URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2012, 11:08

Cine vor fi parlamentarii din Bihor: PDL va obţine doar două mandate, şi acelea prin redistribuire!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de sociologi a reuşit să prognozeze rezultatul alegerilor parlamentare din 9 decembrie cu mai bine de o lună înainte de începerea campaniei.

Astfel, site-ul rompol.ro a publicat simularea rezultatului scrutinului după ce a calculat procentele fiecărei alianţe şi partid pe baza mediei rezultatelor tuturor sondajelor de opinie efectuate în ultimele trei luni, şi apoi a prelucării acestora conform grilei de distribuire, redistribuire şi alocare a mandatelor pe care o utilizează şi Autoritatea Electorală Permanentă.

USL pe primul loc

Astfel, după medierea rezultatelor tuturor sondajelor de opinie, scorurile au fost de 56,37% pentru USL, 25,71% pentru ARD, 10,14% pentru PPDD, 5,57% pentru UDMR, iar pentru un alt partid, nenominalizat, pentru care ar vota alţi alegători, de 2,21%.

Conform sociologilor de la rompol.ro, la o prezenţă la vot a alegătorilor de 53,67%, în Bihor USL ar fi câştigător cu 51,31% la Camera Deputaţilor şi cu 52,09% la Senat, pe locul doi urmând să se claseze, previzibil, UDMR, cu 21,43% la Camera Deputaţilor şi 21,76% la Senat.

ARD s-ar clasa pe locul al treilea, cu 19,49% la Camera Deputaţilor şi 19,79% la Senat, urmat de PPDD pe locul al patrulea, cu 6,27% la Camera Deputaţilor şi 6,37% la Senat.
Pentru un al cincilea partid ar vota 1,5% dintre bihoreni.

6 deputaţi USL, 2 UDMR şi 2 ARD

Potrivit simulării rompol.ro, cu aceste scoruri, USL în Bihor va obţine 6 mandate de deputat (toate cu mai mult de 50% plus unu din voturile valabil exprimate), UDMR 2 mandate de deputat (ambele cu majoritatea absolută a voturilor valabil exprimate) şi ARD 2 (din care unul prin redistribuire şi unul prin alocarea unui mandat suplimentar, "din cauza" faptului că USL câştigă mai multe colegii "din prima", iar voturile date ARD nu au voie să fie "pierdute").

Cele şase colegii care ar urma să fie adjudecate de USL cu 50% plus unu sunt colegiul 3 Aleşd (prin deputatul Lucia Varga), colegiul 4 Beiuş (prin viceprimarul Beiuşului, Gheorghe Costin), colegiul 5 Ceica (prin Gheorghe Bogdan, în prezent primar pentru a cincea oară al comunei Drăgăneşti), colegiul 7 Oradea (prin deputatul Sonia Drăghici), colegiul 8 Oradea (prin avocatul şi consilierul municipal Ioan Cupşa) şi colegiul 9 Oradea (prin consilierul municipal Florica Cherecheş).

Colegiile ca şi câştigate de UDMR sunt, cum era previzibil, cele din zona de nord a judeţului: colegiul 1 Marghita (prin senatorul Cseke Attila) şi colegiul 2 Săcueni (prin actualul consilier judeţean Szabo Odon).

Colegiile unde se estimează că vor primi mandate candidaţii ARD sunt colegiul 4 Beiuş (prin suplimentare, în favoarea fostului director al Direcţiei Silvice Bihor, Liviu Laza Matiuţa) şi colegiul 6 Salonta (prin redistribuire în beneficiul fostei şefe a Cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea, Adelina Coste).

USL 3 senatori, UDMR şi ARD câte unul

Conform simulării rompol.ro, la Senat USL Bihor ar fi câştigător detaşat, cu trei mandate (toate cu majoritatea absolută a voturilor exprimate de alegători), urmată de UDMR (care ar primi un mandat cu 50% plus unu) şi, surpriză, de ARD (care ar beneficia de un mandat suplimentar).

Astfel, USL ar câştiga "din prima" colegiul senatorial 2 Aleşd-Beiuş-Ştei (prin Cristian Bodea, purtătorul de cuvânt al PNL), colegiul 3 Oradea sud - Salonta (prin medicul Valeriu Boeriu, fost deputat între anii 2004-2005) şi 4 Oradea (prin medicul Florian Bodog, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii).

UDMR ar câştiga, tot cu majoritate absolută, colegiul senatorial 1 Marghita - Săcueni (prin fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro).

ARD, deşi nu ar câştiga nici prin redistribuire un mandat de senator, va primi unul prin alocare suplimentară, în colegiul 3 Oradea sud - Salonta (beneficiar fiind fostul prefect Gavrilă Ghilea).

ARD, profit de pe urma USL

Potrivit simulării, candidaţii ARD, deşi nu ar câştiga direct niciun colegiu din Bihor, ar fi beneficiarii câştigării cu 50% plus unu a nouă colegii de către USL şi a trei de către UDMR, astfel că - potrivit legii - pentru ca voturile simpatizanţilor PDL, Forţei Civice şi PNŢCD-Pavelescu să nu se piardă, pentru ei vor fi instituite mandate suplimentare, care nu au existat în 2008. Ca urmare, logic, numărul parlamentarilor, nu numai din Bihor (unde în loc de 13 vor fi 14), ci şi în întreaga ţară, va creşte în loc să scadă (cum ar fi fost normal după scăderea populaţiei).

Ca detaliu interesant, un alt grup de sociologi, care îşi prezintă rezultatul studiilor pe blogul sociollogica.ro, indică aceleaşi rezultate ca şi rompol.ro, inclusiv în ce priveşte şansele lui Avrigeanu şi Ghilea de a beneficia de câte un mandat de senator, respectiv de deputat, prin redistribuire şi alocare suplimentară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@TDS
bine mah, abrudane, nu esti tu !
Postat 02 Noiembrie 2012, 00:06 de GMT
roujii petarda
prelatu' tokes, o sa le incurce socotelile udemeristilor.
Postat 02 Noiembrie 2012, 00:04 de roujii cu gasca
nu e asa
@pinonel: aiurea, ce, nu stii? Simularile astea au fost facute in toata tara! Adrian Cris doar le-a redat! Pe mine ma inspaimanta altceva! ca inca in Bihor sunt in jur de 19% CREDULI! Asta nu o inteleg! PS Acum(asa cum s-a mai intamplat)multi vor sari sa zica o minciuna: ca de fapt eu sun Cris! FALS!
Postat 01 Noiembrie 2012, 23:07 de TDS
Adelina, pedala...
Stati calmi Colegiul 6 e a lui Roman poate sa viseze frumos Adelina asta, Udrea de Oradea, nu ajunge ea deputat aici niciodata, asa ca pedala.
Postat 01 Noiembrie 2012, 21:25 de Gica
@safe
la vot pt USL,votati felix,dottore si pe somnorila.nu fiti "imbecili",votati cum va dicteaza teleormanul,bihoreni fiti si voi odata olteni,votati urmasii lui Ilici,votati aderarea la CSI,votati cele mai scumpe utlitati sa faca primaria bani,votati un curs leu-euro cit mai mare ca aveti de unde plati,doar bihorul are cele mai mari salarii din tara,vrem incalzire cu gaz ca e mai ieftin decit apa geotermala,fiti si voi macar odata in viata mitici,fiti si voi turma lui "jiji",fiti oite cuminti fara opinie
Postat 01 Noiembrie 2012, 20:28 de luky
Romani, la vot!
Nu cred in sondajele de opinie. Intentia de vot difera semnificativ de votul efectiv. Cred in victoria USL, dar, din pacate, ARD, implicit PDL, va lua mai mult decat merita. Prezenta mare la vot arde sansele basescilor, deci, romani, la vot!
Postat 01 Noiembrie 2012, 18:02 de SAFE
?
Da totusi nu vedeti harta aia cum e ? nu se intelege nimic Situ ... de stiri bihorene
Postat 01 Noiembrie 2012, 12:26 de bmb
Adrian Cris, regele magiei alba-neagra !
De unde ai supt tu darul proocirii ?! De fapt nu l-ai supt, l-ai ros de pe osul pe care vi-l arunca penalli, tot felul de reclame, sponsorizari, etc !
Postat 01 Noiembrie 2012, 12:21 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON