URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 16:09

Consiliul Județean Bihor vrea să atragă 10 milioane de euro pentru dezvoltarea un parc tehnologic şi ştiinţific în parteneriat cu Universitatea

Consiliul Județean Bihor vrea să atragă 10 milioane de euro pentru dezvoltarea un parc tehnologic şi ştiinţific în parteneriat cu Universitatea (sursa foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În zona Universităţii din Oradea, ar putea fi construit în anii următori primul parc tehnologic şi ştiinţific din judeţ, printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de circa 10 milioane euro.

Paşi spre cercetare

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a anunţat marţi, la finalul şedinţei extraordinare, că scrisoarea de intenţie a primit cel mai mare punctaj la ADR Nord-Vest, deci investiţia ar putea să obţină finanţare europeană.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor MedTech ar urma să fie dezvoltat în zona Universităţii, unde va fi ridicată o clădire ultramodernă dedicată cercetării în mai multe domenii.

Proiectul a fost realizat şi depus de Consiliul Judeţean şi Compania Parcuri Industriale Bihor, în parteneriat cu Universitatea din Oradea. PST MedTech ar putea fi realizat în doi ani şi ar crea 500 de locuri de muncă.

Locaţia aleasă este un teren de 48.000 mp de pe strada Universităţii aflat în proprietatea CJ Bihor, unde va fi construită o clădire multifuncţională pe 7.000 mp, dotată cu mai multe tipuri de laboratoare şi birouri. Doar clădirea şi dotarea necesară ar costa 5,6 milioane euro.

Dezvoltare acasă

"Scrisoarea de intenţie pe care am depus-o la Cluj (n.r. – la ADR Nord Vest) a primit cel mai mare punctaj din cele evaluate", a spus, în plen, Ioan Mang. În continuare, se lucrează la studiul de fezabilitate pentru amenajarea PTS MedTech în Oradea şi la acreditarea acestuia ca institut de cercetare. 

"Proiectul presupune realizarea unei clădiri ultramoderne care să fie dotată cu laboratoare de cercetare, spaţii pentru start-up-uri, sală de conferinţe. Practic, o locaţie în care tinerii, specialiştii din Oradea, să cerceteze şi să nu meargă la Cluj sau în alte părţi. Domeniile urmează să le stabilim cu exactitate. Probabil va fi cercetare pe medicină, dar şi pe robotică, electronică şi calculatoare", a precizat ulterior, pentru BIHOREANUL, Ioan Mang.

Săgeţi spre liberali

Deşi iniţiativa proiectului a fost anunţată încă din 2015, când la conducere se aflau liberalii, liderul PSD Bihor a direcţionat, la finalul şedinţei de marţi, laudele pentru prima reuşită din acest demers doar spre actuala administraţie.

"Eu cred că este momentul să-i felicităm pe consilierii judeţeni ai coaliţiei şi pe cei care au lucrat la această scrisoare de intenţie şi, de asemenea, să urăm succes echipei pentru a şi realiza primul parc tehnologic, care ar contribui real şi din plin la dezvoltarea Universităţii din Oradea şi judeţului Bihor", a spus acesta.

Totodată, Mang a aruncat "săgeţi" spre primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi proiectele acestuia. "Este un obiectiv important pentru noi, mult mai important decât un pod sau un pasaj subteran. Iată că această coaliţie face adevărate lucruri pentru judeţ şi municipiul Oradea, cu opoziţia celor de la PNL", a spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deja vorbim de altceva ...
... cu solutii de dezvoltare locala putand a se naste dintr-un parc tehnologic, nu din aiureala aia de parc industrial, in care bagi bani cu sacul ca sa scoti un venit oarecare cu galeata!
Postat 11 Aprilie 2017, 18:04 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON