URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2014, 17:12

Cinci din cei şase grevişti ai foamei de la Centrul Medico-Social de Psihiatrie din Nucet au renunţat la protest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membrii Comisiei de Dialog Social care funcţionează pe lângă Prefectura Bihor s-au întâlnit vineri într-o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia au discutat, la solicitarea sindicatului Pro Asistenţă Socială, situaţia celor şase grevişti ai foamei de la Centrul Medico-Social de Psihiatrie din Nucet care au început cu două zile în urmă această formă de protest.

Aşa cum arăta BIHOREANUL, cei şase au recurs la greva foamei susţinând că au câştigat la Curtea de Apel Oradea un proces cu conducerea Centrului Medico-Social de Psihiatrie din Nucet, deoarece aceasta nu le-ar fi respectat şase drepturi salariale. Concret, este vorba despre o primă de stabilitate acordată anual în cuantumul unui salariu, despre un spor de 15% pentru "încordare psihică foarte ridicată", un spor lunar de prevenţie de 11% din salariu, despre prime de câte 300 lei pentru Crăciun şi Paşte în fiecare an, drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii în cuantum de 250 lei lunar.

De asemenea, sindicatul Pro Asistenţă Socială susţinea că o angajată nu a primit ajutor de naştere (echivalent unui salariu), iar patru angajaţi nu au primit ajutoare de deces (două salarii medii lunare) după moartea unor rude. În fine, angajaţii îşi doresc şi "încadrarea salariaţilor în grupa a II-a de muncă, ţinând cont de faptul că zona oraşului Nucet este o zonă radioactivă, iar condiţiile de muncă şi legislaţia impun aceasta".

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectură, la reuniunea de vineri a Comisiei de Dialog Social au participat şi preşedintele sindicatului Pro AS, Adrian Marcu, care "a solicitat sprijinul Instituţiei Prefectului în dezamorsarea conflictului dintre conducerea Centrului Medico-Social de Psihiatrie Nucet şi salariaţi".

Instituţiile abilitate în efectuarea de controale la CMS de Psihiatrie Nucet au prezentat concluziile verificărilor făcute, constatându-se însă că aspectele legate de acordare a drepturilor de natură salarială "fac obiectul unor procese aflate pe rolul Tribunalului Timiş, fiind de competenţa instanţei judecătoreşti să soluţioneze în mod legal aceste aspecte".

Ca atare, deşi la mijlocul săptămânii dădeau de înţeles că au câştigat procesul cu conducerea instituţiei, sindicaliştii de la CMS de Psihiatrie Nucet vor putea primi drepturile salariale doar dacă acest lucru va fi stabilit de Tribunalul Timiş.

"Procesul desfăşurat la Oradea a avut în vedere doar acordarea ajutorului de înmormântare şi a celui de naştere, ceea ce noi am şi aplicat, dar la Timişoara continuă procesul pentru celelalte drepturi, deoarece acolo este sediul sindicatului Pro AS", a explicat managerul CMSP Nucet, Ioan Lucaciu. De asemenea, acesta a precizat că revendicările sindicaliştilor au fost făcute în baza contractului colectiv de muncă aferent perioadei 2009-2011, fiind anulate în 2010, în timp ce el a preluat conducerea instituţiei abia anul trecut.

Potrivit comunicatului de presă al Prefecturii, "imediat după finalizarea şedinţei" desfăşurate la Oradea "s-a comunicat la Instituţia Prefectului de către o comisie aflată la faţa locului că cinci dintre persoanele aflate în greva foamei au renunţat la această formă de protest, care oricum era ilegală".

"Instituţia Prefectului este preocupată în continuare pentru ca şi ultimul salariat să renunţe la forma de protest, precum şi dezamorsarea conflictului pe toate căile legale existente", mai arată comunicatul semnat de Claudia Timofte, directorul Cancelariei prefectului Claudiu Pop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON