URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2013, 08:28

Chiar şi după modernizarea pistei, Aeroportul nu va deranja liniştea orădenilor (FOTO)

Obligat de lege, la fel ca autorităţile publice locale, Aeroportul Oradea şi-a făcut hartă de zgomot şi plan de acţiune pentru reducerea poluării fonice. Datele au fost prezentate, miercuri, de Bogdan Lazarovici, şeful firmei care a făcut studiul, Enviro Consult, într-o dezbatere publică ţinută la sediul Aeroportului. La dezbatere n-a participat, însă, niciun cetăţean de rând, ci doar specialişti ai unor instituţii publice locale, mai precis ai Direcţiei de Sănătate Publică, Primăriei Oradea, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi Consiliului Judeţean.

În debutul întâlnirii, Lazarovici a prezentat datele pe care specialiştii s-au bazat pentru realizarea studiului, mai precis raportările lunare ale Aeroportului, timp de un an întreg, vizavi de curse, numărul de aeronave, tipul lor ori direcţia de aterizare şi de decolare. Toate acestea au fost folosite pentru stabilirea nivelului mediu de decibeli, întrucât legea prevede că gălăgia se calculează în medie pentru un an întreg.

"Sigur că zgomotul produs de o aeronavă cu toţii îl auzim este unul specific. Dar durează trei minute, iar ca medie pe un an întreg este sub valoarea limită stabilită de lege", a explicat Lazarovici. Mai precis, în Oradea ajunge de la avioane un zgomot de 40 de decibeli, în timp ce limita admisă este de 70 de decibeli pe timp de zi, respectiv 80 pe timp de noapte.

Cum pista de aterizare şi decolare va fi modernizată, astfel că va creşte traficul aerian şi vor ajunge la Oradea şi aeronave de dimensiuni mai mari, firma Enviro Consult a făcut şi o simulare a zgomotului pe care îl va produce aeroportul gata modernizat. Însă, dat fiind că în apropierea aeroportului nu există zone rezidenţiale, tot nu vor fi persoane afectate de poluarea fonică.

"Din punct de vedere al zgomotului, Aeroportul Oradea poate să se dezvolte mult mai mult, căci nu va afecta locuitorii din jur. Ar putea să aterizeze şi să decoleze zilnic 8 aeronave mari şi nu s-ar depăşi nivelul de zgomot admis", a precizat Lazarovici.

În aceste condiţii, aeroportul orădean nu are nevoie de măsuri care să reducă poluarea fonică. Conform legii, instituţia va trebui să refacă studiile fonice în 2018.

La aceeaşi dezbatere, directorul operaţional al aeroportului, Marian Ghitea, a precizat că se aşteaptă ca licitaţia pentru modernizarea pistei să fie publicată în următoarele săptămâni. Astfel, lucrările ar putea demara în primăvara anului viitor. Acestea vizează extinderea pistei de decolare-aterizare de la 1.800 la 2.100 metri, astfel încât să permită operarea aeronavelor de tip Boeing 737 cu până la 180 de pasageri, modernizarea sistemului de balizaj luminos, a sistemului de alimentare cu electricitate şi a sistemului de iluminat pentru platforma de îmbarcare-debarcare, extinderea platformei şi construirea unui depozit de combustibil astfel încât să fie posibilă alimentarea curselor mai lungi de 1.000 km.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON