URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2015, 14:08

Colegiul Prefectural la Sînmartin: Comuna îşi face propriile planuri după eşecul unificării cu Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Referendumul privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin a căzut, viaţa merge înainte! "S-a epuizat un ciclu. Că e bine, că nu este bine, că referendumul nu a fost validat, judecă fiecare cum vrea. S-a pus punct şi acum trebuie pornit de la capăt", a declarat marţi, în cadrul Colegiului Prefectural ţinut la Sînmartin, primarul comunei Lucian Popuş.

La şedinţa prezidată de prefectul Cladiu Pop au luat parte, printre alţii, subprefectul Iulius Delorean, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, chestorul Liviu Popa, directori ai instituţiilor deconcentrate, primari din Zona Metropolitană Oradea şi reprezentanţi ai comunităţii locale.

Satisfacţia eşecului

Cu ocazia întâlnirii, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a cerut celor prezenţi să apeleze la subordonaţii săi aduşi la şedinţă în Sînmartin pentru a rezolva problemele cu care se confruntă comunitatea locală. "Problemele mele au fost rezolvate duminica trecută de populaţia municipiului Oradea", a spus ironic, directorul SCT Felix, Florian Serac (foto), în hohotele de râs ale asistenţei, formată majoritar din pesedişti.

Prezent la şedinţă, Jean Podilă, patronul hotelului şi aquapark-ului President, a fost de altă părere. Susţinător declarat al unificării celor două localităţi, Podilă a avut un scurt schimb de replici cu Serac. "Dacă "mergea" referendumul se desfiinţa staţiunea, la fel ca primăria!", a spus directorul STC. "Cum să se desfiinţeze? Mă laşi!?", a exclamat patronul President, spre deliciul celor din sală.

Oricum, reprezentanţii locuitorilor din Sînmartin s-au resemnat deja cu faptul că orădenii nu i-au dorit ca orăşeni şi îşi fac propriile planuri de dezvoltare. Podilă i-a cerut primarului Popuş să iniţieze proiecte europene pentru dezvoltarea staţiunii. "Pentru staţiunile balneo-climaterice sunt alocate fonduri în mod expres în perioada de finanţare 2014-2020, dar cele mai mari sume sunt date pentru primării. Dacă nu s-a putut cu Oradea, să rezolvăm noi", a spus întreprinzătorul.

Parcul aventura poate fi făcut...

Opinia patronului President este împărtăşită şi de primarul Popuş, care a spus că le-a cerut deja colegilor săi să pregătească proiectele pentru viitoarea perioadă de finanţare. Până atunci, edilul vrea să vadă rezolvate măcar câteva din proiectele propuse în campanie. "Noi avem 335 hectare de pădure locală, iar cea din Băile Felix are cam 130 de hectare. Care ar fi modalitatea ca turiştii să o poată folosi ca parc de agrement?", a întrebat Popuş. Primarul a spus că administraţia locală a mai încercat să preia pădurea contra-cost sau printr-un schimb de teren, dar acest lucru nu a fost realizabil din cauza sumelor prea mari cerute în schimb şi a piedicilor birocratice.

Reprezentantul Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu, i-a răspuns primarului de Sînmartin că Primăria nu mai este obligată să cumpere pădurea pentru a o putea gestiona. "Noul Cod Silvic reglementează existenţa pădurilor-parc. Practic, aceasta rămâne proprietatea statului, dar poate fi amenajată ca un parc, cu condiţia să nu se facă tăieri de arbori", a spus Suciu.

Prefectul le-a cerut celor două părţi să cadă de acord în cel mult o săptămână cu privire la formalităţile care trebuiesc făcute pentru amenajarea parcului de aventură din pădurea Felix. Claudiu Pop le-a promis chiar sprijinul său personal. "Mă sunaţi luni, îmi spuneţi unde trebuie intervenit, mă urc în avion şi am plecat la Bucureşti", a promis reprezentantul Guvernului.

...lacul, mai rămâne de văzut!

Primarul Lucian Popuş a mai insistat şi cu privire la amenajarea lacului de agrement în valea de lângă aquapark-ul President. Proiect propus în campania pentru referendum, lacul ar trebui să atragă pescari şi iubitori ai sporturilor nautice ca o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber. "Până acum s-au investit 10 milioane lei în betonarea lui, ar fi păcat să nu se facă", a spus Popuş.

Directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, i-a spus că proiectul acumulării permanente de apă nu a fost abandonat, dar nici nu ştie când se va materializa. "Permanentizarea acumulării de apă a Felixului e prinsă în lista de investiţii. Nu este complet abandonată. Va fi reluată când vor fi fonduri", a spus Dume. O promisiune care nu oblică însă la nimic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
lac felix
Domnilor nu v-a ieste rusine s-a vorbiti de lacul din Felix tota lucrarea a fost facuta ilegal fara autorizatie si fara sa fie anuntat nici un propietar de teren nu se stie nici daca a fost facuta o licitatie legala pentru lucrare ...propietarii terenului sunt revoltati pentru abuzuri subite si clar ca sunt niste interese ascunse. In momentul eliberarii certificatului de urbanism vi s-a comunicat sa va puneti in legalitate si a-ti primit si amenda din partea primariei...si vorbiti de fonduri europene nu cred ca se poate accesa la fonduri cu atatea ilegalitati
Postat 25 Iunie 2015, 20:41 de franco
oameni mici ... foarte mici ...
Normal ca Serac isi arata muschii fata de o primarie impotenta. Infrastructura in Sinmartin, Baile Felix sau 1 Mai nu exista, putere financiara nu exista, viziunea e manga la Mang si noi oamenii traim in mizerie. SCT Felix si-a tras hotel de en-shpe stele pe un munte de mizerie. Nu exista o viziune unitara asupra Bailor Felix ci doar un baron Serac care ar fi avut zile negre cu un om vizionar precum primarul Bolojan. Imi pare rau caci Europa da bani iar noi ne balacim in noroi. Respect pentru D-nul Podila care a investit nu doar in Presidet ci si intr-o speranta de mai bine pentru Felix.
Postat 23 Iunie 2015, 21:54 de Klaus_Sebastian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON