URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2018, 18:15

City managerul Oradiei, Dacian Palladi, mărturie incriminatorie în procesul „fraţilor masoni” Liviu Popa, fost şef al Poliţiei Bihor, şi judecătorului Ovidiu Galea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacian Palladi, city manager al Oradiei din toamna anului 2016, a devenit unul dintre martorii importanţi în procesul intentat de DNA Oradea la începutul anului trecut împotriva fostului şef al Inspectoratului de Poliţie Bihor, chestorul Liviu Popa, şi a judecătorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, proces aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

Fraţi acoperitori

Liviu Popa şi Ovidiu Galea sunt colegi într-un dosar mai amplu, despre care BIHOREANUL a scris pe larg, şi în care au fost inculpaţi pentru diverse acte de corupţie şi fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef de posturi comunale Raul Rotar, de la Cărpinet, şi Gheorghe Bat, de la Pietroasa (decedat după trimiterea în judecată), dar şi un funcţionar al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Minodora Pătroc, şi doi foşti viceprimari de comune, Nicolae Bodea (Remetea) şi Ioan Simea (Roşia).

Mărturia lui Palladi a fost considerată importantă de către magistraţii Curţii de Apel Timişoara în condiţiile în care una dintre acuzaţiile formulate împotriva lui Popa şi Galea este că au aderat la masonerie, înscriindu-se în Loja Masonică Ţara Crişurilor din Oradea, pentru a-şi spori influenţa, fără a consemna acest lucru în declaraţiile de interese anuale, iar în dubla lor calitate de oameni ai legii şi de masoni şi-ar fi ajutat un „frate”, pe controversatul afacerist-politician Ioan Mintaş, fost membru PSD (acum ALDE).

Agăţaţi între Ordin şi Asociaţie

Potrivit unei relatări a site-ului ziare.com, Palladi a fost citat să depună mărturie ca membru, la rându-i, al Lojei Masonice Ţara Crişurilor, în contextul în care fostul şef al Poliţiei Bihor şi judecătorul Ovidiu Galea se apărau susţinând că, deşi au avut calitatea de masoni, iar Loja din Oradea este subordonată Ordinului Marii Loje Naţionale din România, n-ar fi fost membri ai Asociaţiei Marii Loje Naţionale din România.

Distincţia, dacă ar fi admisă de magistraţi, ar acredita teza că, de fapt, cei doi nu au încălcat legea şi normele profesionale nedeclarându-şi calitatea de masoni, conform legislaţiei şi regulamentelor specifice fiind obligaţi să-şi declare doar apartenenţa la asociaţii. Ca atare, martorul Dacian Palladi, care a deţinut funcţia de Maestru Venerabil al Lojei orădene, a fost pus să explice în faţa instanţei dacă există sau nu cu adevărat o diferenţă între Ordinul şi Asociaţia MLRN.

Mărturie contra

Potrivit site-ului citat, explicaţiile date de Palladi nu i-au ajutat deloc pe chestorul Popa şi judecătorul Galea. Concret, city managerul Oradiei a declarat: „Nicio Lojă din ţară nu are personalitate juridică, din cunostintele mele structura naţională, Asociatia MLNR, are personalitate juridică. Aceste loji alcătuiesc structura, trupul MLNR. Din punctul meu de vedere, aceste Loji fac parte din Asociaţia MLNR. Până să fie deschis acest dosar penal, nu s-a pus în discuţie distincţia între Ordinul MLNR şi Asociaţia MLNR".

Palladi a spus că în opinia asemenea deosebiri nu există. „Toţi masonii participam în aceleaşi Ţinute (n.r. – şedinţe masonice) şi toţi aveam aceeaşi legislaţie masonică. Nici înainte de acest dosar penal şi nici în prezent nu facem vreo distincţie între masoni care ar aparţine Ordinului MLNR şi masoni care ar aparţine Asociaţiei MLNR”. Mai mult, acesta a arătat că Popa şi Galea şi-ar fi plătit la zi cotizaţiile de masoni, aşa cum fac ca regulă membrii Asociaţiei MLNR.

Nu i-a picat bine

Informaţiile oferite de Palladi instanţei nu i-au convenit fostului şef al Poliţiei Bihor, care i-a reproşat, voalat, că nu ar fi „un bun frate mason” deoarece a îndemnat alţi masoni membri ai Lojei Ţării Crişurilor să vorbească la DNA împotriva sa, iar asta în condiţiile în care ar exista şi alţi slujbaşi ai statului care nu şi-au declarat calitatea de masoni.

Concret, Popa a solicitat ca martorul să spună „dacă vă consideraţi un bun frate mason atunci când le-aţi solicitat într-o Ţinută celorlalţi fraţi masoni să meargă la DNA să declara ce li se cere, deoarece nu suntem decât trei persoane din masonerie vizate, iar ceilalţi funcţionari publici, fraţi în Masonerie, care nu şi-au declarat apartenenţa la Masonerie în declaraţia de interse, nu vor avea probleme penale?".

Palladi, care spre deosebire de Popa şi de Galea şi-a precizat aparetenenţa în declaraţiile de interese, a respins, însă, prin răspunsul său, acuzaţia că şi-ar fi denunţat „fraţii” şi chiar a subliniat că atunci când un mason are un anume rang socio-profesional este cu atât mai mult dator să fie integru.

„Masonii se obligă să fie modele de comportament în societate, iar respectarea legii statului este unul din principiile de bază. Nu le-am cerut niciodată fraţilor masoni să declare ce li se cere de DNA sau de orice instituţie a statului, însă pe toţi i-am îndemnat să respecte legea în situaţia în care li se cere concursul. Nu am afirmat că alţi funcţionari publici masoni, care nu şi-au declarat apartenenţa la Masonerie în declaraţia de interese, nu vor avea probleme penale, fiecare fiind răspunzător pentru ceea ce declară sau nu", a declarat city managerul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@TDS
@TDS: Tocmai ce iti spuneam cum a inceput si cu Primaria prin Marele Maestru colonelul STS Ioan Rosie introdus personal de Palladi in Primarie si platit cu 4500 lei pe luna suplimentar pensiei de colonel pentru obtinerea si scurgerea de informatii din Primaria Oradea si Consiliul Judetean Bihor in interesul Lojei Terra Crisus.
Postat 04 Martie 2018, 15:31 de viata_profana
TRĂDĂTORII
@roger: Găvrilă e mason ? Ce-au scășut standardele și la ei..Eu aștept momentul când Salvator îi va trăda și pe alții ! Cultul greco-catolic l-a trădat, pe frații masoni i-a trădat ! Aștept Primăria !
Postat 04 Martie 2018, 12:14 de TDS
fior
ma trece un fior când ma gândesc ca ghilea este mason, probabil ca si mang isi imagineaza asta....
Postat 04 Martie 2018, 11:55 de roger
DNA S.T. Oradea este bine informata!
Vor fi citati martori si alti sefi din Primaria Oradea. Fostul sef al STS Bihor Ioan Rosie actualmente pensionat la Primaria Oradea cu 11000 Lei pensie suplimentat de 4500 lei venit lunar de la Primaria Oradea este si el citat ca martor fiind alt Mare Maestru al Loji Masonice Tara Crisurilor din Oradea. La fel ca si Liviu Popa si Ioan Rosie este unul din membrii secreti ai masoneriei oradene. Norocul oradenilor ca pentru Ciprian Man si pentru Bihoreanul nu exista secrete nici macar cand vine vorba de cei mai ascunsi masoni!
Postat 04 Martie 2018, 04:49 de viata_profana
Poporul ...
Masonii, evreii, americanii...Cei care îmbată lumea cu apă de ploaie!!! Negrul e alb şi albul e negru... ,,Cel puternic este şi mai puternic, atunci când rămâne singur!" Cine a spus asta? Unul considerat criminal de război, în opinia p.u.l.i.m.i.i.Sunt convins că ,,ăla" a avut dreptate!!! Viitorul este ,,luminos". Noi muncim, nu gândim!
Postat 04 Martie 2018, 03:01 de User anonimizat
Felicitari WinDos...
...esti "adevarat", elogiezi tentaculele Noii Ordini Mondiale, destabilizarea statului si a lumii intregi. Esti unul de-al lor dar la fel ca Popa si Galea. Cu putina teorie ti-a spalat creierul, maestrul Daci.
Postat 03 Martie 2018, 22:57 de detectiv
Felicitari, Dacian Palladi ...
... ai spalat un pic Masoneria, infestata de basisti mincinosi si iresponsabili !?!
Postat 03 Martie 2018, 19:07 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON