URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2017, 18:30

Circ continuu la CJ Bihor: Consilierii s-au certat şi persiflat într-o şedinţă ce a durat 2 ore şi jumătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca de atâtea alte ori, şi marţi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, consilierii Puterii şi cei ai Opoziţiei s-au contrat, persiflat şi s-au şicanat pe mai multe proiecte propuse de executivul condus de UDMR, PSD şi ALDE.

"Mult succes!"

Şedinţa a durat 2 ore şi jumătate, liberalii trântind 8 proiecte care aveau nevoie de 24 de voturi pentru a fi aprobate. După cum se ştie, aleşii judeţeni sunt împărţiţi în două tabere, cea a majorităţii (18 consilieri PSD, UDMR şi ALDE) şi cea a opoziţiei (17 consilieri PNL). Liberalii s-au abţinut sau au votat "împotrivă" şi la alte proiecte, însă acestea au trecut căci aveau nevoie doar de o majoritate simplă.

Consilierii judeţeni ai PNL au respins mai multe proiecte, însă au refuzat să spună din ce motive, deşi materialele nu aveau mize politice. Acestea s-au referit, în primul rând, la aprobarea inventarelor cu bunurile din domeniile public şi privat ale judeţului Bihor.

"Dacă în toate comisiile a trecut, ce probleme aveţi cu inventarul? Este vreo comisie unde nu s-a discutat acest material?", a întrebat preşedintele Pasztor Sandor, fără a primi răspuns din partea liberalilor. Ulterior, acesta a revenit ironic: "Haideţi că vreau să învăţ. Spuneţi-mi: am uitat noi ceva bunuri din patrimoniu?".

Liberalii au spus doar că nu au fost "consultaţi" referitor la aceste inventare, dar Pasztor le-a spus că sunt documente cerute de lege şi de Curtea de Conturi încă din 2014. "De două zile au fost cei de la Curtea de Conturi şi le cer. Noi le vom explica că n-aţi dorit să le votaţi…", a spus preşedintele. Doleanţele sale n-au avut ecou. "Mult succes!", i-a răspuns, sec, consilierul liberal Dacian Foncea.

"Deja e ţigănie!"

Consilierii PNL au respins şi materialele referitoare la revenirea în administrarea teatrelor "Regina Maria" şi "Szigligeti" a sălii Arcadia din Pasajul Vulturul Negru, precum şi revenirea în administrarea Muzeului Ţării Crişurilor a Muzeului Satului din Haieu, comuna Sînmartin.

Clădirile care găzduiesc Sala Arcadia şi Muzeul Satului fac obiectele unor proiecte europene, însă criteriile de eligibilitate au fost modificate, iar dreptul de administrare a unor instituţii asupra lor nu mai este o problemă, nefiind considerat o "sarcină".

De asemenea, liberalii au respins proiectul de prelungire a duratei contractului de comodat încheiat între Consiliul Judeţean Bihor şi Instituţia Prefectului Bihor pentru dreptul de folosinţă gratuită asupra clădirii din strada Dunării nr. 2, pentru funcţionarea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi Serviciului Public Comunitar Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple.

Prin respingerea proiectelor, liberalii au reuşit din nou să-i enerveze pe consilierii Puterii. De data aceasta, în discuţie a intrat şi secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care a subliniat faptul că, prin votul lor negativ, aleşii judeţeni vor "bloca activitatea" serviciilor de Înmatriculări şi Paşapoarte. În acest timp, însă, Avrigeanu a cerut, din nou, să fie "consultaţi" înaintea prezentării unor proiecte, iar Ioan Mang, şeful PSD, a intervenit zicând: "Deja e ţigănie!".

Scoşi la careu

Văzând "trendul", preşedintele Pasztor Sandor a vrut să-i intimideze pe cei din Opoziţie când a venit vorba de proiectul privind constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Ţării Crişurilor asupra casei pompelor şi rezervorului de apă de pe suprafaţa noului sediu al instituţiei, de pe str. Armatei Române nr. 1. "Aici o să vă rog să votăm nominal. Fiecare îşi spune numele şi opţiunea. Este un proiect important şi probabil vom avea discuţii cu ISU pe tema asta. Fiecare să-şi asume votul", a spus, enervat, Pasztor.

Degeaba. Stârnind şi râsete din rândul celor prezenţi, o bună parte dintre liberali au refuzat să vorbească în momentul în care Pasztor le-a citit numele de pe listă, în timp ce alţii au spus răspicat: "Împotrivă!". "Mă bucur că totuşi unii au coloană", a comentat Mang.

Şedinţa s-a prelungit şi din cauza faptului că aleşii liberalilor au ţinut să voteze în cabină, respectând riguros procedura de vot secret, înlocuirea lui Dorin Corcheş, devenit secretar de stat, cu Julien Mateaş, în diverse structuri subordonate CJ Bihor, precum şi votarea lui Kery Hajnal în Comsiia de Orientare Şcolară şi Profesională Bihor.

Procesul continuă

Pe ordinea de zi au existat şi proiecte votate în unanimitate, precum cele privind actualizarea documentaţiei şi asigurarea co-finanţării pentru Traseul Regional Transilvania Nord – Drumul Apuseni şi acordarea mai multor licenţe de traseu operatorilor judeţeni.

La final, însă, după cum era de aşteptat de data aceasta, consilierii liberali s-au abţinut să voteze proiectul care acordă mandat pentru atacarea deciziei Tribunalului Bihor referitoare la alegerea, în iunie 2016, a noii conduceri a Consiliului Judeţean.

După cum se ştie, un complet al Tribunalului a decis anularea hotărârilor prin care Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea au fost aleşi în fruntea instituţiei deoarece, după cum au constatat judecătorii, nu s-au respectat procedurile privind votul secret. În ciuda opoziţiei PNL, materialul a trecut, aşadar sentinţa urmează să fie atacată la Curtea de Apel Oradea şi în numele CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON