URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2015, 18:00

Condamnări cu executare în mega-dosarul Top Construct: Fostul subprefect Nicu Odobasianu, 4 ani de închisoare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pedepse grele, date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, joi, în mega-dosarul Top Construct. Cazul priveşte o escrocherie comisă de compania cu acelaşi nume după ce, în 2007, a reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local.

Din suma totală, Top Construct a încasat, în perioada 2007-2008, aproape 2 milioane de lei în baza unor documente falsificate, care atestau finalizarea unor lucrări prevăzute în contract, în realitate neexecutate. În plus, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul Top Construct a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor.

Nu mai puţin de 16 persoane au fost cercetate în dosar, atât funcţionari din Primărie, cât şi reprezentanţi ai firmei, şi chiar o directoare de sucursală BRD, care a lichidat contul de bună garanţie fără să verifice veridicitatea documentului şi în absenţa vreunui reprezentant al Primăriei Beiuş.

Edili după gratii!

După mai bine de 4 ani de la descoperirea fraudei, fostul primar Nicu Silviu Odobasianu (foto) a fost condamnat, joi, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru infracţiuni precum înşelăciune şi uz de fals. Patronul firmei Top Construct, Ciprian Berindea, a încasat 5 ani şi 9 luni după gratii, pentru infracţiuni ca instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale.

Nicolae Virgil Pancu, şef de lucrări al firmei Top Construct Grup, a primit 4 ani şi 4 luni închisoare, pentru complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, Gelu Laurenţiu Hasan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Beiuş, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru complicitate la înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Emil Gheorghe Oaie - pe atunci şef Serviciu Investiţii (acum simplu funcţionar) - a fost condamnat la 4 ani şi 2 luni închisoare, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

PSD-istul Viorel Iuhas, fost viceprimar şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, acum director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, a încasat 3 ani şi 10 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La fel, dirigintele de şantier Nicolae Sotoc a încasat 4 ani închisoare cu executare, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pentru comunitate

Contabila şefă şi directoarea economică a Primăriei Beiuş, Maria Ioana Nicolae, a primit 2 ani, 10 luni şi 20 de zile închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii. Tot cu suspendare, la câte 2 ani şi 3 luni, au fost condamnaţi, pentru infracţiuni de neglijenţă în serviciu, fals intelectual, şi membrii comisiei de recepţie: Gigel Mihailovici (acum pensionar), Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş şi Octavian Codreanu (fost consilier local).

La fel, Adrian Domocoş, actualul primar, suspendat, al Beiuşului, aflat în arest la domiciliu într-un alt dosar, a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Şi fostul viceprimar, acum deputat, Gheorghe Costin, a încasat 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare, pentru înşelăciune şi fals în declaraţii sub semnătură privată.

O altă inculpată din dosar, Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea – Agenţia Gojdu, a fost condamnată la 1 an cu suspendare, pentru complicitate la înşelăciune.

Tuturor celor condamnaţi cu suspendare li s-a aplicat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi şi au fost obligaţi fiecare la 60 sau 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Să plătească

Instanța s-a pronunțat și în privința sumelor pe care inculpații sunt obligați să le plătească. Astfel, Odobasianu, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Iuhas, Matei şi Sotoc au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 82.528,90 lei respectiv 385.463,02 lei către Ministerul Mediului.

De asemenea, cele 9 persoane, împreună cu Gigel Mihailovici, Maria Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş şi Octavian Codreanu vor achita, în solidar, 14.563,92 lei către Primăria Beiuş.

Domocoş, Costin, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Matei şi Sotoc au mai fost obligaţi la plata sumei de 144.978 lei către Ministerul Mediului. Administratorul Top Construct, Ciprian Berindea şi Olimpia Iancu, directoarea de la BRD vor mai achita Primăriei Beiuş suma de 758.025 lei.

Magistraţii dispus menținerea sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor până la plata despăgubirilor la care au fost obligați, dar și a cheltuielilor judiciare, între 10.000 lei și 18.000 lei după caz.

Sentinţa dată joi de Curtea Supremă nu este definitivă, ci poate fi atacată prin apel. 

Citiţi detalii despre acest caz în articolele:

Escrocheria Top Construct

Deputatul Costin bifează prima realizare din mandat: un dosar la DNA, alături de primarul Beiuşului

Fostul subprefect PSD Nicu Odobasianu, reţinut de DNA

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON