URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2012, 10:21

Concertmaestrul Filarmonicii a murit în timpul spectacolului de joi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertmaestrul Filarmonicii de Stat, Gavril Ardelean, în vârstă de 55 de ani, a murit joi seară, în timpul spectacolului de muzică de filme, care a avut sala plină, fiind dirijat de japonezul Shinya Ozaki.

"Era suferind cu inima şi aseară i s-a făcut rău pe scenă aşa că a ieşit pe coridor. Acolo s-a aşezat pe scaun, dar până colegii au sunat după SMURD, a făcut infarct şi a încetat din viaţă", a declarat pentru BIHOREANUL, Todor Albert, directorul Filarmonicii. Potivit unor surse, violonistul mai făcuse un infarct.

Concertmaestrul a ieşit brusc de pe scenă. Spectacolul însă a continuat, astfel că nici colegii lui şi nici publicul nu au ştiut ce s-a întâmplat.

Gavril Ardelean a fost angajat şi membru al orchestrei Filarmonicii de Stat din 1986. El a fost şef partidă la vioara I din 1992 şi concertmaestru din 1993, fiind unul dintre artiştii de bază ai orchestrei.

"Pierderea este imensă, căci a plecat dintre noi un deosebit artist şi un vechi coleg de încredere, care a fost alături de noi prin munca sa neobosită închinată serviciului muzicii", arată o informare transmisă din partea colegilor de la Filarmonică.

Potrivit acestora, Gavril Ardelean s-a născut în 1957 la Oradea, a obţinut diploma de artist violonist la Academia de Muzică din Cluj-Napoca în 1980, începând cariera la Teatrul Liric din Constanţa, iar din 1984 şi-a continuat-o la Filarmonica din Târgu Mureş, până când a revenit la Oradea.

"A plecat brusc, inexplicabil, lăsând un gol nemărginit atât în sufletul colegilor, prietenilor, precum şi în viaţa muzicală", mai spun colegii săi.

Gavril Ardelean locuia singur şi era colecţionar de cactuşi. Concertmaestrul va fi înmormântat duminică, la ora 12, în Cimitirul Neolog, din cadrul Cimitirului Municipal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
FARA CUVINTE!
Ramai interzis!O zi dupa el Lucio Dalla! Noi,muritorii de rand,va multumim pentru ceea ce ati lasat posteritatii! Noi,suntem muritori de rand,voi,veti dainiu!
Postat 02 Martie 2012, 22:17 de moromete
O zi trista
Dobitocule! Ti-ai gasit momentul sa-ti dai aere de marestiist- sau stiutor! Decedatul a fost un mare om, un mare artist si nu merita sa te zgubilesti dumneata in zona in care scrie despre el!Ii cam intinezi memoria! Du-te frumos ...acolo ....la mama ta si exprima-te in urechea sa! Gabi Ardelean este o mare pierdere.... Va ramane in sufletele noastre vesnic... ADIO, prietene drag!
Postat 02 Martie 2012, 21:18 de Nana
@smarandita &co
@tds Multumesc, dar nu era nevoie ! Vad ca toti ati ,,descoperit'' originea germana a cuvantului. Felicitari ! Acum, traduceti, rogu-va, meister din germana in romana ! Si inainte de a te lua in gura, fa cum ti-am zis, smarandito, pune mana si invata ! P.S Smarandito, cred ca tu esti (si) cu celebrul ,,cetatean ungar'', avand ca sinonim ,,cetatean romanesc'' ! Suna bine, nu ?! (((=:
Postat 02 Martie 2012, 18:36 de .
dreptatea
@Smaranda Chisbora: DEX-ul din 1984 consacra varianta spusa de ".", adica: concertmaistru, concertmaistri! si sigur, aceasta este varianta uzitata(daca nu neaparat singura corecta)
Postat 02 Martie 2012, 12:30 de TDS
concertmaestru
Domnule "punct" (după cum văd că v-aţi semnat), ambele variante sunt corecte, atât "concertmaistru" cât şi "concertmaestru". Zic dicţionarele. Eu nu le contrazic. Dumneavoastră, însă, se pare că da. Cine ştie, poate aţi absolvit mai multe licee.
Postat 02 Martie 2012, 12:05 de Smaranda Chişbora
vydfv
CONCERTMAÉSTRU, concertmaeștri, s. m. Primul violonist (sau instrumentist) al unei orchestre simfonice. – După germ. Konzertmeister. Sursa: DLRM -------------------------------------------------------------------------------------- concertmaestru (‹ cuv. germ. Konzertmeister), prim instrumentist al unei grupe componente din orchestră (c. violonist, violoncelist etc.). Prim c., primul violonist al grupei de vl. prime. Uneori i se atribuie și pasaje solistice. Sursa: DTM
Postat 02 Martie 2012, 11:49 de fdgsxt
Ce faci, Smarandito ?! Pune, fa, mana si invata !
Ce maestru ?! Tu ai terminat liceul, fato ?! Cat ai dat spaga ?! CONCÉRTMAISTRU, concertmaiștri, s. m. Primul violonist (sau instrumentist) al unei orchestre simfonice, de cameră etc., care îl poate înlocui și pe dirijor. – Din Concert + maistru (după germ. Konzertmeister). Sursa: DEX '98
Postat 02 Martie 2012, 11:38 de .
plecaciune
regret aceasta disparitie care, in sine, a fost o iesire superba din scena vietii: PE SCENA ARTISTICA!
Postat 02 Martie 2012, 11:18 de TDS
Kol Nidre
Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost un om deosebit.
Postat 02 Martie 2012, 10:49 de Daniela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON