URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2010, 15:04

80.000 de români vor fi angajaţi, temporar, pentru recensămintele din 2011

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La numărătoare

Invitat la Oradea de către directorul coordonator al Direcţiei de Statistică a judeţului Bihor, Nicolae Hoduţ, vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică, Cristian Stănică, a descris cele două recensăminte care se vor desfăşura anul viitor pe teritoriul întregii ţări ca fiind acţiuni nu doar obligatorii, chiar dacă vor fi extrem de costisitoare, ci şi pozitive.

"La fel ca în toate statele Uniunii Europene, şi în România trebuie făcute recensăminte din 10 în 10 ani. Baza de date pe care o vom realiza prin recensământul agricol şi prin cel al populaţiei şi locuinţelor va fi un tezaur, o vedere de ansamblu asupra geografiei economice, şi va fi folosită pentru realizarea de prognoze în temeiul cărora se vor lua deciziile majore în economie şi în politică", a spus vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică în cadrul unei conferinţe desfăşurate joi la Prefectura Bihor.

Întrebat care va fi bugetul celor două recensăminte, Cristian Stănică nu a putut spune suma, însă a anunţat că în cadrul ambelor acţiuni vor fi angrenaţi "circa 70-80 de mii de operatori de teren, care vor fi angajaţi temporar pe durata desfăşurării lor şi care vor fi plătiţi cu 50 de lei pe zi". De asemenea, a mai precizat Stănică, acest lucru va da posibilitatea de a realiza venituri, pe durată determinată, funcţionarilor care vor fi disponibilizaţi până la data începerii recensămintelor.

Pregătiri începute

Prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, a anunţat că primele preparative pentru ambele recensăminte au şi început.

"Până acum, am luat măsuri pentru constituirea comisiei judeţene, a comisiilor municipale, orăşeneşti şi comunale care se vor ocupa de recensăminte şi le-am transmis ghidurile tehnice cu atribuţiile pe care le vor îndeplini", a spus Ghilea.

Totodată, prefectul a spus că în cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor vor fi verificaţi locuitorii şi imobilele în care domiciliază, şi se vor verifica denumirile străzilor şi numerotarea clădirilor. Acest recensământ se va desfăşura între 22 decembrie 2010 şi 11 ianuarie 2011. În ce priveşte recensământul agricol, acesta vizează identificarea populaţiei care realizează venituri din activităţi de cultivare a pământului şi creştere a animalelor, urmând să fie consemnate suprafeţele, tipurile de culturi şi numărul şi speciile de animale crescute.

A apărut Anuarul Statistic Bihor 2009

Şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, Nicolae Hoduţ, prezent şi el la întâlnirea cu presa orădeană, a anunţat că instituţia pe care o conduce a finalizat Anuarul Statistic pe anul trecut, o lucrare ce cuprinde informaţiile din domeniul demografiei, economiei, culturii, educaţiei, turismului, finanţelor, transporturilor şi justiţiei din judeţul Bihor.

"Vreau să mulţumesc firmelor şi persoanelor fizice care şi-au cheltuit din timpul lor pentru a ne furniza aceste informaţii", a spus Hoduţ.

Disponibil atât în format tipărit cât şi digital, Anuarul Statistic al judeţului Bihor poate fi achiziţionat de la sediul Direcţiei de Statistică, la acelaşi preţ, de 100 de lei, pentru fiecare din variante.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON