".

Conform ordinului prefectului, atribuţiile primarului vor fi exercitate, începând de vineri, de către viceprimarul comunei. De altfel, Prefectura menţionează că Somogyi a mai fost "mazilit" şi în 2015, când UDMR-istul a atacat decizia în instanţă, dar ea a fost menţinută atât de către Tribunalul Bihor, cât şi de către Curtea de Apel Oradea.

Potrivit legii, în această situaţie, Prefectura este obligată să informeze Guvernul, care la rându-i este obligat să organizeze alegeri locale anticipate parţiale, pentru ca locuitorii comunei Paleu să-şi desemneze un nou edil şef. Cel mai probabil, scrutinul se va desfăşura concomitent cu alegerile parlamentare programate pe 11 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CIOLANUL DIN PRIMARIE
Tine bine ungurul de ciolan mai ales în Paleu unde s a cam investit în ultima vreme bine deci teoretic se manca și bine fiind bugetar se mai unge și el pe degete ca altfel nu ar fi ținut așa de scaun. Un om drept și ar fi dat demisia la prima condamnare, adică tu falsificI și lucrezi în continuare.Ăsta e România tara tuturor posibilităților! Și apropo ungure tine bn de ciolan nu da și la altii din el.
Postat 09 Octombrie 2016, 09:06 de Adrian_Preda
hunii şi vardiştii
Băiatu' din poza de mai sus nu numai că a avut şanse, a şi confirmat că hunii care-l votează sunt cel puţin la fel de inteligenţi precum depanatorul care i-a format şi condus spre culmile succesului. Hoţie şi prostie specifice.....
Postat 08 Octombrie 2016, 11:09 de Vlaicu
Era si timpul!
Din iunie pana acum perfectul putea emite o suta de ordine... in fine, mai bine mai tarziu decat niciodata. Totusi, n-as da o tenta politica anti udmr acestei stiri, jeguri sunt in fiecare partid. Penalul scripcaru, primarul reales al Brasovului, este sub control judiciar din februarie. Sau presedintele psd, dragnea, care desi condamnat definitiv se vrea premier!!! Culmea, are sanse mari la cat de prosti sunt romanii!
Postat 08 Octombrie 2016, 05:50 de pinonel
A mai cazut o marioneta
Acuma va trebui sa isi gaseasca Kiss o alta marioneta ca asta e consumata. Stupid mi se pare ca oamenii voteaza tot ce zice UDMR, doar pt ca ei sunt de nationalitate maghiara si li se spune ca trebuie sa fie protejati, deci neaparat pe criterii etnice trebuie sa voteze, si uite asa ce zice "tata" Kiss, aia se pune la primarie, ca prostii voteaza UDMR cu ochii inchisi. Am avut de a face de cateva ori cu Somogyi si pot spune ca rar am vazut o persoana mai incompetenta, dar asta e criteriul pe care a fost pus acolo, nu trebuie sa ne miram. Paleu, sorry, iti meriti soarta, ca bine nu-ti merge. Cand o sa va treziti o sa va mearga mai bine, dar n-o sa va treziti, urmatoarea "papusa" marca Kiss, va rugam poftiti in fata.
Postat 07 Octombrie 2016, 21:32 de cchris26
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON