URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2011, 12:35

Chiar dacă autorităţile spun că ceaţa a provocat poluarea, Horea Vuşcan dă CET-ul în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă Garda de Mediu nu a sancţionat Electrocentrale Oradea pentru poluarea de la începutul lunii, iar APM susţine că în acea perioadă a crescut nivelul de poluare cu diverse substanţe, dar nu a depăşit limita maximă admisă, Horea Vuşcan este decis să acţioneze CET-ul în instanţă pentru că se consideră prejudiciat.

Liderul Mişcării Verzilor Bihor a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în aceeaşi zi va depune la Judecătoria Oradea chemarea în judecată împotriva Electrocentrale pe motiv că se consideră prejudiciat de poluarea de la începutul lunii februarie. "Discutăm de o chestiune de bun simţ. Poluarea făcută de o societate comercială e un atac la sănătatea mea", spune Vuşcan, care afirmă că şi-a bazat acţiunea pe articolul 35 din Constituţie, care stipulează că "persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi ameliora mediul înconjurător".

Tot CET-ul e de vină

Întrebat ce părere are despre faptul că reprezentanţii APM şi meteorologii susţin că poluarea s-a datorat unui strat neobişnuit de ceaţă, care ar fi funcţionat ca un capac şi nu a lăsat emisiile de noxe de la nivelul oraşului să se ridice în atmosferă, Vuşcan s-a arătat neîncrezător. "Chiar dacă aceşti factori sunt circumstanţe, adică pot să contribuie la acest fenomen, cauza poluării este tot CET-ul", a declarat Horea Vuşcan.

Acesta a opinat că, mai mult, Electrocentrale a folosit un combustibil sau o cantitate a acestuia nepotrivită. "Sunt convins că s-au băgat şi alte lucruri în cazane. Nu ştiu cu exactitate ce, pentru că nu sunt de specialitate", a spus Vuşcan.

Întrebat ce părere are despre faptul că în urma monitorizării nivelului de noxe, reprezentanţii APM susţin că nivelul maxim admis nu a fost depăşit în acea perioadă, liderul Mişcării Verzilor Bihor a afirmat că, chiar şi aşa, nivelul de emisii a crescut. "Oricum s-a constatat o creştere a nivelului de emisii, care confirmă faptul că ceva s-a întâmplat", a spus Vuşcan.

Despăgubiri pentru spălarea maşinii

Vuşcan cheamă în judecată a Electrocentrale cerând despăgubiri de 1 leu, dar şi plata costurilor de spălare a automobilului. Potrivit acestuia, cererea va fi afişată pe blogul acestuia, ca un model pentru ceilalţi cetăţeni care vor să i se alăture. "Îi sfătuiesc să-şi depună şi ei poze cu maşina acoperită de cenuşă şi să ceară despăgubiri cu chitanţa de la spălătorie", a spus acesta.

La dosarul său, Vuşcan a ataşat pe lângă pozele cu un Matiz acoperit cu cenuşă şi câteva articole din presă de la acea vreme, dar şi fragmente dintr-un comunicat al Direcţiei pentru Sănătate Publică, în care erau prezentate efectele nocive ale cenuşei emise în atmosferă.

În plus, acesta a declarat că deşi consideră faptul că Garda de Mediu a procedat corect când a sancţionat Electrocentale cu suma de 20.000 de lei pentru depăşirea plafonului de noxe admis pe 2010, Vuşcan spune că orădenii nu ar trebui să fie cei care să plătească această sumă. "Amenda este o dovadă că ceva nu este în regulă la CET. Totuşi, ne aflăm într-o situaţie oarecum hilară. Noi, cetăţenii suntem victimele poluării şi tot noi trebuie să plătim amenda, întrucât CET-ul aparţine Consiliului Local. Deci, suma va fi înregistrată la pierderi şi plătită din bugetul local", a spus preşedintele filialei judeţene a Mişcării Verzilor.

Acesta susţine că ar trebui ca "CET-ul să găsească în interiorul instituţiei persoana responsabilă pentru primirea amenzii, iar suma să fie achitată de aceasta". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ridicol
Ridicol, altceva nu stiu ce sa zic. Ma intreb cati bani da copilul asta la redactie ca sa puna in ziar prostiile astea
Postat 23 Februarie 2011, 07:42 de ridiculus
sa plateasca
Sa plateasca aia vinovati nu noi! sa plateasca incompetentii pe care i-a pus Bolojan acolo ca el e de vina pentru scumpirea caldurii
Postat 22 Februarie 2011, 22:25 de bau bau
Chiar dacă autorităţile spun că ceaţa a provocat poluarea, Horea Vuşcan dă CET-ul în judecată
da pe mine da,nu il cunos personal,dar pe gligi da....si mai degraba cred in vuscan,gligi pupa si linge pina nu ajunge la putere de cum e la putere,fute rupe sparge totul.VUSCAN SPER SA CISTIGI. INTRE TIMP AM AFLAT DE UNDE A VENIT NEGREATA ACEEA...DACA NU DE LA NOI ATUNCI...DE LA UNGURI.ACEA NEGREATA A INTREAT I IN ACEEA CEATA CE SA DESCOPERIT DE GENIILE DIN GARDA DE MEDIU ORADEA,DE CARE PRECIS CA NUMAI EI AU AUZIT,DAR IN TIMP CE CEATA A INTRAT IN NEGREATA,SAU NEGREATA IN CEATA...CRED CA NISTE PLICURI CU STAMPILA CET 1 A ALUNECAT IN BUZUNARELE INVENTATORILOR.BAAAA DESTEPTILOR CE ATI SCRIS VOI NICI CA BASM NU BUN...NUMAI TITA VA POATE MINTEA?????DAR DACA UN TARAN APRINDE MIZERIA IN GRADINA AUTOMAT II DATI 2000RON AMENDA.SA VA FIE RUSINE....
Postat 22 Februarie 2011, 16:02 de pipi
Vuscan
V-a inverzit Vuscan sa-i dati atata atentie, nu?
Postat 22 Februarie 2011, 14:01 de KTF
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON