URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2018, 20:31

Concurenţă acerbă pentru şefia Tribunalului Bihor: Fosta preşedintă, Carmen Domocoş, notată cu 4 la ultimul examen, candidează din nou!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicităţii, vineri, lista celor 219 de judecători şi procurori înscrişi la concursul organizat în perioada 23 martie - 28 iunie pentru funcţiile de conducere la curţile de apel, tribunale, judecătorii, precum şi la parchetele de pe lângă acestea.

Este vorba despre 145 de funcţii de preşedinte şi vicepreşedinte, în cazul instanţelor, respectiv 139 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim-procuror şi prim-procuror adjunct la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale şi judecătorii.

Multe funcţii, puţini candidaţi

În Bihor, funcţiile de conducere vacante sunt cele de preşedinte la judecătoriile Beiuş, Marghita, Aleşd, Salonta și la Tribunalul Bihor, respectiv cele de vicepreşedinte de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

Totodată, au fost scoase la concurs şi funcţiile de prim-procuror la parchetele de pe lângă Judecătoriile Oradea, Marghita şi Salonta, respectiv cea de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Dacă pentru şefia judecătoriilor Beiuş şi Marghita nu s-a înscris nimeni, la conducerea Judecătoriei Aleşd candidează judecătoarea Anca Diana Cipleu, în timp ce pentru instanţa din Salonta s-a înscris, pentru a doua oară, judecătorul Alexandru Bogdandi de la Tribunalul Bihor, care şi-a încercat norocul şi anul trecut, obţinând însă doar media 6,81, sub 7, minimul necesar.

Război pentru Tribunal!

De departe cea mai mare înghesuială e pentru șefia Tribunalului Bihor, pentru care s-au înscris nu mai puţin de 4 judecători: fosta preşedintă a instanţei, Carmen Domocoş (foto), fosta vicepreşedintă Daniela Jurjuţ Lazăr, purtătorul de cuvânt al instanţei, Radu Harja, dar şi vicepreşedinta Judecătoriei Oradea, Crenguţa Crăciun.

Primele două au mai candidat una împotriva celeilalte, ultima dată anul trecut, când Jurjuţ Lazăr a obţinut o medie de 5,705, iar Domocoş, care era managerul în exercițiu al instanței, a avut o prestaţie de-a dreptul catastrofală, proiectul său fiind notat din start de comisie cu 4, astfel încât nici nu s-a mai prezentat la proba scrisă.

Schimbare de... general

Curios, pentru funcţia de vicepreşedinte a Tribunalului Bihor nu s-a înscris nimeni, în timp ce pentru acelaşi post de la Curtea de Apel Oradea concurează judecătoarea Mirea Gajdo Loreley Emese, de la secţia civilă a instanţei, şi judecătorul Marian Vlad, fost magistrat la secţia penală a Tribunalului Bihor, avansat toamna trecută ca judecător la secţia penală de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Cât despre funcţiile de prim procuror, cele de la parchetele Marghita şi Salonta vor rămâne în continuare neocupate. Există candidaţi doar pentru funcţia de prim-procuror la Parchetul Oradea, pentru care s-au lansat în cursă fostul prim procuror adjunct, Simina Goia, și Teofil Ilisie, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

După două mandate consecutive, procurorul general de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Mascaş, este obligat să se retragă, iar funcţia rămasă vacantă, scoasă acum la concurs, este dorită de şeful Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului Curţii, Sebastian Vălean.

Primăvară de teste

După finalizarea perioadei de înscrieri, concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii va continua în perioada 13-20 mai cu testul psihologic scris şi un interviu psihologic, ambele având rolul de a evalua capacitatea candidaţilor de a lua decizii, de a-şi asuma răspunderea şi de a verifica rezistenţa la stres.

Apoi, în perioada 25 mai - 13 iunie, magistraţii îşi vor susţine proiectul de management, iar în 17 iunie vor avea de parcurs un test scris privind managementul, comunicarea şi resursele umane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Secretul succesului
Aştept cu nerăbdare desecretizarea protocolului dintre Parchetul General şi Baroul de Avocaţi (Bihor) şi pe cel dintre ICCJ şi SRI. N-ar fi exclus să existe unul şi între Parchet şi ICCJ (măcar anexă sau act adiţional).
Postat 21 Aprilie 2018, 09:26 de eutanasiu
Exista o explicatie! Una simpla!
Daca niste neica-nimeni, ciordache, nicolicea, cataniciu, marton, etc, absolventi de drept la 50 de ani, fac si desfac legi, cine sa le implementeze tampeniile? Premiantii? Nuuu, unii de teapa lor, de nota 4!
Postat 21 Aprilie 2018, 07:19 de pinonel
?
Cristi ce rol are?
Postat 20 Aprilie 2018, 22:46 de dani-e-let
77777
După deciziile CCR, pariez că Carmen şi Crenguţa nu iau notă de trecere.
Postat 20 Aprilie 2018, 21:36 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON