URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2014, 14:01

Cine, câte lemne furate a confiscat? Şeful ITRSV, ruşinat de şeful Poliţiei că se împăunează cu munca altora

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Şeful Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, Dacian Iova, a avut parte de un dublu perdaf la reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural, structură informală din care fac parte directorii de instituţii guvernamentale deconcetrate din judeţ: întâi din partea prefectului Claudiu Pop, iar apoi - şi mai dureros - din partea şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, chestorul Liviu Popa.

Împăduriri şi defrişări

După ce a citit de pe o hârtie tot felul de informaţii nerelevante, aşa cum face totdeauna când "ia cuvântul" (câte judeţe are în grijă ITRSV, câte hectare de pădure, câte ocoale silvice şi câte fonduri de vânătoare activează pe această suprafaţă), şeful ITRSV, Dacian Iova, a relatat că în acest an s-au făcut împăduriri pe mai bine de 300 hectare în zonele Salonta şi Bratca, în timp ce pentru alte 113 hectare din Borş se aşteaptă semnarea contractului de finanţare de către conducerea Fondului Naţional de Mediu.

Pe de altă parte, însă, la nivelul ITRSV au fost emise 8 decizii de scoatere din circuitul forestier a unor suprafeţe de pădure, 7 dintre ele având un caracter temporar, pentru construirea unor obiective de interes naţional ori local (de pildă, antene de telefonie mobilă), iar una caracter definitiv, permiţând defrişarea a 1.700 mp din liziera de pădure a staţiunii Băile Felix pentru construirea unei pensiuni.

"Din punctul meu de vedere, e un abuz al celor care au aprobat construcţia acolo, pentru că nu ştiu unde au împădurit ei", a spus prefectul Claudiu Pop, referindu-se la faptul că Primăria comunei Sânmartin a emis o autorizaţie de construcţie tocmai în liziera pădurii Băilor Felix, iar ITRSV a dat decizia de scoatere a pădurii din circuitul forestier după ce proprietarul construcţiei a dovedit cu acte că a împădurit o altă suprafaţă de teren, dar aceasta nici măcar nu e situată în Sânmartin.

"Vi se pare normal?"

Iova a fost scuturat de prefect şi când a vorbit despre cele 12 controale făcute de ITRSV pe fondurile de vânătoare, fiind întrebat despre pagubele pe care le suportă agricultorii din cauza mistreţilor ce le distrug culturile. "Asemenea probleme vor fi mereu", a spus şeful ITRSV, astfel că prefectul l-a întrebat dacă i s-ar părea "normal" să-i fie distrusă lui munca dacă ar fi proprietar de teren agricol.

"Ce-aţi făcut în acest sens?", l-a întrebat Pop pe Iova, primind un răspund formal: "Noi facem parte dintr-o comisie care verifică dacă proprietarii de terenuri şi-au asigurat paza culturilor şi dacă gestionarul fondurilor de vânătoare şi-au îndeplinit obligaţiile de a recolta cota de mistreţi anuală".

Cine prinde hoţii?

După ce a primit permisiunea să-şi continue raportul, şeful ITRSV a spus că în urma controalelor de fond la ocoalele silvice de stat şi private angajaţii din subordinea sa au depistat 3.473 metri cubi de lemn tăiaţi ilegal (în valoare de 92.522 lei) şi au constatat 6 infracţiuni (cu un prejudiciu total de 41.000 lei) pentru care au sesizat parchetele, precum şi 11 contravenţii pentru care au dat amenzi de 6.700 lei. De asemenea, în ce priveşte circulaţia materialului lemnos, inspectorii silvici au făcut 74 controale, reţinând în vederea confiscării 254 mc de lemn în valoare de 48.000 lei.

La finalul prezentării lui Iova, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, l-a atenţionat pe acesta să nu-şi mai aroge merite ce nu le aparţin, pentru că în timp ce inspectorii ITRSV au obţinut rezultate rizibile, cele ale poliţiştilor au fost cu adevărat consistente. "Am fost întotdeauna adeptul colaborării dintre instituţii, am avut cu domnul Iova o discuţie, dar acum o fac publică, îl rog să se ocupe mai puţin de ce nu face Poliţia şi mai mult de ceea ce trebuie să facă ITRSV", a spus chestorul. "Îmi spuneţi mie că Poliţia nu-şi face treaba, dar dumneavoastră aţi sesizat două infracţiuni, nu 6, că în 4 cazuri v-am chemat noi la constatări. Aţi raportat 250 mc de lemn confiscat, dar în aceeaşi perioadă Poliţia a avut confiscări de peste 3.000 mc", a adăugat şeful Poliţiei.

Disputa a fost în cele din urmă tranşată de prefect, Claudiu Pop spunând că "eu cred că aşa le este frică infractorilor de colaborarea ITRSV - Poliţie", încât acţionează în continuare pentru a fura şi transporta lemne furate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
VOX POPULI
In sudul judetului Bihor culturile agricole si in special cele de lucerna au fost compromise de o invazie de soareci, nemaiintalnita pana in prezent. Asociatia de Vanatoare Crisana Hunting a intesat culturile agricole cu oua injectate cu furadan pentru a combate daunatorii vanatului mic si a distrus echilibrul agro-silvo-cinegetic. Au murit in masa vulpile, ulii, soimii, berzele etc, dusmani naturali ai soarecilor de camp. Asociatiile pentru protectia animalelor si cetatenii sau plans pana la MAPMI. Ce masuri a luat ITRSV? Ce masuri a luat Iova? Nimic. Absolut nimic. In schimb, primea autorizatii de vanatoare si mese gratuite de la Ungur Cap Mare. Tot Iova, in calitate de sef la ITRSV i-a atribuit in anul 2011, in mod fraudulos si marsav lui Ungur Cap Mare, cinci fonduri de vanatoare, in baza unor semnaturi in fals a peste o mie de persoane decedate. Zi ma, sugaciule cu cioc, zi ca nu-i asa?!
Postat 16 Octombrie 2014, 14:52 de Neica Nimeni
Cand CIOATELE RAMAN ASCUNSE....
Padurea e plina de uscaturi spune o vorba veche,dar mai noi e plina de CIOATE..,mai mult ori mai putin vizibile.S-a defrista in draci in ultimii 20 de ani si inca se mai faci desi acum cu asa mai mare"grija".Mereu ITRSV-ul,ocoalele silvice si politia au fost mana in mana la aceste jafuri.Toti din sistem vad si cunosc prea bine acest lucru...Varciorog,Padis,Dragan..etc sunt doar cateva locuri unde Mafia lemnului si-a faut mereu de cap.Cand privesti vilele impozante si masinile de lux din curtile lor ,nu mai zic de conturile si restul ascuns vederii omului simplu,poti sa-ti imaginezi tot dezastrul din codrii judetului.Controalele se fac cum se fac,la fel si unele masuri pt.abateri gasite in gestiune,se mai dau amezi si se fac unele confiscari,se anunta mai mereu inainte de a veni ITRSV-ul...sunt multe de spus,mai bine ar fi luate masuri in tacere iar vorbaria si laude mai putine
Postat 16 Octombrie 2014, 11:05 de DNA
Un strigat a unui fost brigadir
Domnule Ciprian Man, am inteles ca furtul de lemn ca fapta unitara nu ajunge la o valoare demna de o actiune a DNA. Dar faceti un calcul cat lrmn s-a furat din Padis. Sau de la Dobresti. Pentru ca aceeleasi 3-4 persoane au coordonat toate furturile. Si pe care ii stie orice localnic. Nu trebuie super profesionisti in inteloigence sa le aflati numele. Iar la furturi anuale de 2-3 milioane de euro, inmultit cu 10-15 ani de cand sunt respectivii in activitate, la 20ilioane euro prejudiciu impotriva statului eu ctred ca merita o ancheta a DNA-ului. Domnule Man, doar dumneavoastra mai puteti face ceva, pentru ca stiti foarte bine ca toti sunt intr-un grup de interes, de la firmele care duc sute de masini saptamanal de bustean furat, la padurari, brigadiri, politisti de la posturile rurale pana la angajatii Directiei Silvice si a ITRSV si pana la Sefii Politiei si aibParchetelor care toti sunt manjiti cu sangele padurilor noastre! Iar o asemenea caracatita nu se face din 100.000 lei prejudiciu. Ci din milioane si milioane de euro in busteni furati anual! Domnule Ciprian Man, va rugam faceti ceva pentru Padurile Bihorului! Va multumim!
Postat 16 Octombrie 2014, 07:51 de brigadir
pe cati ai arestat POpa
Popa, cati hoti de lemne a prins si a arestat politia romana din Bihor ! ciocu mic ca padurea. scade si cioatele vorbesc
Postat 15 Octombrie 2014, 23:05 de blagagaa
Aajuns rahatul deputat si kktul imparat
Iova m.u.i.stul. Cat ai primit de la Cap Mare , pana acum?Vine scadenta , sugaciule!!! Te predau,manca-te-ar langa, de milog imputit!!! D-zeu nu bate cu bata, D-aia n-ai copii mai sugator/inghititor/manuitor!!!
Postat 15 Octombrie 2014, 22:28 de Cel care nu o suge la nimeni
ce face POLITICA in Romania ?!
TRAIAN BASESCU in calitate de PRESEDINTE al ROMANIEI (Y) a pus in pericol securitatea nationala si el stie asta, nu mai dezvaluie si PROBA, e secret, face pana la 7 ani inchisoare , ramane doar cu acuzatia de CALOMNIE :)) CONSTITUTIA ROMANIEI nu i PERMITE sa faca POLITICA sa sustina un candidat !! ISI bate joc de ROMANIA, tradare ! A dat nume de COD in PUBLIC !! E UN CAZ CU USA INCHISA nu de facut PUBLIC !! Ca sa o sustina pe UDREA in campanie si a tradat TARA ! a facut de rusine TRATATUL NATO acuzand PREMIERUL ca a spionat STATELE MEMBRE U.E. ECONOMIC , e normal la cap TRAIAN BASESCU ?!!! ASTA face campanie la UDREA si pune in pericol agentii de spionaj ai ROMANIEI ?! ITALIA nu l va accepta pe Ponta sa intre la ei, e SPIOOONN SIE ?!! Serviciul de Informaţii Externe www.sie.ro/
Postat 15 Octombrie 2014, 21:18 de EXTRAORDINARRR
dosarele X
Vajnicul Iova cerea bani pana si de la padurari. Eram de fata cand un padurar a fost sunat de mai multe ori intr-o ora de neica Iova, sa se intalneasca cu el si sa-i dea bani pentru o nunta. Nu de alta, dar padurarul tocmai exploata un parchet.
Postat 15 Octombrie 2014, 19:40 de 0215
corect
Chestorul Popa Liviu are dreptate. In umbra institutiei pe care dansul o conduce, au trait si afaceristii si milogii de la ITRSV.
Postat 15 Octombrie 2014, 19:33 de padurar
portocaliu fanatic si devotat
Sugaciul ala de Dacian, nu mai are limite. Se baga cu capul inainte pentru sponsorii sai. Cu manutele lui si gurita aia imblanita si-a facut-o de data aceasta. Numai dupa cioace si foloase necuvenite umbla, mascariciul.
Postat 15 Octombrie 2014, 19:29 de rosu convins si inflacarat
dacian
Rusine ITRSV!!!! Sa ziceti mersi pt cei 250 mc de lemne care i-ati primit drept miloaga de la politia bihor pt faptul ca v-au lasat sa intocmiti actul de constatare in numele institutiei voastre de papagali in frunte cu pinochio ala de dacian sau cum ii zice ,care si.a schimbat culoare politica sa ajunga sef
Postat 15 Octombrie 2014, 18:59 de pinochio
CIUMPALACII
DACIANE,spune-i prostului aluia, care da lectii de silvicultua, sa mearga sa vada ce face protejatul lui,FLORESCU..........cum a etras lemne seculare, de specii de valoare, tocmai din BAILE FELIX, subdimensionandu-le, cu buna stiinta si mai spune-i prostului,ca nu tu ai legatura cu marii lemnari, ,,sponsorii''..........bine JONI....stima pentru curaj, ne-am saturat de papagalii ,,tarcati''si care fac pe nevinovatii!!!!!!!!!
Postat 15 Octombrie 2014, 17:24 de BURI
''PAPAGAII''
Auziti mascaricilor, nu IOVA DACIAN, a alimentat masina de servici cu combustibil, de la cel mai mare lemnar din Bihor si nu Iova.......le tine spate celor ce au defrisat zona Virciorog, Auseu, Galbena,Draganu si multe alte zone, cu stiinta directiei silvice.....cine le tine spatele acestor ''sefuti'' din directia silvica........ nu Iova face pace intre interlopi si le tine spatele........si nu Iova are frate drogat......''e'' ce ziceti!Beleaua este la inceput, papagalior.
Postat 15 Octombrie 2014, 17:02 de JONI
Toate se platesc
Iova Dacian este un pacalici ieftin, un slugoi de doi bani. A ajuns valetul interlopilor, doar pentru a ciuguli faramiturile care cad de la masa acestora. In curand veti vedea adevarata fata si caracterul acestui individ, ca nu-l pot numi om. Aveti putintica rabdare, doar putintica.
Postat 15 Octombrie 2014, 16:13 de Nu-i facuta nestiuta!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON