URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2017, 07:20

Compania de Apă Oradea îşi ia avocat ca să se judece cu constructorii şi foştii săi angajaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea îşi ia avocat. Consiliul Local a aprobat joi contractarea de către CAO a unei firme de avocatură care să o reprezinte în procesele cu constructorii cu care conducerea societăţii a reziliat contractele pentru nerespectarea termenelor şi angajaţii disponibilizaţi care au dat operatorul de apă şi canalizare în judecată.

Avocaţii, mai buni ca juriştii

Conform legii, costul unor astfel de servicii externalizate nu poate depăşi suma de 30.000 euro pe an, dar experienţa din anii anteriori, când CAO s-a judecat cu Keviep şi alţi constructori, costurile efective au fost undeva la jumătate.

CAO îşi doreşte o apărare condusă de avocaţi în condiţiile în care juriştii proprii nu sunt specializaţi în procese cu aspecte de tehnice din domeniul lucrărilor de construcţii şi reţele.

"Ca urmare a derulării procedurii de achizuiţie publică pentru executarea lucrărilor au fost încheiate contracte de tip FIDIC (n.r. contracte standard în domeniul lucrărilor de construcţii şi instalaţii) cu diferiţi antreprenori. Faţă de neîndeplinirea de către unii dintre ei a obligaţiilor ce rezultă din contract, CAO a demarat procedura de reziliere a contractelor, iar unii antreprenori solicită obligarea Companiei la plata unor sume rezultând din contracte", se menţionează în motivarea hotărârii.

Se reziliază!

Spre exemplu, cele două firme care au preluat anul trecut prin licitaţie lucrările de înlocuire a 30 kilometri de reţea de apă şi canalizare din zona centrală abandonate de Selina în 2014, Dondi Project Construcţii Otopeni şi Brexxon DDS Mureş, au primit la rândul lor de la Compania de Apă Oradea notificări de reziliere a contractelor.

Beneficiarul le-a reproşat constructorilor lentoarea cu care avansează lucrări care ar trebui predate în cursul lunii iunie.

Potrivit unor reprezentanţi ai CAO, văzându-se în situaţia de a rămâne fără contract, constructorii sunt hotărâţi să ceară în instanţă beneficiarului măcar plata lucrărilor începute.

Proces între colegi

Pe de altă parte, CAO a încheiat în perioada 2011-2015 un contract de asistenţă juridică pentru litigiile de muncă rezultate în urma concedierilor individuale şi colective.

Având în vedere că aceste procese au ajuns la final, inclusiv în faza recuperării onorariilor avocaţilor, CAO îşi doreşte contractarea unei firme de avocatură pentru a evita situaţiile neplăcute în care juriştii firmei sunt obligaţi să se prezinte în instanţă în faţa unor foşti colegi.

Restructurarea CAO a început în anul 2003, când societatea deservea cu 741 de angajaţi doar municipiul, şi a ajuns la puţin peste 500 salariaţi în prezent, când deserveşte întreaga zonă metropolitană dar şi localităţi precum Beiuş şi Tinca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON